Sarcina Extrauterină: Care sunt cauzele, ce riscuri pot surveni și cum poate fi tratată

  • Tipuri de sarcină
  • Ce înseamnă sarcina extrauterină (sarcina ectopică)
  • Cauze ale sarcinii extrauterine
  • Factori de risc în sarcina ectopică
  • Simptomele unei sarcini extrauterine
  • Când trebuie să mergi la doctor - La câte săptămâni se depistează sarcina extrauterină
  • Complicații care pot apărea în sarcina extrauterină
  • Diagnostic
  • Tratament
  • Prevenție 
  • Întrebări frecvente despre sarcina extrauterină
  • Evoluția pe termen lung a sănătății femeii după o sarcină extrauterină

Tipuri de sarcină

Sarcina poate fi intrauterină sau extrauterină. Această clasificare se realizează în funcție de locul în care se fixează oul, în interiorul sau în exteriorul uterului. Află mai jos mai multe despre sarcina intrauterină și sarcina extrauterină. 

Ce este sarcina intrauterină?

Ce înseamnă sarcina intrauterină? Este o formă de sarcină care are loc la fertilizarea naturală a oului și implantarea sa în uter, în zona în care trebuie să ajungă. 

Cu alte cuvinte, sarcina în uter este considerată sarcina intrauterină. Sarcinile care se dezvoltă într-o altă zonă a aparatului reproducător poartă numele de sarcini ectopice și nu sunt viabile. Simptomele care preocupă în debutul sarcinii sunt durerile abdominale sau pelviene, precum și sângerările vaginale. Investigațiile de specialitate pot indica dacă există motive de îngrijorare. 

Ce înseamnă sarcina extrauterină (sarcina ectopică)?

O sarcină extrauterină apare atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului, în general, în una dintre trompele uterine. 

Sarcina începe cu un ovul fertilizat care, în mod normal, se atașează în interiorul uterului după ce traversează trompa uterină. Trompele uterine sunt tuburile care leagă ovarele de uter. O sarcină ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se implantează și crește în afara cavității uterine.

O sarcină ectopică nu poate continua normal. Oul fertilizat nu poate evolua corespunzător în afara uterului, iar țesutul în continuă creștere poate provoca sângerări prin rupturi ale organelor la nivelul cărora s-au implantat (de exemplu, trompa uterină). Acestea pun viața mamei în pericol, dacă nu sunt tratate. Sarcinile extrauterine reprezintă aproximativ 2% din totalul sarcinilor. 

Sarcina tubară

Sarcina tubară este cea mai întâlnită formă de sarcină extrauterină. În aproximativ 96% dintre cazuri oul se implantează în tubul lui Fallopio. 

Sarcina cervicală

Sarcina cervicală este o altă formă de sarcină ectopică sau extrauterină. Reprezintă 0,2-0,5% dintre cazuri. În acest caz, oul se implantează în mucoasa canalului endocervical. 

Sarcina abdominală

A treia formă de sarcină extrauterină este sarcina abdominală. Oul se implantează în cavitatea peritonală. Există un risc ridicat de deces al mamei. Monitorizarea continuă a sarcinii ajută la detectarea timpurie a acestei forme de sarcină extrauterină. 

Sarcina ovariană

Sarcina ovariană este a patra formă de sarcină extrauterină. Afectează 3% dintre sarcinile ectopice. Apare mai ales atunci când există o anomalie ovulatorie, iar fertilizarea are loc înainte ca ovocitul să fie expulzat. O astfel de sarcină nu trece de patru săptămâni. 

Cauze ale sarcinii extrauterine

De cele mai multe ori, nu se știe care sunt sarcină extrauterină cauze. O sarcină tubară - cel mai frecvent tip de sarcină ectopică – apare, adesea, deoarece trompa uterină este deteriorată de inflamație sau este deformată. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormală a ovulului fertilizat ar putea juca, de asemenea, un rol.

