Morfologie fetala

Morfologia fetală (sau ecografia morfologică) este modalitatea prin care voi, viitorii părinți, aflați informații despre sănătatea fătului și despre cum acesta se dezvoltă în uter. De-a lungul sarcinii sunt recomandate 3 astfel de investigații ecografice, câte una în fiecare trimestru, iar prin efectuarea acestora veți avea oportunitatea de a primi informații despre sănătatea bebelușului, dar și de a-l cunoaște, de a-i vedea mișcările în burtică sau de a-i asculta bătăile inimii.

Solicită programare

Importanța morfologiilor fetale

Ecografia morfologică de trimestru 1 este prima și cea mai importantă evaluare detaliată a fătului și se realizează între săptămânile 11 și 14 de sarcină. Ecografia este non-invazivă, nu produce reacții adverse, dar este o metodă sigură de a vedea primele imagini cu bebelușul, ceea ce îți va da cu siguranță emoții și va întări conexiunea dintre voi.

 Ecografia morfologică de trimestru 2 se realizează între săptămânile 20-23 de sarcină. Doar în acest interval fătul este destul de dezvoltat pentru o evaluare precisă a corpului și a evoluției sale. Această ecografie presupune verificarea structurilor fetale și a anatomiei bebelușului. De asemenea, aparatura de ultimă generație din cadrul clinicii Nativia permite reconstrucția 3D și 4D (în timp real) a structurilor fetale, inclusiv a feței și poți vedea cu această ocazie primele trăsături ale bebelușului tău.

Ecografia de trimestru 3 sau evaluarea trimestrului 3 este ultima investigație detaliată a fătului înainte de naștere. Aceasta se face în jurul săptămânii 32 și se analizează dacă bebelușul s-a dezvoltat corespunzător. Cu ajutorul ultrasunetelor va fi măsurată și cantitatea de lichid amniotic din burtica mamei. Această măsurătoare este un indicator important întrucât poate semnala diverse probleme, în funcție de cantitatea acestuia.

Întrebări frecvente

Evaluarea ecografică a bebelușului este una dintre cele mai importante și eficiente metode de investigație a sarcinii. Pentru gravidele cu risc scăzut, se indică 3 ecografii importante. Cea de trimestrul 1 care se efectuează între 12 și 14 săptămâni și care, împreună cu bitestul calculează riscul bebelușului pentru unele sindroame genetice sau complicații în sarcină, preeclampsia de exemplu. Ecografia de trimestrul 2 care evaluează copilul din punct de vedere morfologic și cea din trimestrul 3 care urmărește creșterea fătului, cantitatea de lichid amniotic și poziția placentei.

O primă evaluare a dezvoltării fetale și a evoluției sarcinii începe odată cu ecografia de prim trimestru. Este momentul când stabilim vârsta de sarcină și estimăm data probabilă a nașterii, evaluăm creșterea și dezvoltarea principalelor organe și putem exclude defectele structurale majore ale fătului. Tot în primul trimestru se examinează riscul genetic pe baza testului combinat, adică a markerilor ecografici și a hormonilor din sângele matern. Dacă se dorește o examinare suplimentară ulterioară se pot indica teste genetice mai sensibile precum testele de ADN fetal liber în sângele matern sau metodele de testare invazivă, precum amniocenteză care oferă un rezultat 100% sigur. Aceste opțiuni de testare se discută cu specialistul în medicina fetală și se decide de comun acord care opțiune este cea mai potrivită pentru tine. Tot la această primă evaluare în trimestrul I se estimează și riscul matern pentru unele complicații ale sarcinii, precum riscul de preeclampsie, de restricție de creștere fetală sau de naștere prematură și ulterior planul de urmărire sau alegerea metodelor de prevenție necesare se adaptează în funcție de rezultatele obținute.
Următoare evaluare morfologică este la 20-23 săptămâni care este și cea mai importantă ecografie în sarcină pentru că examinează în detaliu fiecare organ al fătului și este momentul la care se pot diagnostica cea mai mare parte a malformațiilor congenitale. Ulterior, o ultimă examinare a fătului este efectuată în trimestrul 3, mai exact la 32-34 săptămâni de sarcină. Pe lângă toate aceste ecografii morfologice și teste genetice, medicul îți poate recomanda o serie de analize generale periodice care să ne ajute în identificarea unor complicații ce necesită un tratament adaptat și o monitorizare specială.

Primele mișcări ale fătului sunt percepute în jur de 16 săptămâni de sarcină, dar vârsta de sarcina diferă în funcție de paritate, la a doua sarcină pot fi percepute chiar mai devreme, în funcție de poziția placentei, în cazul unei placente anterioare perceperea mișcărilor este mai diminuată precum și în funcție de greutatea maternă sau cantitatea de lichid amniotic.