Informatii sarcina gemelara

Tot ce trebuie sa stii despre Sarcina Gemelara


Informații generale

În România se nasc anual 2.000 de perechi de gemeni, asta înseamnă că aproximativ 1 din 95 de nașteri din România este cu gemeni. Să aflam mai multe despre acest tip de sarcină.

Tipuri de gemeni

O treime din toți gemenii vor fi identici și două treimi neidentici.

Gemeni identici

Gemenii identici (monozigoți) se întâmplă atunci când un singur ou (zigot) este fertilizat. Oul se împarte apoi în 2, creând gemeni identici care împărtășesc aceleași gene. Gemenii identici sunt întotdeauna de același sex, deci dacă gemenii tăi sunt identici, vei avea 2 fete sau 2 băieți.

Gemeni neidentici

Gemenii neidentici (dizigotic, gemeni fraternali) se întâmplă atunci când 2 ovule diferite sunt fertilizate și apoi se implantează în uter. Acești gemeni neidentici nu sunt mai asemănători decât oricare alți 2 frați. Gemenii neidentici sunt mai des întâlniți. Copiii pot fi de același sex sau sexe diferite.

La ecografia de prim trimestru, trebuie să vi se spună dacă gemenii împart placenta sau nu. Toți gemenii care împart placenta sunt identici. Gemenii care au 2 placente separate pot fi identici sau nu. O treime din gemenii identici au placente separate. Acest lucru se întâmplă atunci când oul fertilizat se desparte înainte de implantarea în uter, până la 4 zile după concepție.

Atunci când gemenii nu împart placenta, fiecare geamăn are sac amniotic propriu. Medicii numesc această sarcină dicorionică diamniotică (DCDA). Atunci când gemenii împart placenta, dar nu și sacul amniotic, deci când fiecare geamăn are sac propriu, sarcina se numește monocorionică diamniotică (MCDA).  Când gemenii împart atât placenta, cât și sacul, se numește sarcină monocorionică monoamniotică (MCMA)

Cum apare sarcina gemelara?

Nimeni nu știe ce cauzează gemenii identici (monozigoți). Toate femeile însărcinate pe cale naturală au aceeași șansă de a avea gemeni identici: aproximativ 1 din 250. Gemenii identici nu apar mai frecvent dacă sunt gemeni în familii. Dar există câțiva factori care fac mai probabil să aveți gemeni neidentici:

  • gemenii neidentici sunt mai frecvenți în unele grupuri etnice, cu cea mai mare rată în rândul nigerienilor și cea mai mică în rândul japonezilor;
  • mamele mai în vârstă au mai multe șanse să aibă gemeni neidentici, deoarece sunt mai predispuse să elibereze mai mult de 1 ou în timpul ovulației;
  • gemenii neidentici apar pe partea mamei din familie, probabil din cauza tendinței moștenite de a elibera mai mult de 1 ou la ovulație;
  • FIV poate crește șansa de gemeni, deoarece mai mult de un embrion poate fi transferat.

După concepția naturală, aproximativ 1 din 95-100 de nașteri în România are ca rezultat gemeni, comparativ cu 1 din 10 după FIV. 

Sarcina gemelara

Care sunt riscurile pentru sarcina gemelară?

O gravidă cu sarcină gemelară are risc mai mare de a dezvolta complicații materne precum: tensiune crescută, preeclampsie, diabet gestațional, colestază de sarcină. Astfel, medicul recomandă controale mai frecvente pentru a depista aceste complicații. Orice sarcină cu gemeni este la risc de naștere prematură severă (înainte de 32 de săptămâni). Acest risc este de 10%. Astfel, 1 din 10 mame cu gemeni naște înainte de 32 de săptămâni. Această naștere timpurie poate să predispună copiii la anumite complicații.

Nașterea

Modalitatea de naștere este o opțiune personală. Naștere vaginală poate fi luată în considerare dacă primul geamăn este în poziția cu capul în jos (cefalic), totuși, pot exista și alte motive medicale care ar împiedica această naștere. Gemenii identici se nasc de cele mai multe ori prin operație de cezariană, pentru a evita sindromul transfuzor- transfuzat acut debutat în timpul travaliului. 

