Totul despre sexul în timpul sarcinii
Sexul în sarcină este un subiect destul de controversat și foarte mulți părinți își pun întrebarea dacă este permis sau dacă afectează copilul. Pentru cele mai multe dintre sarcini, sexul este permis. Cu toate acestea, pot exista unele situații când medicul ginecolog va recomanda o pauză a actelor sexuale.
- Este permis sexul în timpul sarcinii?
- Evoluția libidoului în sarcină
- Când nu este indicat a face sex în sarcină?
- Sexul poate cauza avortul?
- Ce se întâmplă dacă nu fac sex în sarcină?
- Avantajele sexului în sarcină
- Viața sexuală după naștere
- Recuperarea după sarcină
Este permis sexul în timpul sarcinii?
Sexul în sarcină este permis, indiferent de perioada de evoluție a sarcinii. Pentru aceasta este important ca sarcina să decurgă normal și să nu apară complicații. Însă, nu întotdeauna libidoul este ridicat, ceea ce ar putea fi o cauză a lipsei vieții sexuale. Pe parcursul sarcinii, viitoarea mămică experimentează simptome precum:
- senzația de greață;
- vărsături;
- fatigabilitate;
- meteorism (balonare).
Ca urmare a simptomelor pe care le manifestă, aceasta poate avea perioade în care libidoul este scăzut și nu va simți nevoia să se angajeze în activități sexuale. De asemenea, mărirea în volum a abdomenului poate constitui o provocare în a alege o poziție confortabilă. De aceea, este important a comunica deschis cu partenerul și a găsi împreună modalități de a depăși această perioadă.
Evoluția libidoului în sarcină
Sexul în primul trimestru de sarcină
Dorința sexuală se manifestă diferit la fiecare persoană. Spre exemplu, în primul trimestru de sarcina, libidoul poate fi scăzut ca urmare a modificărilor care se petrec în organismul mamei. Un alt factor al scăderii dorinței sexuale ar putea fi reprezentat de simptomele specifice sarcinii.
De asemenea, este important ca în primul trimestru de sarcină, părinții să se intereseze de efectuarea analizelor esențiale pentru monitorizarea stării de sănătate a fătului. Pentru aceasta, a fost creat pachetul pentru urmarirea sarcinii in trimestrul I. Acesta cuprinde:
- ecografia;
- morfologia;
- analizele sangvine cele mai utile pentru această perioadă a sarcinii.
Sexul în al doilea trimestru de sarcină
În cel de-al doilea trimestru de sarcina, libidoul poate crește. Multe femei susțin că resimt orgasmul mai intens în această perioadă. Aceasta apare ca urmare a unei vascularizații mai bogate care se formează în zona genitală.
Sexul în al treilea trimestru de sarcină
Multe cupluri se confruntă cu o diminuare a frecvenței actelor sexuale în cel de-al treilea trimestru. Aceasta poate apărea ca urmare a faptului că organismul femeii se schimbă foarte mult, apare o creștere semnificativă de volum a abdomenului, ceea ce poate prezenta disconfort în timpul actului sexual.
Se cunosc cazuri în care libidoul femeii în sarcină este mult mai crescut decât în mod normal. Este important de știut că o frecvență mare a actelor sexuale nu pun în pericol sarcina, mai ales dacă evoluția acesteia este normală din punct de vedere fiziologic. Consultă medicul ginecolog și comunică deschis cu acesta, pentru a afla care este cea mai optimă variantă de gestionare a vietii sexuale.
Când nu este indicat a face sex în sarcină?
În anumite situații, sexul în timpul sarcinii nu este indicat și ar putea pune în pericol copilul. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- placenta previa (placenta acoperă cervixul);
- ruperea membranelor (ruperea apei);
- deschiderea prematură a cervixului;
- sângerări vaginale;
- dureri frecvente (crampe);
- istoric de naștere prematură;
- sarcina multipla, în ultimele luni de evoluție.
De asemenea, contactul sexual este interzis dacă partenerul prezintă semnele unei infectii la nivelul aparatului genital. În aceste situații, este indicat ca partenerul să beneficieze de tratamentul optim pentru vindecare. De asemenea, actul sexual poate fi înlocuit cu alte forme de manifestare a iubirii, precum: mângâierile, săruturile, masajul.
Sexul poate cauza avortul?
Sexul nu contribuie la apariția unui avort. Acesta apare din alte cauze, precum:
- anomalii genetice ale fătului incompatibile cu viața;
- modificări ale placentei;
- disfuncții ale cervixului.
Unele cupluri se îngrijorează de faptul că penetrarea poate dăuna copilului. Este important de menționat că fătul este protejat de:
- țesutul muscular al uterului;
- sacul amniotic;
- lichidul amniotic.
Orgasmul în timpul sarcinii
O altă teamă pe care o au multe femei este reprezentată de riscul de avort ca urmare a contracțiilor apărute în timpul orgasmului. Aceste contracții apar la nivelul uterului, dar intensitatea lor este mult scăzută, astfel încât riscul de a determina avortul sau travaliul sunt minime. Ca urmare, sexul în ultimul trimestru de sarcină nu conduce la o naștere prematură.
