i.php?p=6-img(1).png

Sarcini speciale – partea a II-a

Continuarea articolului despre sarcini speciale detaliază situațiile în care viitoarea mămică are gemeni sau mai mulți copii, o sarcină care prezintă complicații sau sarcina a apărut în contextul unor boli cronice. Detaliez în cele ce urmează fiecare situație.

Gemeni sau mai mulți copii

O veste precum cea că porți în burtică mai mult de un bebeluș poate fi copleșitoare. Unele viitoare mămici, mai ales dacă au frați sau surori gemene, bănuiesc că pot avea și ele gemeni, însă multe nu cred până nu văd ecografia. Uneori, dacă aștepți gemeni sau mai mulți copii, s-ar putea că simptomele sarcinii să fie unele exagerate, comparativ cu cele ale unei sarcini cu un copil unic, astfel că grețurile de dimineață pot fi mai intense, la fel și oboseala, indicii care pot arăta că sarcina este una mai deosebită. Sarcinile multiple sunt constatate prin ecografie făcută cât mai devreme. Astfel, o ecografie efectuată între săptămânile 12-14 va arăta câți copii ai și, de obicei se poate vedea dacă gemenii sunt identici sau nu. Dacă vei deveni părinte pentru prima dată, neliniștea naturală provocată de ideea de a avea un copil se poate intensifica la întrebarea „Cum te vei descurca cu doi sau mai mulți deodată?”. Nu se poate spune că va fi ușor, mai ales la început, dar deodată ce îți vei găși echilibrul, îți vei crea și obiceiuri care să te ajute în noul rol de mămică. O sarcină cu gemeni poate fi mai dificilă decât una cu un singur copil, așa că medicul îți va supraveghea mai atent evoluția.
Te poți aștepta la controale mai frecvente, deoarece tensiunea și proteinele din urină trebuie verificate mai des, pentru a elimina riscul de preeclampsie. Dacă prima hemogramă a arătat că hemoglobina a scăzut (nu doar pentru că gemenii au nevoie de mai mulți nutrienți, ci și pentru că sângele se diluează), medicul îți va recomanda un supliment de fier (de la 60 până la 100 de mg) și acid folic pentru a normaliza valorile și a preveni agravarea anemiei. De asemenea, te poți aștepta la mai multe ecografii, medicul dorind să verifice în mod regulat cum se simt bebelușii. Foarte frecvent în cazul sarcinii multiple sunt întâlnite și travaliul sau nașterea prematură. Copiii se nasc mai devreme, în jurul săptămânii 37, în 50% dintre cazuri. Anunță imediat medicul dacă apar dureri, sângerări sau scurgeri vaginale intense.

Sarcini care prezintă complicații

Dacă ai avut complicații la o sarcină anterioară există riscul că aceleași probleme să reapară și este bine să previi medicul cu privire la antecedente încă de la primul control medical prenatal. Foarte importante sunt preeclampsia și nașterea prematură. Un avort nu afectează șansele de a avea o sarcină normală și sănătoasă, dar este bine că medicul să știe, pentru a te monitoriza corespunzător. Preeclampsia apare la  30% din sarcini, deși este posibil să nu fie gravă și chiar să apară mai târziu în sarcină. Dacă sunt motive de îngrijorare vei fi chemată la controale mai dese pentru a verifica dacă tensiunea ta este normală (<14 cu 9) și dacă nu apar semne de edem, cum ar fi umflarea încheieturilor picioarelor și a mâinilor. Medicul îți poate prescrie o doză de aspirină în timpul sarcinii. Studiile arată că, aceasta ajută la reducerea riscului de preeclampsie sau, cel puțin, îi întârzie manifestarea.

Dacă ultimul bebe s-a născut cu mai mult de două săptămâni înainte de termen, la fel s-ar putea întâmpla și în cazul sarcinii actuale, deși depinde și care au fost cauzele nașterii premature anterioare. Este posibil că medicul să te cheme mai des la controale, mai ales în ultimul trimestru, și să-ți recomande să te odihneșți mai mult pentru a scădea riscul de a intra în travaliu. Întreabă ce semne și simptome ar putea fi indiciile unui travaliu prematur, astfel încât să poți anunța cât mai repede posibil, dacă problema apare.

Boli cronice

Chiar dacă reușeșți să ții sub control o boală cronică precum diabetul sau hipertensiunea, este posibil să îți pui întrebări despre cum vă afecta aceasta bebelușul din burtică. De asemenea, este important și ce efect va avea sarcina asupra bolii. Este nevoie să discuți cu un medic, deoarece este posibil să fie nevoie să consulți și alt specialist, pentru consult pentru problema medicală preexistentă. În funcție de boală, vei fi chemată la ginecolog mai frecvent, pentru verificarea tensiunii, a proteinelor din urină și a creșterii copilului. Dacă ai diabet este bine să discuți cu medicul înainte de a rămâne însărcinată.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023