Când poți afla sexul copilului



Încă de la primele semne ale unei noi vieți în pântecele unei femei, curiozitatea cu privire la sexul viitorului membru al familiei devine tot mai palpabilă. Sexul copilului poate fi identificat  după săptămâna a 13-a de sarcină in proportie de 70%, această informație este emoționantă atât pentru părinți, cât și pentru cei apropiați. Momentul în care poți afla cu certitudine sexul bebelușului poate varia în funcție de mai mulți factori. Tehnologia modernă de investigații în sarcină a evoluat semnificativ în ultimii ani, oferindu-ne opțiuni mai precise și accesibile pentru a ști la câte săptămâni afli sexul copilului. 

În acest articol, vom prezenta când și cum anume poți afla sexul copilului în timpul sarcinii.
  • Fată sau băiat: când se poate afla sexul copilului
  • Cum are loc formarea sexului copilului
  • Cum se poate afla sexul copilului
  • Există diferențe între sarcinile cu fete sau băieți?
  • Există simptome în corp care pot da indicii despre sexul bebelușului?
  • Pot exista consecințe negative în aflarea sexului copilului înainte de naștere?
  • Cele mai frecvente mituri: calendar chinezesc pentru sexul copilului, testul verighetei, sare în cap la gravide

Fată sau băiat: când se poate afla sexul copilului

Deși există cupluri care vor să păstreze surpriza după naștere, majoritatea este dornică să afle cât mai curând posibil dacă bebelușul va fi băiat sau fată. Pe parcursul sarcinii, viitoarea mamă este supusă la mai multe analize și investigații, fiecare jucând un rol deosebit de important. 
Se poate încerca determinarea sexului copilului începând cu săptămâna 11 de sarcină, în principiu cu ajutorul unui examen ecografic. Se mai poate folosi și un calculator pentru sexul copilului. Un astfel de calculator sarcină fată sau băiat poate prezice sexul copilului bazat pe diferite informații furnizate de către utilizator, dar această metodă nu este susținută de o bază științifică solidă.

Cum are loc formarea sexului copilului

Nu este influențat sexul copilului în funcție de ovulație. Momentul când se formează sexul copilului se întâmplă în timpul concepției, când un ovul fertilizat se combină cu un spermatozoid. Sexul copilului este determinat de cromozomii sexuali pe care îi moștenește de la tata.
Există două tipuri de cromozomi sexuali:
    1. Cromozomul X: prezent atât la bărbați, cât și la femei.
    2. Cromozomul Y: prezent doar la bărbați.

Fiecare mamă contribuie cu un cromozom X, iar tatăl poate contribui cu un cromozom X sau cu un cromozom Y. Astfel, combinarea cromozomilor X și Y determină sexul copilului:
  • Dacă un ovul fertilizat moștenește un cromozom X de la mamă și un cromozom X de la tată, va rezulta o fetiță (XX).
  • Dacă un ovul fertilizat moștenește un cromozom X de la mamă și un cromozom Y de la tată, va rezulta un băiețel (XY).
Această determinare genetică a sexului are loc în timpul primelor etape de dezvoltare embrionară și rămâne neschimbată pe parcursul întregii vieți a individului.

Fertilizarea in vitro (FIV) cu alegerea sexului copilului

Alegerea sexului copilului este posibilă numai prin intermediul diagnosticului genetic preimplantare (PGD), care este uneori efectuat în cadrul ciclurilor de fertilizare in vitro (FIV). Totuși, este important de subliniat că scopul principal al diagnosticului genetic preimplantare nu este selectarea sexului copilului, ci identificarea și prevenirea unor anomalii genetice care afectează doar un anumit sex. De exemplu, această metodă poate fi utilizată pentru a evita transmiterea unor afecțiuni genetice specifice care apar doar la copiii de sex masculin sau de sex feminin.
Această metodă este strict reglementată în multe țări și poate fi utilizată doar în anumite situații medicale specifice. De obicei, cuplurile care optează pentru diagnosticul genetic preimplantare sunt cele cu boli genetice severe, cu scopul de a reduce riscul de a avea un copil cu aceeași afecțiune medicală.

Teorii care acreditează alegerea sau influențarea sexului copilului


Metoda Shettles

Dezvoltată de medicul Dr. Landrum Shettles în anii '60, metoda Shettles susține că sexul copilului poate fi influențat prin planificarea momentului concepției în funcție de perioada ciclului menstrual al mamei și de momentul eliberării ovulului. Conform acestei metode, concepția în apropierea ovulației ar crește probabilitatea de a avea un băiat, în timp ce concepția înainte de ovulație ar crește probabilitatea de a avea o fată. Cu toate acestea, cercetările științifice ulterioare nu au confirmat cu certitudine eficacitatea acestei metode.

