Sportul după cezariană: reguli de urmat, exerciții, contraindicații
Cezariana reprezintă nașterea unui copil printr-o intervenție chirurgicală, care presupune realizarea unei incizii la nivelul abdomenului și uterului matern. Este o metodă care poate fi recomandată de medic în cazul unor probleme medicale materne, complicații asociate sarcinii, a unor situații neprevăzute apărute în timpul nașterii naturale sau aleasă de mamă, din varii motive.
Această procedură a devenit o opțiune din ce în ce mai frecventă pentru viitoarele mame și este important să ținem cont de faptul că este o intervenție chirurgicală majoră, care necesită timp de recuperare, pentru ca zona să se vindece, iar mama să își poată relua toate activitățile dinaintea nașterii. În cazul sportului practicat după nașterea prin cezariană, este nevoie de o perioadă mai lungă de vindecare, așa că este important să nu forțezi organismul făcând exerciții fizice prea devreme, pentru că există riscul de infecții și complicații medicale.
Ce reguli trebuie să urmezi înainte de a practica sportul după cezariană
Dacă te numeri printre femeile care au născut prin cezariană, este recomandat să aștepți cel puțin 6 săptămâni înainte de a relua programul de exerciții fizice sau de a începe practicarea unui nou sport, care să te ajute să revii la forma de dinaintea sarcinii.
Înainte de a începe sportul după nașterea prin cezariană, este important să mergi la controlul de la 6-8 săptămâni, pentru a te asigura că recuperarea de după cezariană decurge în cele mai bune condiții și nu există riscul unei complicații. Cere sfatul medicului ginecolog cu privire la exercițiile fizice; acesta îți va recomanda pașii pe care trebuie să îi urmezi și cum trebuie să ai grijă de corpul tău pentru ca refacerea să se desfășoare normal și natural.
Chiar dacă ai o formă fizică excelentă și ai practicat diverse sporturi înainte de sarcină și de nașterea prin operație cezariană, trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când alegi exercițiile fizice pe care să le practici după naștere. Orice naștere, fie naturală sau prin cezariană, reprezintă o traumă pentru organism, iar un efort fizic intens poate duce la apariția diverselor probleme.
Procesul de vindecare a zonei unde a fost făcută incizia poate dura chiar și 8 săptămâni după naștere, iar orice efort fizic mai intens și forțarea mușchilor abdominali în această perioadă pot duce la hernie incizională și pot întârzia semnificativ vindecarea.
În cazul în care simți nevoia să îți pui corpul în mișcare înainte de controlul de 6 săptămâni după naștere, poți începe cu exerciții fizice de intensitate cât mai redusă sau cu plimbări nu foarte lungi, care te vor ajuta nu doar să faci mișcare, ci să te și deconectezi într-un mod plăcut de la rutină.
Ce exerciții fizice poți face după cezariană
După ce mergi la medicul ginecolog, la controlul de 6-8 săptămâni, iar acesta își dă acordul pentru a începe exercițiile fizice după cezariană, poți reintra în ritmul de antrenamente săptămânale.
Dacă scopul principal după cezariană este să scapi de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, este important să adopți o dietă hipocalorică, plus exerciții fizice regulate. Toate acestea fără a forța organismul, pentru a se reface într-un mod cât mai natural.
În timpul sarcinii, corpul trece treptat printr-o multime de transformari, iar revenirea la forma inițială trebuie să se facă într-un ritm la fel de natural. Tipurile de exerciții recomandate în această perioadă sunt mersul pe jos, yoga și aerobicul, care nu solicită foarte mult organismul, dar oferă relaxarea de care acesta are nevoie.
Chiar dacă medicul și-a dat acordul pentru sport după cezariană, asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi și să îți soliciți corpul. Exercițiile de sport după cezariană trebuie să se rezume la cele ușoare, mers pe jos, exerciții pentru pelvis și de respirație. Evită pe cât posibil forțarea mușchilor abdominali, pentru că există riscul de apariție a herniei abdominale.
De asemenea, este important să nu depășești 30 de minute de mers pe jos și exerciții fizice în fiecare zi; acestea sunt suficiente pentru a arde calorii și pentru a te simți în formă. Chiar dacă simți că în urma acestor exerciții fizice nu foarte intense vei avea febră musculară, nu renunța! Aceasta este normală după o perioadă mai lungă de inactivitate.
Este important să nu uiți nici de hidratare, mai ales în timpul plimbărilor vara. Este esențial să ai răbdare ca organismul să se refacă și să-i oferi toate lucrurile de care are nevoie. Începe ușor și adaugă exerciții din ce în ce mai variate, combinate cu consumul de apă și cu cât mai multe fructe și legume, iar în timp vei reveni la forma fizică pe care o aveai înainte de sarcină.
Contraindicații după cezariană
Este important să nu începi în forță exercițiile fizice, ci să adopți o strategie care să nu îți solicite foarte tare corpul. Tipurile de exerciții benefice în această perioadă sunt cele de respirație profundă, exercițiile pentru trunchi și mersul pe jos.
Este recomandat să se evite săriturile, alergarea, antrenamentele cu greutăți foarte mari, ridicările picioarelor, împingerea greutăților și abdomenele, care pot dăuna recuperării după operatia de cezariana.
Poți face exerciții abdominale după cezariană, însă există doar câteva care sunt considerate sigure pentru a nu duce la hernia incizională. De exemplu, nu sunt recomandate exercițiile care pun presiune pe peretele abdominal, adică acele exerciții care presupun ridicarea picioarelor sau aplecarea în față.
De asemenea, nu te ridica brusc, ci găsește o variantă care nu pune presiune asupra zonei abdominale, de exemplu încearcă să te ridici din pat din poziția culcat pe o parte.
Chiar dacă îți dorești să revii cât mai repede la forma dinainte de sarcină și naștere, este important să nu exagerezi cu exercițiile și nici cu distanțele pe care le parcurgi mergând pe jos. Nu forța corpul, chiar dacă pentru moment ți se pare că exercițiile pe care le faci nu sunt dăunătoare.
După operația de cezariană, cel mai important lucru pe care îl poți face este să lași corpul să își revină într-un mod cât mai natural și să nu forțezi mușchii, mai ales cei abdominali. Începe ușor, cu mersul pe jos pe distanțe mici și exerciții cât mai puțin solicitante și urmează toate recomandările medicilor.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 07-01-2022
Data modificării: 09-05-2023