Cum funcționează sistemul reproducător feminin
Reproducerea umană depinde de buna funcționare a sistemului reproducător feminin. Acest articol li se adresează cititorilor care doresc să înțeleagă mai bine, din punct de vedere medical, anatomia și fiziologia sistemului reproducător feminin și celor care se confruntă cu o problemă legată de sănătatea sexuală sau de fertilitate.
-
Sistemul reproducător – definiție
-
Sistemul reproducător la om – funcțiile sistemului reproducător feminin
-
Sistemul reproducător feminin – componente
-
Cum funcționează sistemul reproducător feminin?
-
Sistemul reproducător – boli
-
Sistemul reproducător feminin și masculin – infertilitatea e o problemă de cuplu
-
Mituri despre aparatul reproducător feminin
Sistemul reproducător – definiție
Dacă e să discutăm despre sistemul reproducător, o definiție completă a acestuia îl descrie ca pe totalitatea organelor implicate în procesul de reproducție umană. Cu alte cuvinte, aparatul reproducător feminin și buna sa funcționare sunt cele care îi permit unei femei să rămână însărcinată, să ducă sarcina la termen și să nască un bebeluș sănătos.
Sistemul reproducător la om – funcțiile sistemului reproducător feminin
Se poate spune că funcția pe care o îndeplinește sistemul reproducător la om este simplă: asigură reproducerea speciei. Există, însă, mai multe procese care conduc la venirea pe lume a unui bebeluș:
-
Maturizarea foliculului ovarian și eliberarea ovocitului.
-
Captarea ovocitului și transportul acestuia prin trompele uterine.
-
Fertilizarea ovocitului, produsă la nivelul trompelor uterine.
-
Implantarea ovocitului fertilizat în peretele uterin.
-
Declanșarea menstruației în cazul în care fertilizarea nu se produce.
-
Sinteza hormonilor sexuali responsabili pentru menținerea ciclurilor reproductive.
Sistemul reproducător feminin – componente
Organele genitale la femei pot fi împărțite în două categorii: organe genitale interne și organe genitale externe.
Organe genitale feminine interne
Pe lista de organe genitale feminine interne, se regăsesc:
-
Ovarele: două glande de dimensiuni mici, cu formă ovală, amplasate pe ambele părți ale uterului. Ovarele conțin foliculii ovarieni, din care se vor forma ovocitele, și sintetizează hormoni implicați în menținerea funcției sexuale.
-
Trompele uterine: sunt două „tuburi” înguste, atașate zonei superioare a uterului, care captează ovocitul eliberat de către ovare și îl dirijează către uter. Concepția – întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul care îl va fecunda – are loc la nivelul trompelor uterine. Ulterior, produsul de concepție este dirijat către uter.
-
Uterul: este un organ cavitar cu formă de pară care găzduiește dezvoltarea fetusului în timpul celor 9 luni de sarcină. În partea inferioară comunică, printr-un orificiu muscular denumit cervix, cu vaginul.
-
Vaginul: este un organ cavitar de formă cilindrică ce face legătura dintre cervix și exteriorul organismului.
Organe genitale feminine externe
Pe lista de organe genitale feminine interne, se regăsesc:
-
Labiile mari: sunt două pliuri de țesut cutanat și adipos care protejează celelalte organe genitale externe. În structura lor, se regăsesc glande sudoripare și glande sebacee. După pubertate, acestea sunt acoperite de păr.
-
Labiile mici sunt poziționate la interiorul labiilor mari și înconjoară deschiderea vaginului și uretra.
-
Glandele Bartholin sunt poziționate în proximitatea deschiderii vaginale și produc un fluid mucos.
-
Clitorisul este o excrescență de dimensiuni mici amplasată în punctul de întâlnire al labiilor mici. Specialiștii îl compară cu penisul masculin, el fiind, de altfel, protejat de un mic pliu de piele. Similar penisului, clitorisul este foarte sensibil la stimulare.
-
De asemenea, este important să știi faptul că deschiderea vaginală și meatul urinar sunt două orificii separate. Dacă vei căuta informații despre aparatul urinar feminin, imaginile corecte anatomic te vor lămuri în legătură cu anatomia acestora.
Atunci când vine vorba despre sănătate și sistemul reproducător feminin, componentele acestuia sunt examinate de medicul specialist în Obstetrică și Ginecologie. Programează un consult de specialitate pentru o evaluare completă și pentru informații ample și clare despre cum să îți menții sănătatea cu ajutorul testelor regulate de screening.
