i.php?p=29. Stadiile travaliului_header-

Stadiile travaliului

Nașterea este asociată cu multe emoții și trăiri, dar până la momentul întâlnirii dintre tine și bebe este nevoie să treci prin primul stadiu al travaliului, mai ales dacă alegi să naști natural, pe cale vaginală. Este adevărat că fiecare proces al travaliului este diferit și că pot exista schimbări considerabile pe toată durata lui, dar, în medie, primul stadiu poate dura aproximativ 10-20 ore, dacă ești la prima naștere. În majoritatea cazurilor travaliul avansează mai rapid la femeile care au mai născut înainte pe cale vaginală.

De asemenea, de obicei travaliul este precedat de un pretravaliu, în care poți avea următoarele simptome: contracții uterine dureroase, neregulate, scăderea presiunii în abdomenul superior și creșterea presiunii în pelvis sau eliminarea dopului gelatinos.

Ce poți simți tu – vei respira mai ușor: acest lucru se datorează coborârii fundului uterin, care eliberează plămânii. De asemenea, vei urina mai des, iar durerile de spate se vor intensifica. Alte simptome de dinaintea travaliului sunt: contracțiile Braxton-Hicks mai dureroase sau scurgerile vaginale mai abundente și de o culoare diferită, rozacee.

Primul stadiu al travaliului

Primul stadiu al travaliului începe o dată cu apariția contracțiilor uterine dureroase, regulate, care progresează în intensitate și frecvență și cu eliminarea dopului gelatinos, dacă nu s-a produs încă. Acest stadiu are trei faze: latentă, activă și cea de tranziție. Faza latentă este până când colul se dilată 3 cm, iar atunci poți simți contracții de mică intensitate, neregulate sau dureri la nivelul spatelui.

Faza activă a primului stadiu al travaliului durează până când colul se dilată la 8-9 cm, iar dilatația avansează cu cca 1cm pe ora, la femeile care nasc prima dată, sau mai rapid la femeile care au mai născut. Atunci contracțiile pot dura 40-60 de secunde și devin deja regulate, cu 2-3 minute pauză între acestea. De asemenea , capul copilului va coborî și mai mult și va crea presiune asupra lichidului amniotic și asupra membranelor, moment in care membranele se pot rupe, dacă nu s-au rupt deja.

În faza de tranziție colul se dilată până la 10 cm, iar bebe este gata să se nască. Această fază poate dura de la 30 de minute până la 2h, iar contracțiile pot fi dureroase și lungi (între 60 și 90 de secunde, cu 30 de secunde și până la 2 minute pauză între acestea). Aceste simptome arată că primul stadiu al travaliului este aproape complet.

Al doilea stadiu al travaliului

Acum dilatația este completă, iar tu poți trece la faza de împingere. Respirația activă te va ajuta foarte mult, deoarece cu fiecare contracție, însoțită de 2-3 eforturi de împingere, capul copilului progresează spre ieșire. Senzația de împingere apare la fiecare contracție provocată de coborârea craniului fetal, în pelvis. În acel moment și tu și bebe sunteți pregătiți pentru expulzie. Atunci când contracțiile s-au oprit și uterul este relaxat, capul copilului se va retrage ușor, într-un tip de progresie numită doi pași înainte și unul înapoi. Întreaga etapă poate dura de la câteva minute la câteva ore. Fără anestezie epidurală, durata medie a acestei etape este de aproximativ o oră, sau mai puțin dacă ați mai născut anterior vaginal. Dacă ați avut peridurală, a doua etapă durează mai mult, până la 2 ore. Apoi, cordonul ombilical, care leagă fătul de placentă, este tăiat și, dacă nu există nicio problemă, copilul este pus în brațele mamei. Curând după acest lucru, copilul este cântărit și examinat.

Al treilea stadiu al travaliului

Al treilea stadiu al travaliului este expulzia placentei. Aceasta va fi eliminată în aproximativ 10-30 minute, deși în unele cazuri poate dura mai mult. Vei continua să ai contracții ușoare, iar medicul poate masa partea inferioară a abdomenului pentru ca uterul să se contracte și să expulzeze placenta. Contracțiile vor continua și după expulzia placentei, dar și aceste contracții sunt, în general, ușoare. Medicul va verifica apoi țesuturile pe unde a trecut copilul – perineul, vaginul și colul – pentru a constata dacă sunt rupturi care trebuie cusute (suturate). Apoi, medicul te va supraveghea pentru următoarele ore pentru a se asigura că uterul continuă să se contracte și că sângerarea nu este excesivă.

Felicitări, mămico! Ai încheiat cu succes cele trei stadii ale travaliului și acum te poți bucura de minunea de bebeluș!




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Corina Gică
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Corina Gică

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023