Factori de risc în sarcina ectopică

  • o sarcină extrauterină în antecedente.
  • inflamație sau infecție la nivelul organelor genitale- infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau chlamydia, pot provoca inflamații la nivelul trompelor uterinei și a altor organe din apropiere și pot crește riscul unei sarcini ectopice.
  • tratamente de fertilitate - unele cercetări sugerează că femeile care au fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai susceptibile de a avea o sarcină ectopică. Infertilitatea însăși poate crește riscul.
  • chirurgie tubară - operația de corectare a trompei uterine blocate sau deteriorate sau ligaturarea trompelor în scopul sterilizării crește riscul unei sarcini ectopice.
  • o sarcină obținută în timp ce se utilizează un dispozitiv intrauterin (DIU) pentru contracepție - este rară, dar dacă se întâmplă, este mai probabil să fie o sarcină extrauterină.
  • fumatul chiar înainte de a rămâne gravidă poate crește riscul unei sarcini ectopice. Cu cât fumezi mai mult, cu atât riscul este mai mare.
  • vârsta maternă între 35-40 ani.


👉O femeie cu Rh negativ are un risc mai mare de sarcină extrauterină. Citește articolul Ce efect are Rh negativ asupra sarcinii pentru a afla mai multe despre modul în care influențează sarcina. 


Simptomele unei sarcini extrauterine

Sarcină extrauterină simptome se dezvoltă de obicei între a 4-a și a 12-a săptămână de sarcină. Cum se manifestă sarcina extrauterină? Unele femei nu au simptome sarcină ectopică la început. Unele femei care au o sarcină ectopică au semnele sau simptomele timpurii obișnuite ale sarcinii – lipsa menstruației, sensibilitatea sânilor și greață. Este posibil să se ridice suspiciunea de sarcină ectopică la prezentarea pacientei pentru confirmarea unei sarcinii, în urma evaluării clinice și ecografice. 

Adesea, primele simptome ale unei sarcini extrauterine sunt sângerările vaginale ușoare și durerea pelviană.

Sângerări vaginale - Sângerarea vaginală tinde să fie puțin diferită de menstruație. De multe ori este în cantitate redusă și poate fi de culoare maro închis.

Dureri pelvine - Este posibil să ai dureri pelvine, de obicei de intensitate scăzută. Se pot dezvolta brusc sau treptat și pot fi persistente sau intermitente.

Simptomele unei hemoragii intraabdominale

În unele cazuri, o sarcină ectopică poate crește suficient de mare și rupe trompa uterină asociind sângerări abundente în abdomen, iar intervenția chirurgicală se impune de urgență pentru controlul hemoragiei. 

În această situație pot apărea următoarele semne sarcina extrauterină cu hemoragie: durere abdominală ascuțită, bruscă și intensă asociată sau nu cu durere de umăr, senzație de amețeală sau leșin, tegumente palide.

Când trebuie să mergi la doctor - La câte săptămâni se depistează sarcina extrauterină

Atunci când apar semnele sau simptomele menționate mai sus, pacienta trebuie să se prezinte la medic.

Deoarece sarcinile ectopice produc hormonul HCG, este posibil să te confrunți cu simptome specifice sarcinii (greață, spotting, sâni dureroși). Simptomele după care recunoști sarcina ectopică apar în jurul săptămânilor 6-8 de sarcină, însă pot apărea și în săptămâna a 4-5 de sarcină. Tot pe fondul de hormon HCG un test sarcină extrauterină va fi pozitiv. 

În timpul sarcinii ectopice oul fertilizat este învelit de o structură care se dezvoltă timp de câteva săptămâni în afara uterului și se rupe în săptămânile 6-16. O sarcină ectopică fisurată poate cauza sângerări severe. Nu există un test pentru sarcina extrauterina, însă medicul obstetrician poate realiza ecografii și analize de sânge pentru a confirma diagnosticul. 

Complicații care pot apărea în sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină poate provoca sângerări prin rupturi ale organelor la nivelul cărora s-au implantat (de exemplu, trompa uterină). Acestea pun viața mamei în pericol, dacă nu sunt tratate. 


