i.php?p=32. Vaccinarea antigripala in sa

Vaccinarea antigripală în sarcină și alăptare

Sezonul rece este oficial aici, așa că dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi, te întrebi poate ce poți face că virusul gripal să nu ajungă la tine și la bebe. Poți face vaccin antigripal sau nu?

Răspunsul este DA, se recomandă vaccinarea antigripală tuturor femeilor, care sunt însărcinate sau alăptează în perioada sezonului de gripă – frecvent intre lunile octombrie până la sfârșitul lunii martie. Vaccinul va începe să te protejeze la aproximativ două săptămâni de la injectare, iar acesta se poate face în oricare dintre trimestre, dar întotdeauna după consultarea medicului ginecolog.

Motivul pentru care femeile însărcinate se tem de vaccinul antigripal provine, probabil, din faptul că, în general, nu sunt recomandate anumite vaccinuri pe perioada sarcinii sau alăptării. Dar acest lucru nu se aplică vaccinării împotrivă gripei. În cazul așa-numitelor vaccinuri vii, care conțin microorganisme vii, există, teoretic, un risc de transfer al microorganismului la făt. În schimb, vaccinurile inactivate, preparate din microorganisme moarte, sunt sigure și nu cauzează complicații nici pentru mamă, nici pentru făt. Vaccinul împotriva gripei face parte din categoria celor inactivate și considerat sigur pentru gravide.

Iată de ce este bine să te vaccinezi împotriva gripei dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi:

Previi gripa și complicațiile ei

Sarcina reprezintă un efort în plus, atât pentru inimă, cât și pentru plămâni. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunității tale. Acești factori vor creste riscul de a face o formă severă de gripă, așa că alege să previi decât să tratezi. Avortul spontan, nașterea prematură, malformațiile congenitale și nașterea cu greutate sub nivelul normal sunt câteva dintre riscurile, la care se expune o gravida în caz de contactare a gripei, motiv pentru care vaccinarea antigripală este importantă.

Protejezi copilul după ce s-a născut

Nou-născuții au un risc crescut de a face o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor nu este permisă decât după vârstă de 6 luni. Dacă tu te-ai vaccinat când erai însărcinată, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta și-l vor proteja pe copil împotriva gripei.

Vaccinul antigripal, care se administrează intramuscular conține virus inactivat și este sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, în orice moment al sarcinii. Dacă ești alergică la ou, discuta cu medicul tău înainte de vaccinare. Vaccinul antigripal conține urme fine de albuș de ou. Dacă ai o sensibilitate la ou sau ești alergică, este posibil să te vaccinezi, însă va trebui să primești o îngrijire specială și anume, să fii urmărită de către medic 30 minute după adminstrarea vaccinului, pentru a se asigura că nu a apărut nici o reacție adversă. De asemenea, spune-i medicului tău dacă ai avut o reacție severă, în trecut la administrarea vaccinului antigripal.

Cu toate acestea, vaccinarea nu exclude complet posibilitatea infecției. Însă, chiar dacă se întâmplă acest lucru, infecția va fi asimptomatică sau simptomele vor fi ușoare și nu vor apărea complicații.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Conf. Dr. Anca Panaitescu
Medic primar obstetrică-ginecologie
Conferențiar universitar
Doctor în științe medicale

Conf. Dr. Anca Panaitescu

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023