i.php?p=papanicolau-header.jpg

Totul despre testul Babes Papanicolau : Cand se recomanda, interpretarea rezultatelor, pregatire


Ce este testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau (PAP) este un test de screening pentru cancerul de col uterin. Poate identifica precoce celulele anormale cervicale, înainte de se transforma neoplazic. Alături de acesta, analiza pentru diagnosticarea infecției cu virusul Papilloma uman (HPV) reprezintă cele două metode eficiente pentru depistarea modificărilor care pot fi precursoare pentru neoplasmul cervical. Testul ajută la reducerea ratei cancerului de col uterin și a mortalității cu 80% atunci când este efectuat în mod regulat, prin depistarea în stadii precanceroase a leziunilor care pot fi tratate și vindecate. 

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor la nivel mondial și reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în cadrul populației feminine. În peste 90% din cazuri factorul etiologic al cancerului cervical este virusul HPV, tulpinile cu riscul cel mai mare fiind 16 și 18. În ultimii 30 ani, incidența neoplasmului cervical la nivel mondial a scăzut cu peste 50% datorită utilizării prevenției primare prin vaccinare împotriva HPV și datorită screening-ului. În ciuda acestui lucru, incidența și prevalența rămân crescute în țările în curs de dezvoltare, acolo unde programele de screening nu au fost implementate cu succes.


Istoric 

Numele acestei investigații este dat de medicul român Aurel Babeș care a efectuat primul test și a explicat importanța examinării microscopice a celulelor cervicale pentru diagnosticarea cancerului de col și de medicul grec Georgios Papanikolaou care a perfecționat metoda și a clasificat tipurile de teste și rezultate. Deși cei doi medici au efectuat cercetări independente cu privire la același subiect cu rezultate similare, la nivel internațional doar Papanikolaou este recunoscut ca fiind inventatorul metodei de screening citologic.


Tipuri

Exista două tipuri de test PAP:

  • Convențional – presupune ca dupa recoltare proba să fie întinsă pe lamă și fixată; aceasta nu permite detectarea HPV din aceeași probă;
  • În mediu lichid – după prelevare proba este introdusă într-un flacon care conține un mediu special în care celulele sunt păstrate; metoda permite genotiparea HPV din aceeași probă.
Tipuri teste PAP

Când și de ce se recomandă efectuarea testului

Testul Babeș-Papanicolau este recomandat femeilor între 21 și 65 ani, însă, dacă începerea vieții sexuale este mai precoce, acesta este bine să fie efectuat și de femeile sub 21 ani, dar nu mai devreme de 3 ani de la începerea vieții sexuale.

Odată cu începerea vieții sexuale există riscul infecției cu virusul HPV, factorul cauzator a modificărilor celulare precursoare ale cancerului cervical. În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar al fiecărei persoane luptă împotriva virusului și reușește să îl elimine spontan din organism. Dar, în situația persistenței lui, acesta poate produce anomalii ale celulelor de la nivelul colului uterin care pot fi identificate precoce cu ajutorul screening-ului prin testul PAP. 

Factorii care predispun la un risc crescut de a veni în contact cu virusul Papilloma uman sunt:

  • Imunosupresia – de exemplu tratament chimioterapeutic, paciente care au suferit un transplant, HIV;
  • Debut precoce a vieții sexuale;
  • Parteneri sexuali multiplii.

Screening-ul pentru cancerul cervical este recomandat indiferent de existența sau nu a activității sexuale, deoarece HPV poate să fie dormant și nedetectat pentru ani, ca mai târziu să devină activ. O altă situație care impune continuarea screening-ului este vaccinarea contra HPV. Este important de știut că există numeroase tulpini HPV, dintre care unele cu grad înalt de risc, iar vaccinul protejează împotriva a maximum 9 tulpini. De aceea, indiferent de statusul vaccinal se recomandă efectuarea screening-ului în mod regulat. 

Screening-ul pentru neoplasmul de col uterin poate înceta în cazul femeilor de peste 65 ani care au avut teste PAP normale în ultimii ani și în cazul femeilor care au avut histerectomie totală (îndepărtarea chirurgicală a uterului și colului) pentru o patologie benignă.


Pregătirea pentru testul Babeș-Papanicolau

Înainte de recoltarea testului Babeș-Papanicolau nu este necesară o pregătire specială, dar trebuie respectate câteva recomandări simple pentru ca proba recoltată să fie considerată adecvată și pentru a putea fi interpretată corect. Acestea sunt:

  • Programarea la distanță de menstruație;
  • Evitarea contactului sexual cu 48 ore înainte de recoltare;
  • Evitarea dușurilor intravaginale, ovulelor, cremelor, substanțelor spermicide, a tampoanelor cu 48 ore înainte de recoltare.

În ce constă testul PAP

Recoltarea testului PAP este una simplă și este efectuată de către medicul ginecolog în cadrul examinării clinice. Pacienta este poziționată pe masa ginecologică în poziția caracteristică, iar medicul cu ajutorul unor instrumente numite specul sau valve ginecologice va îndepărta pereții vaginali și va vizualiza colul uterin. Apoi, utilizând o periuță va preleva prin câteva mișcări de rotație cu acesta, celulele cervicale. Proba poate fi fixată pe lamă sau pusă într-un flacon cu un mediu lichid și trimisă la laborator unde un medic anatomopatolog o va prelucra și interpreta.

Testarea Babeș-Papanicolau nu este dureroasă, dar unele femei pot simți un mic disconfort pelvin. De asemenea, după recoltare poate să apară o mică sângerare vaginală care nu trebuie să îngrijoreze pacienta.

Tipuri teste PAP

Testarea HPV

Testul pentru detectarea și genotiparea tulpinilor HPV este de asemenea un test de screening pentru cancerul cervical. Acesta poate fi efectuat separat sau concomitent cu testul Babeș-Papanicolau, genotiparea efectuându-se din aceeași probă recoltată. Infecția cu HPV este foarte răspândită în populație, iar un test HPV pozitiv nu înseamnă existența cancerului de col. Pentru a dezvolta modificări celulare, acesta trebuie să persiste o perioadă îndelungată, timp în care virusul poate fi eliminat spontan din organism. În situația în care persistă și conduce la leziuni cervicale, acestea pot fi identificate prin test PAP sau alte investigații (colposcopie, biopsie) dacă este necesar și tratate.


Cât de des se efectuează screening-ul

Intervalul de timp la care se efectuează teste de screening pentru neoplasmul cervical depinde de vârsta femeii. Astfel, se recomandă:

  • Între 21 și 29 ani – test Babeș-Papanicolau la 3 ani;
  • Între 30 și 65 ani - test Babeș-Papanicolau la 3 ani sau test HPV la 5 ani sau co-testare, PAP și HPV la 5 ani.

Recomandările variază și trebuie individualizate în funcție de existența factorilor de risc, a unui istoric de leziuni precanceroase sau canceroase.


Interpretare rezultate 

Rezultatul unui test Babeș-Papanicolau poate fi împărțit în două mari categorii:

  • Normal sau negativ – fără celule modificate; în acest caz se continuă screening-ul conform schemei;
  • Anormal – presupune existența celulelor anormale cervicale și nu un diagnostic de cancer.

Modificările pot fi de grad:

  • Scăzut – se poate recomanda creșterea frecvenței efectuării testării PAP sau colposcopia; în unele situații se poate efectua și biopsie;
  • Crescut – se recomandă investigații suplimentare, colposcopie, biopsie pentru a se stabili un diagnostic cert.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Elena Cocîrţă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrţă

Data publicării: 30-06-2021
Data modificării: 09-05-2023