Diagnostic

Un examen clinic ginecologic identifică zonele de durere, sensibilitate sau o masă lângă uter, adică la nivelul anexial (anexă=trompă și ovar). Cu toate acestea, nu se poate stabili diagnosticul de sarcină ectopică fără test de sarcină, analize de sânge și ecografie transvaginală. 

Ecografie transvaginală permite localizarea sarcinii. Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a confirma sarcina sau pentru a evalua sângerările interne.


Testul de sânge al beta gonadotropinei corionice umane (beta-hCG) pentru a confirma că este o sarcină. Nivelurile acestui hormon cresc în timpul sarcinii. Acest test de sânge poate fi repetat la distanță de 48 de ore, pentru a vedea cum se modifică nivelul în timp. Aceasta poate fi o modalitate utilă de identificare a sarcinilor ectopice atunci când ecografia nu poate identifica localizarea exactă a sarcinii, deoarece nivelul beta-hCG tinde să fie mai mic și să crească mai lent în timp decât într-o sarcină normală. Rezultatele testului pot fi, de asemenea, utile pentru a determina cel mai bun tratament pentru o sarcină ectopică.

Se va efectua o hemogramă completă pentru a verifica anemia sau alte semne de pierdere a sângelui. 

👉 Ecografia transvaginală este esențială pentru a confirma localizarea sarcinii extrauterine. Accesează pachetul Nativia Essential pentru a avea acces la investigații amănunțite realizate de experți în obstetrică și ginecologie cu stagii la spitale de prestigiu din Europa. 

Laparoscopie diagnostică

Dacă nu este clar dacă este o sarcină ectopică sau nu se cunoaște locul sarcinii, se poate efectua o laparoscopie. Acesta este un tip de intervenție chirurgicală care se efectuează sub anestezie generală pentru a examina cavitatea abdominala și în special uterul și trompele uterine direct. Dacă se constată o sarcină ectopică în timpul procedurii, pot fi folosite instrumente chirurgicale mici pentru a o îndepărta, pentru a evita eventuala nevoie de a doua operație ulterior.

Tratament

Din păcate, embrionul în curs de dezvoltare nu poate fi salvat într-o sarcină ectopică. Tratamentul  este de obicei necesar pentru a elimina sarcina înainte ca aceasta să devină prea mare. Acesta poate presupune administrarea de medicamente sau o operație. 

Iată, mai jos, principalele forme de tratament : 

  • Medicamentos - Dacă o sarcină ectopică este diagnosticată devreme, pacienta este echilibrată hemodinamic, nu prezintă sângerare activă sau semne de sângerare intraabdominală poate fi recomandat metotrexat. Acesta funcționează prin oprirea creșterii celulare embrionare și dizolvă celulele existente. Se va recomanda verificarea periodică a nivelului seric de beta-HCG  pentru a verifica dacă tratamentul funcționează. Uneori este necesară o a doua doză sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă nu funcționează. Ulterior, este necesară contracepție  timp de cel puțin  6 luni după tratament, deoarece metotrexatul poate fi dăunător pentru făt dacă concepția are loc în acest timp. Pe perioada tratamentului pot apărea: durere de burtă - aceasta este de obicei ușoară și ar trebui să treacă în decurs de o zi sau 2, ameţeală, senzație și rău, diaree.
  • Chirurgical - intervenția chirurgicală este utilizată pentru a elimina sarcina împreună sau nu cu trompa uterină afectată. De obicei, totuși, îndepărtarea trompei uterine rupte este cel mai eficient tratament și reprezintă o operație clasică . În majoritatea cazurilor, se va efectua operație laparoscopică. În caz de hemoragie intraabdominală, trompă uterină ruptă va fi nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență pentru a opri sângerarea și a elimina sarcina. Atât o operație laparoscopică s, cât și alte intervenții chirurgicale au fiecare avantaje și dezavantaje. Se va opta pentru cea mai potrivită opțiune de eliminare sarcină extrauterină în funcție de simptome, dimensiunea embrionului și nivelul hormonului sarcinii (beta-hCG) din sânge.