Metoda Whelan

Creată de Elizabeth Whelan în anii '70, metoda Whelan propune o abordare opusă Metodei Shettles. Ea sugerează că sexul copilului poate fi influențat în funcție de fazele diferite ale ciclului menstrual al mamei. Conform acestei teorii, concepția în faza târzie a ciclului, în special în zilele 3-4 înainte de ovulație, ar crește șansele de a avea un băiat. În schimb, concepția în faza timpurie a ciclului ar crește șansele de a avea o fată. La fel ca în cazul Metodei Shettles, cercetările nu au susținut în mod consistent eficacitatea Metodei Whelan în influențarea sexului copilului.

Cum se poate afla sexul copilului



Determinarea cu o acuratețe mare a sexului fătului din burtica mamei este posibilă doar prin intermediul unui medic specializat cu ajutorul unor anumite teste pentru aflarea sexului copilului. În acest scop, medicul se bazează în principal pe ecografie, dar și pe alte metode complementare.

Examen ecografic

Dintre toate metodele disponibile în prezent pentru a afla sexul copilului, principalul instrument este ecograful. În ciuda performanțelor tot mai ridicate ale tehnologiei medicale, medicul poate face poze cu sexul copilului la ecograf doar dacă bebelușul are o poziție care permite identificarea precisă a organelor sexuale. În consecință, există șanse să se poate înșela medicul în privința sexului copilului, deoarece chiar și o ecografie  pentru sexul copilului are o mică marjă de eroare.

Cât de precisă este ecografia în determinarea sexului copilului

Cu toate că tehnologia avansată a adus o mai mare precizie în diagnosticare, dacă vrei să știi la câte săptămâni se vede sexul copilului, e important de menționat că exactitatea în privința determinării sexului depinde de momentul la care se efectuează investigația:
  • La 12 săptămâni se poate vedea sexul copilului cu o precizie de aproximativ 70%.
  • După săptămâna a 20-a de sarcină, precizia atinge 99%.
👉 Este important să știi la ce să te aștepți în aceste săptămâni când se poate determina sexul copilului tău. Citește toate informațiile necesare pentru săptămâna 11 de sarcină, săptămâna 12 de sarcină și săptămâna 13 de sarcină.

Amniocenteza

Pe lângă ecografie, există și alte metode de a determina sexul copilului, precum amniocenteza. Aceasta este o procedură invazivă în care se prelevează o mică cantitate de lichid amniotic cu ajutorul unui ac fin pentru analiză genetică (sindromul Down, spina bifida și alte afecțiuni genetice). Totuși, amniocenteza este de obicei recomandată în situații medicale specifice, precum:
  • la ecografie se detectează o anomalie;
  • risc crescut pentru aneuploidii la testul combinat sau NIPT;
  • ai antecedente familiale de tulburări cromozomiale. 
Această investigație se face, de obicei, între săptămânile 16-24 de sarcină, durează maximum  2 minute, dar este însoțită de riscul producerii unui avort spontan.

Biopsia de vilozități coriale

Aceasta este o procedură medicală prenatală invazivă, utilizată pentru a obține mostre de țesut placentar, numite vilozități coriale, din cavitatea uterină. Biopsia de vilozități coriale este adesea utilizată pentru a detecta anomalii genetice (suspiciune de prezență a sindromului Down) și malformații fetale, precum și pentru a determina sexul copilului, dacă acest lucru este dorit de către părinți.
Biopsia de vilozități coriale se poate efectua, de obicei, între săptămânile 11 și 14 ale sarcinii, dar poate varia în funcție de caz. Procedura implică unele riscuri, inclusiv de avort spontan. Unele femei au crampe, sângerări sau scurgeri de lichid amniotic.

Teste de sânge timpurii

Există și un anumit test de sânge pentru aflarea sexului copilului pe baza ADN-ului (non-invaziv), care poate oferi informații cu privire la sexul bebelușului încă de la o etapă timpurie a sarcinii. Unele teste pot determina sexul copilului încă din săptămâna 9 de sarcină.
Aceste teste se bazează pe analiza ADN-ului fetal care circulă în sângele mamei și pot fi efectuate de obicei în jurul săptămânii a 9-a sau mai târziu. Dacă testele determină că există cromozomul masculin, se presupune că bebelușul este băiat. Dacă acest cromozom nu este depistat la analiza sângelui pentru aflarea sexului copilului, se presupune că este fată.
👉 Suntem conștienți de emoțiile intense prin care treci din momentul în care afli că ești însărcinată. La Nativia ne dorim să fim alături de viitoarele mame în fiecare etapă a acestui drum, de aceea oferim servicii la 360º. Află mai multe despre ce pachete promoționale am creat pentru a acoperi tot protocolul medical recomandat, de la analize până la monitorizarea sarcinii.

