Schimbările hormonale în sarcină
Dragă viitoare mămică,
Al tău corp va trece prin schimbări incredibile în cele nouă luni de sarcină, dar viața ta poate continua aproximativ în același ritm. Dacă vei respecta câteva indicații și vei face câteva ajustări minore, îți vei putea continua majoritatea activităților cotidiene, singura condiție fiind să îți protejezi bebelușul din burtică. Din momentul în care are loc concepția, corpul tău începe să se adapteze pentru a putea hrăni și apăra bebelușul. Data la care ar fi trebuit să vină menstruația este importantă, deoarece atunci pot apărea primele simptome: sâni sensibili, stare de oboseală sau greață. Acestea sau alte simptome ale sarcinii pot fi neplăcute, dar în cele mai multe dintre situații, pot fi ameliorate.
Cele mai importante schimbări hormonale în sarcină
Activitatea hormonală în timpul sarcinii este intensă. Producția normală de hormoni se mărește, dar apar și alți hormoni, specifici sarcinii.
Hormonul sarcinii sau hCG (Gonadotropina corionică umană) – este secretat de placentă, care se dezvoltă din momentul implantării embrionului în uter. Acest hormon declanșează activitatea hormonală necesară păstrării sarcinii și împiedică menstruația să apară. hCG-ul (beta -hCG) activează în același timp o cascadă chimică, ce este răspunzătoare de numeroase aspecte mai puțin plăcute din timpul sarcinii, cum ar fi balonările, petele, greața și anumite stări emoționale
Progesteronul – există în corpul tuturor femeilor, dar are un nivel mai ridicat la femeile însărcinate, fiind produs de ovare inițial, apoi de placentă începând cu săptămânile 8-9. Acest hormon are un rol foarte important în păstrarea sarcinii deoarece ajută la împiedicarea uterului să se contracte și să pună în pericol bebelușul. Progesteronul menține fluctuațiile placentei și fortifică pereții pelvisului în pregătirea travaliului și totodată relaxează anumite ligamente sau mușchi din corp. De asemenea, acest hormon face intestinele mai leneșe, ceea ce poate duce la constipație. Poate cel mai vizibil efect al progesteronului este acela de a pregăti sânii pentru producerea laptelui matern. Hormonul ajută la stimularea și dezvoltarea canalelor pentru lapte, astfel că încă din al doilea trimestru sânii încep să producă lapte. Efectul de sâni tari este dat tot de acest hormon.
Estrogenul – nivelul acestuia crește de asemenea în sarcină. Pentru început acest hormon pregătește pereții interni ai uterului pentru sarcină prin creșterea numărului de vase de sânge și glandelor mucoasei uterine. Având ca efect creșterea volumului de sânge din corp, estrogenul poate influența sângerări ale nasului sau gingiilor. Efectul cel mai vizibil al estrogenului este vizibil la nivelul pielii si este denumit „strălucirea” femeii însărcinate.
Desigur, mai sunt și alți hormoni specifici în sarcină, cum ar fi relaxina, oxitocina, insulina, prolactina sau cortizonul, fiecare declanșând reacții hormonale diferite, dar nu te îngrijora, este perfect normal ca în corpul tău să se petreacă schimbări, pentru ca bebelușul să se dezvolte armonios și mai ales în siguranță. Oricând îți dorești o părere avizată despre starea ta de sănătate sau a bebelușului în timpul sarcinii, te poți programa la consult de specialitate, accesând acest link .
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Corina Gică
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023