Cum funcționează sistemul reproducător feminin?
După cum se observă, există un mare grad de complexitate atunci când vine vorba despre sistemul reproducător feminin. În continuare, vom oferi detalii despre modul în care funcționează acesta.
Sistemul reproducător feminin are o funcționare ciclică determinată de activitatea hormonală. Durata unui ciclu este de aproximativ o lună și poartă denumirea de ciclu menstrual. În timpul fiecărui ciclu, organismul femeii se pregătește pentru o potențială sarcină.
Un ciclu menstrual durează, în medie, 28 zile, dar orice durată între 23 și 35 zile este considerată normală. În cazul în care nu s-a obținut o sarcină, uterul elimină excesul de mucoasă sintetizat sub acțiunea hormonilor într-un proces denumit menstruație. Durata ciclului menstrual se calculează începând cu prima zi de menstruație, finalul acestuia fiind ziua care precede menstruația următoare.
Există trei faze ale ciclului menstrual:
-
faza foliculară;
-
ovulația;
-
faza luteală.
Cele trei faze sunt reglate de patru hormoni principali:
-
hormonul de stimulare foliculară (FSH);
-
hormonul luteinizant LH);
-
estrogenul;
-
progesteronul.
Faza foliculară a ciclului menstrual
Faza foliculară a ciclului menstrual începe în prima zi a menstruației. În această perioadă, se petrec următoarele evenimente:
-
Hipofiza sintetizează FSH și LH care sunt eliberați în torentul sangvin și ajung la nivelul ovarelor.
-
Cei doi hormoni stimulează creșterea a 15-20 de foliculi ovarieni.
-
FSH și LH declanșează o creștere a sintezei de estrogen.
-
Atunci când estrogenul atinge o anumită concentrație, sinteza de FSH este oprită. Acest proces limitează numărul de foliculi ovarieni care se vor matura.
-
Unul dintre foliculii ovarieni crește mai mult decât ceilalți și devine folicul dominant. Creșterea foliculului dominant blochează creșterea celorlalți foliculi care mor. Foliculul dominant continuă să sintetizeze estrogen.
Ovulația
Ovulația se produce la aproximativ 14 zile de la începutul fazei foliculare. Este momentul care marchează, de obicei, jumătatea ciclului menstrual, următoarea menstruație debutând la aproximativ 14 zile după ovulație. În această fază, se produc următoarele evenimente:
-
Creșterea concentrației de estrogen declanșează o sinteză abundentă de LH.
-
Sub influența cantității mari de LH, foliculul dominant se sparge și eliberează ovocitul.
-
După eliberarea ovocitului – proces denumit ovulație, acesta este captat de trompele uterine.
-
Secreția cervicală devine abundentă și își schimbă consistența pentru a facilita accesul spermatozoizilor către ovocit.
Faza luteală a ciclului menstrual
Faza luteală a ciclului menstrual începe imediat după ovulație și presupune următoarele procese:
-
Foliculul care a eliberat ovocitul evoluează către o structură nouă, denumită corp luteal.
-
Corpul luteal secretă progesteron. Progesteronul pregătește uterul pentru eventuala implantare a ovocitului fecundat.
-
Dacă are loc concepția, ovocitul fecundat se va implanta în mucoasa uterină.
-
Dacă nu are loc concepția, ovocitul ajunge în uter unde se dezintegrează și este eliminat odată cu excesul de mucoasă uterină, inutilă în absența unei sarcini.
Sistemul reproducător – boli
De sistemul reproducător și boli asociate acestuia se ocupă o specialitate medicală denumită Obstetrică și Ginecologie. Există o mare varietate de afecțiuni care se pot manifesta la nivelul aparatului genital feminin și care pot fi grupate în mai multe categorii:
-
Disfuncții sexuale, reprezentate de absența libidoului, absența satisfacției sexuale sau contacte sexuale dureroase.
-
Infecții ale aparatului reproducător care pot fi determinate de diverse categorii de microorganisme. În funcție de modul de transmitere, unele dintre infecțiile aparatului reproducător sunt considerate infecții cu transmitere sexuală.
-
Endometrioza este o afecțiune relativ frecventă în cazul căreia mucoasa uterină proliferează în afara uterului.
-
Cancerul cervical este determinat, de cele mai multe ori, de infecția cu papilomavirusul uman (HPV). Discută cu medicul ginecolog despre programele de screening împotriva cancerului de col uterin.