Ce se întâmplă dacă nu fac sex în sarcină?
Lipsa sexului pe parcursul sarcinii nu afectează dezvoltarea sarcinii. Cu toate acestea, lipsa intimității dintre parteneri poate duce la răcirea relației lor. Așadar, este important a comunica deschis și a afla care sunt nevoile și cum se poate ajunge la un echilibru în ceea ce privește dorințele partenerilor.
De asemenea, este important de menționat că există și alte forme de intimitate care se pot manifesta între parteneri. Pentru a descoperi ceea ce se potrivește cel mai bine fiecărui cuplu, este esențial ca partenerii să comunice deschis și să își împărtășească ideile constant.
Avantajele sexului în sarcină
Practicarea sexului în sarcină nu numai că nu afectează sarcina, dar are și unele avantaje pentru ambii parteneri. Printre acestea, se află:
- consolidarea relației prin menținerea unui nivel optim de intimitate;
Sexul regulat contribuie la păstrarea unei relații sănătoase și a unei conexiuni strânse între parteneri din punct de vedere afectiv.
- intensitatea orgasmului crește la femei în timpul sarcinii;
În al doilea trimestru de sarcină, orgasmul la femeie este resimțit mult mai intens. Acest lucru se întâmplă ca urmare a dezvoltării unei vascularizații bogate la nivelul organelor genitale.
- dezvoltarea unei stări de bine;
Sexul determină secreția și eliberarea unor hormoni precum: oxitocina, endorfinele, serotonina. Aceștia contribuie substanțial la crearea unei stări de bine și de fericire.
- stimularea sistemului imunitar;
În urma actului sexual, concentrația imunoglobulinelor (IgA) crește. Ca urmare, protecția față de agenții patogeni este semnificativ mai mare.
- păstrarea formei fizice;
Ca orice activitate fizică, sexul se realizează cu consum de energie. Prin urmare, ambii parteneri vor consuma calorii, ceea ce va contribui atât la menținerea unei forme fizice mai bune, cât și la o greutate optimă.
Viața sexuală după naștere
Reluarea activității sexuale după naștere se poate realiza după aproximativ două săptămâni. Această perioadă de timp este necesară pentru ca structurile tisulare să se vindece. În acest fel, complicațiile precum sângerările au un risc mai mic de apariție.
De asemenea, este important de menționat că după naștere, mămica este obosită și necesită o perioadă de odihnă, pentru a-și recăpăta forța fizică. În funcție de metoda aleasă pentru nașterea bebelușului, perioada de recuperare poate fi mai lungă sau mai scurtă.
În cazul unei nașteri naturale, perioada completă de recuperare este de aproximativ 4 săptămâni. Spre deosebire de aceasta, recuperarea după nașterea prin cezariană poate dura și până la 6-8 săptămâni. Indiferent de metoda aleasă, consultă medicul ginecolog și află care sunt cele mai potrivite metode pentru o recuperare rapidă și completă.
Ca urmare a modificărilor ce au avut loc la nivelul vaginului, primele contacte sexuale pot produce disconfort. Pentru ameliorarea acestora, sunt recomandate următoarele:
- utilizarea lubrifiantului;
- realizarea unei băi calde - reduce disconfortul;
- alegerea momentului optim - în care ambii parteneri să fie relaxați și să nu se grăbească.
Un alt element esențial este reprezentat de comunicarea deschisă cu partenerul de cuplu. Împreună, cei doi pot stabili care sunt momentele cele mai potrivite pentru desfășurarea actului sexual, dar și ce vor să experimenteze.
Recuperarea după sarcină
După naștere, în organismul femeii apar unele modificări semnificative. Cea mai importantă este întinderea musculaturii vaginale și a celei pelvine. Ca urmare, senzațiile trăite în timpul actului sexual pot fi modificate.
Vestea bună este că prin exercițiu musculatura zonei genitale poate fi tonifiată. Pentru a crește tonusul mușchilor sunt necesare unele exerciții, precum exercițiile Kegel. Acestea presupun contracția repetată a mușchilor pelvini.
Pentru efectuarea exercițiilor Kegel este important a contracta mușchii ca atunci când se dorește întreruperea fluxului urinar. Se contractă mușchii timp de 3 secunde, apoi se relaxează pentru alte 3 secunde. Se realizează cicluri a câte 10 contracții, de cel puțin 3 ori pe zi.
În acest fel, mușchii pelvini se tonifică. Beneficiile sunt următoarele:
- sexul devine mai plăcut;
- disconfortul sau durerea în timpul actului sexual se reduc;
- incontinența urinară este diminuată.
Sexul în timpul sarcinii este permis și chiar aduce unele avantaje. Cu toate acestea, el poate să nu fie recomandat când pe parcursul sarcinii apar unele complicații. Prin urmare, este recomandat a avea o relație deschisă cu medicul ginecolog și a cere detalii de fiecare dată când există nelămuriri.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie
Data publicării: 07-09-2022
Data modificării: 09-05-2023