Datorită faptului că ambii copii împart o placentă există posibilitatea unei împărțiri inegale, ceea ce crește riscul pentru sindromul transfuzor- transfuzat (25% din sarcinile gemelare diamniotice monocorionice) și restricție selectivă de creștere. Aceste complicații ar putea necesita intervenție prenatală, terapie intrauterină. Ecografiile seriate sunt recomandate la 2 săptămâni pentru a verifica starea de sănătate a copiilor și pentru a decide necesitatea intervențiilor intrauterine.

 Sindromul transfuzor- transfuzat

Ce este?

Această afecțiune poate fi numită și secvența oligohidramnios-poliohidramnios, sau în limba engleză twin-to-twin-transfusion syndrome (TTTS ). Apărea ca o complicație a sarcinilor gemelare monocorionice diamniotice (MCDA), când gemenii împart placenta, dar nu împart și sacul.

Unii gemeni identici împart placenta, astfel încât circulația sângelui lor este interconectată (vase comunicante) și aportul de sânge nu este împărțit egal. În loc să curgă sânge uniform la ambii copii, un copil primește o pondere mai mare din aportul de sânge și celălalt copil rămâne cu mai puțin. Acest lucru are ca rezultat ca un geamăn să primească mai mult sânge (geamănul primitor-transfuzat), pompând mai mult sânge în corpul său și producând mai mult urină. Astfel se produce mai mult lichid amniotic în sacul acestui geamăn și vezica urinară este mereu plină și mărită de volum. Geamănul donator (transfuzor), rămâne cu mai puțin sânge și acesta este folosit pentru a iriga organele vitale, precum inimă și creier. Astfel se produce mai putină urină și este mai puțin lichid în sacul lui amniotic. Geamănul devine înfășurat în membrana sa, aspect numit geamăn blocat (in engleză stuck twin).

De ce este periculos?

Acest sindrom poate fi sever și poate duce la un rezultat nefavorabil pentru ambii gemeni, în funcție de cât de rapid se dezvoltă și la ce vârstă de sarcină. Excesul de lichid amniotic pune uterul în tensiune și ar putea provoca travaliu prematur, poate într-o etapă în care gemenii nu ar putea supraviețui după naștere. În viața intrauterină, geamănul care primește prea mult sânge poate muri dacă inima îi devine supraîncărcată. Totodată și geamănul donator este în pericol și poate muri pentru că nu primește suficient sânge, respectiv oxigen și substanțe nutritive.

i.php?p=shutterstock_662204002 (1).png

Ce se poate face?

Când situația este severă și este pusă în pericol viața gemenilor, este recomandată efectuarea operației intrauterine cu laser. Aceasta are scopul de a bloca vasele comunicante de pe suprafața placentei. Astfel, se întrerupe fluxul de sânge între cei doi feți. Procedura se efectuează când încă sunteți gravidă. După anestezie (locală sau regională), se introduce un tub în uter. Prin acest tub se introduce apoi o cameră video. Se identifică vasele de sânge de la suprafața placentei și se ard pentru a opri conexiunile de sânge între cei doi gemeni.

Operația se face pentru a:

  • preveni moartea unuia sau a ambilor gemeni- risc mare;
  • reduce riscul de naștere foarte prematură și decesul sau handicapul în consecința unei nașteri timpurii. 

Riscurile operației includ:

  • Risc mic de infecție;
  • Risc mic de sângerare maternă sau fetală;
  • Avort sau moartea ambilor gemeni;
  • Naștere prematură înainte de 32 de săptămâni.

Toate aceste riscuri sunt mai mici decât riscurile de moarte fetală intrauterină sau avort dacă nu se face procedura.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link .



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Brîndușa Cimpoca
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Asistent universitar obstetrică-ginecologie
Doctor în științe medicale

Dr. Brîndușa Cimpoca

Data publicării: 31-03-2021
Data modificării: 09-05-2023