Ultimele saptamani de sarcina

Ultimele săptămâni de sarcină: ce analize și controale medicale sunt recomandate

Parcă mai ieri descopereai două linii pe testul de sarcină și aflai vestea că ai un făt în burtică. Însă, timpul s-a scurs mai repede decât îți imaginai și burtica a crescut, așa că iată că a mai rămas foarte puțin până când tu și bebelușul veți face cunoștință. Totuși, înainte de naștere mai sunt câteva lucruri pe care ar fi bine să le faci, iar un set de analize este mereu recomandat de către medici oricând în trimestrul trei, dar cel mai bine este să fie efectuate între săptămânile 34-36.

Ce analize sunt recomandate înainte de naștere:

  • Hemoleucogramă completă – se referă la compoziția sângelui
  • Coagulograma – medicii anesteziști o solicită uneori pentru consultul preanestezic în cazul în care doriți analgezie peridurală la naștere
  • Funcția renală, funcția hepatică
  • Dozarea anticorpilor anti Rh (se recomandă doar în cazul unei incompatibilități între Rh-ul tău și Rh-ul partenerului/fătului);
  • Glicemie
  • Sumar de urină; eventual urocultură ce depistează potențiale infecții urinare, dacă există semne
  • Examen de secreție vaginală și culturi vaginale pentru streptococ de grup B. În cazul în care se constată prezența streptococului, se administrează tratament de specialitate în travaliu, la momentul nașterii.
  • Ecografie sau test de non-stress, care se pot repeta de mai multe ori în vederea depistării unor eventuale semne de suferință fetală

     Nu uita! În bagajul pentru maternitate, pune și rezultatele tuturor analizelor și investigațiilor pe care le-ai făcut de-a lungul sarcinii, vor fi de folos medicilor care te vor examina.

Controalele medicale din ultimele săptămâni de sarcină

Începând cu săptămâna 32, va trebui să mergi la control o dată la două săptămâni, iar din săptămână 36 este posibil ca medicul să te cheme la consultație săptămânal. Examenul vaginal nu este necesar la fiecare investigație, mai ales în absența indicațiilor specifice. De fiecare dată ți se vor verifica și tensiunea arterială, pulsul și eventual greutatea. Fătului i se va măsura ritmul cardiac.

 În cazul în care, deja au apărut contracțiile uterine, medicul va monitoriza frecvența acestora. Apoi, ginecologul tău îți va palpa abdomenul pentru a verifica poziția fătului, cantitatea de lichid amniotic și tonusul uterin. Poate fi măsurată și înălțimea fundului uterin – distanța dintre fundul uterin și simfiza pubiană – cu scopul de a aprecia vârsta sarcinii și estima greutatea fătului. Ecografia are însă mai mare acuratețe. La examinarea ecografica de la 36 de săptămâni se examinează poziția fetală, cantitatea de lichid amniotic, modul de curgere a sângelui de la tine la placentă, de la placentă la făt și în creierul fetal. Se estimează greutatea fetală și se certifică localizarea placentei.

De asemenea, vei fi instruită ca, dacă apar contracții uterine dureroase, dacă pierzi sânge sau lichid amniotic pe cale vaginală, dacă nu mai percepi bine mișcările bebelușului sau dacă tensiunea arterială crește peste 140/90 mmHg este bine să te prezinți la medic.

Ultimul consult medical îți oferă șansa de a afla răspunsuri cu privire la toate nelămuririle pe care le mai ai legate de momentul nașterii și la evenimentele din jurul  ei.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Conf. Dr. Anca Panaitescu
Medic primar obstetrică-ginecologie
Conferențiar universitar
Doctor în științe medicale

Conf. Dr. Anca Panaitescu

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023