i.php?p=26.jpg

Schimbările corpului în sarcină

Poate că în primele luni după ce ai aflat că ești însărcinată nu vei vedea prea multe schimbări la corpul tău, dar acestea vor apărea pe măsură ce sarcina evoluează. Desigur, îți va crește burtica și sânii ți se vor mări, dar ți se va schimba și textura pielii. Detaliez mai jos principalele schimbări ale corpului tău în perioada sarcinii.

Sânii

Printre primele schimbări pe care le vei observa la corpul tău vor fi sânii măriți și poate mai sensibili. Începând cu săptămâna 16, mameloanele și areolele se vor închide treptat la culoare, mameloanele devenind mai proeminente și areolele mai mari, asemănătoare pielii de găină. Aceste schimbări sunt provocate de modificările aduse hormoni, despre care puteți afla mai multe din acest articol. De asemenea, pe măsură ce sarcina evoluează, venele de pe sâni vor deveni mai vizibile, ajutând la irigarea cu sânge a sânilor.

Părul și unghiile

În decursul celor nouă luni de sarcină, vei avea un păr strălucitor, care nu va cădea și care va crește mai repede (valabil și pentru alte părți ale corpului, nu doar pe cap). La fel și unghiile tale, vor fi mai tari și vor crește accelerat, ca efect al modificărilor metabolismului și al intensificării circulației provocate de sarcină.

Greutatea

Să începi sarcina cu o anumită  greutate, urmând ca până la final să acumulezi câteva kilograme în plus, este perfect în regulă. Cel mai bine este să îți urmărești indicele de masă corporală și în funcție de valorile acestuia să aproximezi cam câte kilograme vei lua până când bebe se va naște. Este important totuși să știi cum se repartizează creșterea în greutate:

  • Bebe – 39%
  • Sânge – 22%
  • Lichid amniotic – 11%
  • Uter – 11%
  • Placentă – 9%
  • Sâni – 8%

Pielea

Vei căpăta „strălucirea” caracteristică sarcinii, pielea ta va fi mai moale și este posibil să transpiri mai mult. De asemenea, vei observa apariția liniei negre pe burtică, mai ales dacă pielea ta este mai închisă la culoare. Unele femei cu acnee, pot constata că starea tenului se îmbunătățește, iar altele tocmai invers. Poți ține sub control aceste reacții ale tenului reducând grăsimile din alimentație și făcând în mod regulat mișcare. Poți observa de asemenea și apariția unor angioame păianjen, niște mici pete roșii care se albesc la apăsare. Sunt concentrații de vase de sânge provocate de nivelul ridicat de estrogen din corp.

Vergeturile

Aceste apar atunci când fibrele de proteine de colagen sunt rupte de hormonii sarcinii. Aproximativ 3 din 5 femei se confruntă cu vergeturile în timpul sarcinii, care apar cel mai des în zona stomacului, pe părțile laterale ale sânilor sau pe coapse. Dacă îngrășarea nu este bruscă și dacă hidratarea este bună, acestea pot fi prevenite.

Mâinile și picioarele

Este posibil ca palmele și tălpile să se înroșească și să îți provoace mâncărimi. De asemenea, spre finalul sarcinii, mâinile, degetele și picioarele ți se pot umfla. Aceste schimbări poartă numele de edem sau umflarea țesuturilor și  este un fenomen cauzat de faptul că organismul femeii reține mai multă apă decât în mod normal.

Te invităm la o discuție cu unul dintre medicii noștri pentru a afla mai multe informații despre schimbările provocate de sarcină. Programările se pot face accesând acest link .




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Radu Botezatu
Medic primar obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Radu Botezatu

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023