-
Dereglările hormonale pot avea numeroase consecințe la nivelul sistemului reproducător feminin, sindromul ovarelor polichistice fiind una dintre aceste dereglări diagnosticate foarte frecvent.
-
Infertilitatea poate avea o mare varietate de cauze; o parte dintre acestea rămân neidentificate în ciuda eforturilor echipei medicale. Din fericire, chiar și în această situație, există soluții de concepție asistată care le permit cuplurilor să se bucure de privilegiul de a deveni părinți.
-
Supravegherea sarcinii de la diagnostic până la naștere și tratamentul complicațiilor sarcinii – diagnosticul și tratamentul sarcinii extrauterine, al diabetului gestațional, iminenței de avort, travaliului prematur sau preeclampsiei.
Sistemul reproducător feminin și masculin – infertilitatea e o problemă de cuplu
Adeseori, atunci când se menționează diagnosticul de infertilitate, femeia este cea care încearcă să identifice cauzele care o împiedică să devină mamă, iar presupunerea inițială este că organismul ei este cel care o trădează. De altfel, „femeia e de vină” este unul dintre cele mai răspândite mituri despre infertilitate.
În realitate, statisticile medicale demonstrează că infertilitatea este o problemă de cuplu, iar responsabilitatea este a ambilor parteneri în proporție aproximativ egală, ceea ce face ca sistemul reproducător feminin și masculin să necesite la fel de multă atenție din partea echipei medicale.
Dacă îți dorești să devii mămică în viitorul apropiat și vrei să ai alături de tine medici în care să ai încredere, dar și acces la tehnologii avansate, te așteptăm la clinica Nativia. Nativia pune la dispoziție tuturor femeilor servicii 360, precum controale ginecologice de rutină, oncologice, uroginecologice, infertilitate și a doua opinie pentru indicațiile de intervenție chirurgicală, dar si servicii obstetricale complete. Oferim monitorizarea sarcinii, servicii de medicină materno-fetală, dar și a doua opinie pentru sarcinile cu risc crescut. De asemenea, prin mamografie și ecografie de sân, punem la dispoziție instrumentele de depistare a cancerului de sân și stabilirea unui plan complex de tratament.
Mituri despre aparatul reproducător feminin
Din păcate, persistă încă o serie de mituri despre sănătatea reproductivă a femeilor, care stau la baza discriminării și a unui acces limitat la serviciile de sănătate intimă. Printre cel mai des întâlnite și mai nocive mituri despre aparatul reproducător feminin, enumerăm:
-
Contactul sexual neprotejat în timpul menstruației este sigur și nu necesită protecție. Adevărul este că riscul unei sarcini nedorite există și în perioada menstruației, chiar dacă e mai mic decât în alte faze ale ciclului menstrual.
-
Scăderea în greutate vindecă sindromul ovarelor polichistice. Realitatea este că obezitatea poate îngreuna obținerea unei sarcini, dar în niciun caz nu se poate vorbi despre menținerea unei greutăți corporale normale ca despre un leac împotriva unui dezechilibru hormonal.
-
Femeile sunt „murdare” în timpul menstruației. Menstruația este un proces fiziologic normal, iar sângele menstrual nu conține toxine sau impurități.
-
Contraceptivele determină cancer. Nu s-a demonstrat existența unei legături de cauzalitate între folosirea pilulei contraceptive și cancerul ovarian sau uterin.
-
Vaccinul împotriva HPV este inutil și periculos. Adevărul este că infecția cu HPV este cel mai frecvent întâlnită infecție cu transmitere sexuală. Experiența demonstrează că vaccinul HPV este sigur atât la fete/femei, cât și la băieți/bărbați și că este singura cale eficientă de a preveni cancerul de col uterin și unele tipuri de cancer ovarian.
Sănătatea aparatului reproducător feminin este la fel de importantă ca sănătatea oricărui alt organ din corpul uman. Vizitele regulate la medicul specialist și un stil de viață prudent și echilibrat sunt esențiale pentru menținerea acesteia.
Programează-te la o consultatie cu unul dintre medicii specialiști Nativia și ai parte de servicii medicale la cele mai înalte standarde, de la o echipă medicală profesionistă până la tehnologie de ultimă oră.
Sursa foto: Shutterstock
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie
Data publicării: 21-07-2023
Data modificării: 21-07-2023