Vitamina C în sarcină: roluri, indicații și efecte adverse
Fiecare viitoare mamă este preocupată de felul în care decurge sarcina, iar asta presupune și furnizarea de vitamine și minerale în concentrații corespunzătoare, fie prin alimentație, fie cu ajutorul suplimentelor nutritive. Dintre acestea, vitamina C este un compus intens dezbătut, în ceea ce privește sănătatea mamei și a fătului. Află, în cele ce urmează, cum poate fi asigurat necesarul de vitamina C în sarcină, ce roluri îndeplinește în organism și care sunt dozele indicate pentru o sarcină sănătoasă.
- Vitamina C - rol și beneficii
- Administrarea de vitamine în sarcină - pro sau contra?
- Vitamina C în sarcină - doze recomandate și reacții adverse
- Ce alte vitamine pentru gravide sunt recomandate?
Vitamina C - rol și beneficii
Vitamina C (acidul ascorbic) este una dintre vitaminele hidrosolubile pe care organismul uman nu le poate sintetiza, fiind necesar aportul extern, prin consumul de fructe, legume sau suplimente alimentare. Este o vitamină întâlnită în concentrații mari în fructele de pădure, citrice (lămâi, portocale, grepfrut), ananas, pepene și în legumele verzi (spanac, mazăre, broccoli).
Este important de menționat, însă, că vitamina C este instabilă la temperaturi ridicate. Așadar, este ideal ca fructele și legumele să fie consumate crude, întrucât prin preparare termică își pierd din proprietăți. Printre rolurile îndeplinite de vitamina C în organism, le enumerăm pe cele mai importante:
- crește absorbția fierului, susținând astfel un nivel optim al hemoglobinei;
- sprijină sinteza de colagen, esențial pentru dezvoltarea și susținerea oaselor, a cartilajelor și a tendoanelor;
- are rol antioxidant, protejând organismul de acțiunea radicalilor liberi, ce pot provoca în timp afecțiuni cardiovasculare sau chiar cancer;
- susține buna funcționare a sistemului imunitar;
- contribuie la sinteza unor neurotransmițători importanți, precum adrenalina, noradrenalina și dopamina;
- ajută la menținerea glicemiei în limite normale, prevenind astfel apariția diabetului;
- stimulează funcția memoriei;
- contribuie la sănătatea pielii și a tegumentelor;
- îmbunătățește vederea.
Administrarea de vitamine în sarcină - pro sau contra?
În mod ideal, vitaminele necesare organismului sunt furnizate printr-o alimentatie cât mai echilibrată, dar fiindcă acest lucru nu este posibil întotdeauna și deoarece, în sarcină, necesarul de vitamine și minerale este unul crescut, administrarea de suplimente alimentare cu vitamine este o variantă utilă.
Asigurarea unui aport potrivit de vitamina C în sarcină prezintă importanță atât pentru mamă, cât și pentru făt. Atunci când alimentația obișnuită nu oferă suficientă vitamina C, suplimentele care conțin această vitamină hidrosolubilă sunt binevenite, atâta vreme cât medicul specialist consideră necesară administrarea de vitamina C și se respectă modul de administrare.
Răceala în sarcină
Răcelile comune, gripa și virozele respiratorii pot reprezenta un motiv de îngrijorare atunci când apar în timpul sarcinii, având în vedere faptul că nu pot fi tratate la fel ca în cazul unui pacient obișnuit. Multe medicamente pentru raceala sunt contraindicate în sarcină sau în anumite trimestre ale sarcinii, așadar, de multe ori, pacienta este nevoită să apeleze la remedii naturiste.
Suplimentele cu vitamina C sunt utile în aceste situații, grație rolului imunostimulator și antioxidant al acestei vitamine, însă, se recomandă administrarea cu prudență, la fel ca în cazul oricăror alte suplimente alimentare.
Vitamina C în sarcină - doze recomandate și reacții adverse
În funcție de vârsta și starea de sănătate a pacientei gravide, doza de vitamina C recomandată pentru suplimentele alimentare este cuprinsă între 80 și 100 mg pe zi. În acest interval se încadrează și mamele care alăptează, fiindcă necesarul de vitamine și minerale este în continuare crescut și după naștere.
De regulă, efectele adverse ale administrării de vitamina C își fac simțită prezența atunci când se produce o supradozare. Se consideră supradoză de vitamina C orice aport care depășește 2000 mg pe zi. În aceste cazuri, pot apărea o serie de manifestări neplăcute:
- tulburări gastrointestinale (dureri abdominale, diaree, greață);
- absorbție crescută a fierului în organism, ceea ce poate duce la acumularea fierului la nivelul organelor;
- uneori, nastere prematură.
De aceea, este important ca fiecare gravidă să se adreseze medicului specialist pentru a i se recomanda cele mai bune vitamine prenatale, în raport cu necesarul de vitamine din fiecare trimestru de sarcină.
Ce alte vitamine pentru gravide sunt recomandate?
Sarcina nu este la fel pentru toate femeile, astfel că necesarul de vitamine și minerale variază de la o gravidă la alta. Medicul specialist care urmărește sarcina va decide, în urma unor investigații amănunțite, dacă există carențe vitaminice și va recomanda, după caz, vitaminele necesare.
Vitamina D în sarcină
Vitamina D este liposolubilă și, deși este sintetizată de organism, uneori nu este acoperită cantitatea necesară, astfel că medicul poate recomanda administrarea de vitamina D în sarcină. Printre cele mai importante roluri ale vitaminei D se numără următoarele:
- fixează calciul și fosforul în organism, acolo unde sunt necesare;
- stimulează sistemul imunitar;
- poate preveni preeclampsia (hipertensiunea arterială manifestată la mamă în ultimele luni de sarcină).
Vitamina D se găsește sub două forme: vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol) și poate fi administrată fie de sine stătătoare, fie împreună cu alte vitamine și minerale.
Vitamina A în sarcină
Carența de vitamina A în sarcină are un risc crescut de naștere prematură. Cu toate acestea, este necesar să se acorde o grijă sporită administrării acestei vitamine, întrucât supradozarea aduce cu sine afectarea dezvoltării fătului. Este ideal ca necesarul de vitamina A să fie asigurat prin consumul de alimente bogate în acest compus (pește, carne de vită, lapte de vacă, morcovi, spanac etc.). Însă, în cazul în care acest lucru nu este posibil, viitoarea mamă va fi îndrumată de medicul specialist să apeleze la administrarea de suplimente cu vitamina A, în concentrații atent alese.
În afară de vitaminele menționate, este posibil ca medicul să considere necesară și administrarea de minerale. Se întâmplă frecvent ca femeile să aibă nevoie de suplimente cu zinc, calciu sau magneziu în sarcină, așadar, ele vor primi indicații să le administreze ca atare sau în cadrul unor complexe de minerale și vitamine pentru sarcină.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 02-06-2022
Data modificării: 09-05-2023