Există diferențe între sarcinile cu fete sau băieți?



Există multe întrebări și teorii despre posibile diferențe între sarcinile cu fete sau băieți, dar este important să înțelegem că aceste diferențe nu sunt susținute de dovezi științifice solide. De obicei, experiența fiecărei sarcini poate fi foarte individuală, indiferent de sexul copilului.
Cu toate acestea, unele mame pot observa diferențe în ceea ce privește simptomele resimțite în timpul sarcinii sau pot spune că văd diferențe între o burtă de gravidă fată vs băiat, dar acestea nu pot fi generalizate sau folosite pentru a prezice sexul bebelușului cu precizie. O burtică de gravidă cu fată se zice că este poziționată mai sus și e rotundă. Se spune că ai o burtică de gravidă cu băiat dacă este mai jos și țuguiată.

Există simptome în corp care pot da indicii despre sexul bebelușului?

În ceea ce privește căutarea după sintagma „fată sau băiat – semne despre sexul bebelușului”, acestea sunt considerate doar mituri și nu sunt susținute de studii științifice. Atribuirea simptomelor specifice unui anumit sex al copilului (cum ar fi dimensiunea burticii, poziția copilului în uter, acnee în sarcină fată sau băiat, pofta de mâncare sau preferințele alimentare) nu are o bază solidă din punct de vedere medical.
  
👉 În momentul în care primești vestea că vei aduce pe lume un nou membru în familie, începe un adevărat vârtej de emoții și preocupări. Tocmai de aceea, pentru a veni în ajutorul tău, am creat pachetul „Bebe pe drum”, un program ce oferă o consultație de tip second opinion riguroasă a ecografiei morfo-fetale de trimestru, care te va ajuta să privești cu speranță către viitor. Medicii de la Nativia sunt experți cu numeroase stagii de pregătire în spitale de prestigiu din Europa și se află sub îndrumarea prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic cunoscut în chirurgia ginecologică.

Pot exista consecințe negative în aflarea sexului copilului înainte de naștere?

Decizia de a afla sau de a aștepta momentul nașterii este strict personală și diferă de la o familie la alta. Cu toate acestea, în unele cazuri, cunoașterea sexului copilului poate duce la preocupări sau așteptări nerealiste legate de rolurile de gen sau de planificarea înainte de naștere.
De asemenea, în unele culturi sau comunități, determinarea sexului copilului poate duce la probleme sociale sau familiale, mai ales în cazul în care se preferă un anumit sex al copilului. Prin urmare, este important să se aibă în vedere implicațiile emoționale și culturale ale aflării sexului copilului și să se ia o decizie care să corespundă valorilor și nevoilor familiei în cauză.

Cele mai frecvente mituri: calendar chinezesc pentru sexul copilului, testul verighetei, sare în cap la gravide

Există o varietate de obiceiuri populare pe care unii oameni încă le practică în speranța de a afla sexul copilului nenăscut. Unii folosesc un calendar pentru sexul copilului unde se introduce data concepției mamei și data concepției copilului. Alții pun sare în cap la gravide (fără ca ele să știe) și se zice că vor avea băiat, la fel dacă pun prima dată mâna la nas, și fată, dacă pun mâna la gură. De asemenea, alt obicei popular este să așezi verigheta legată cu o sfoară deasupra burții și se spune că vei avea băiat, dacă se învârte în cerc, și fată, dacă se mișcă în linie dreaptă.
Cu toate acestea, superstițiile de sarcină (fată sau băiat) ar trebui privite mai mult ca niște jocuri. Cu siguranță, confirmarea medicului este sursa cea mai de încredere pentru a afla sexul copilului. Prin urmare, părinții pot avea încredere în expertiza medicilor pentru a dezvălui sexul fătului, fără a se baza pe metode neștiințifice sau superstiții.
Momentul în care poți afla sexul copilului este cu siguranță captivant și emoționant pentru viitorii părinți. Indiferent de sexul copilului, fiecare naștere este o binecuvântare și o aventură minunată. Important este ca noul membru al familiei să fie primit cu dragoste și bucurie, iar fiecare copil să fie iubit și apreciat.
Sursă foto: shutterstock.com
Surse:



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 08-08-2023
Data modificării: 08-08-2023