Suportul moral, psihologic este important deoarece pierderea unei sarcini este greu de înțeles de către cele care trec prin această experiență. Multe persoane trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional după o sarcină extrauterină. Acest eveniment poate provoca, de asemenea, sentimente de anxietate sau depresie.

Este de preferat ca pacientele aflate în această situație să solicite ajutor de specialitate (psiholog, medic specialist obstetrician).

Prevenție 

Nu se poate preveni întotdeauna o sarcină ectopică, dar se poate reduce riscul utilizând prezervativul atunci când nu se dorește o sarcină pentru a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală, astfel reducând riscul bolilor inflamatorii pelvine și oprind fumatul.

Întrebări frecvente despre sarcina extrauterină

Dacă te confrunți cu o sarcină extrauterină sau bănuiești că ai o sarcină ectopică, este important să te informezi corect pentru a putea avea grijă de sănătatea ta. Iată câteva întrebări frecvente despre sarcina intrauterină. 

Sarcina extrauterină iese la test?

Cea mai întâlnită întrebare este „Dacă ai sarcină extrauterină, iese la test?” Acest test se referă la testul de sarcină. Din moment ce o sarcină ectopică va continua să producă hormonul HCG, rezultatul va fi unul pozitiv. Cu alte cuvinte, sarcina extrauterină apare pe test, deși nu putem vorbi despre o sarcină viabilă. 

Poți rămâne însărcinată cu trompe legate?

Dacă îți legi trompele uterine, există șanse de 99% să nu rămâi însărcinată după primul an de la intervenție. După cele 12 luni eficiența scade deoarece uneori tubii falopieni se pot reface și poate apărea, în rare cazuri, sarcina. 

Atunci când apare sarcina cu trompe legate simptome includ greață, dureri de sâni, oboseală și absența menstruației. Este foarte important să fii atentă la astfel de semne deoarece dacă rămâi însărcinată când ai trompele legate există un risc mai mare de sarcină extrauterină. 

Testul de sarcină depistează sarcina extrauterină?

Legătura dintre sarcina extrauterină și testul de sarcină este dificil de stabilit. Dacă ai o sarcină extrauterină și faci un test de sarcină acesta va ieși, cel mai probabil, pozitiv din simplul motiv că sarcina ectopică stimulează producția de hormon HCG, iar testul de sarcină indică prezența acestuia. 

Cu alte cuvinte, putem spune că sarcina extrauterină iese la test de sarcină, însă în lipsa unor simptome specifice este indicat să mergi la consult de specialitate pentru a vedea dacă este vorba chiar despre o sarcină ectopică. Medicul obstetrician va confirma prin ecografie sarcina, iar dacă este nevoie va recomanda teste de sânge și alte investigații. 


Sarcina extrauterină se vede la ecograf?

Medicul specialist poate confirma sarcina ectopică prin ecografie . Analiza se realizează rapid și fără durere, deci nu vei avea nevoie de anestezie locală. Ecografia transvaginală va arăta dacă oul s-a implantat pe tubii uterini sau în afara acestora.  

Apar simptome de sarcină extrauterină în prima lună?

Foarte rar apar simptome sarcină extrauterină prima lună. Potrivit medicilor, simptomele apar în săptămânile 4-12 de sarcină. Unele femei nu au niciun simptom. Cu alte cuvinte, sunt șanse destul de mari să observi simptome sarcină extrauterină la 5 săptămâni, de exemplu. 

Unele femei află că au sarcină extrauterină la ecografie sau când încep să apară simptome severe. Așadar, dacă te întrebi la cât timp apar simptomele sarcinii extrauterine răspunsul este „depinde”. Uneori apar în primele săptămâni, deși foarte rar, de cele mai multe ori în săptămânile 5-12 de sarcină sau chiar niciodată.  

La sarcina extrauterină îți vine ciclul?

Menstruația nu apare în sarcina extrauterină, dar există o probabilitate mare să apară sângerări vaginale ușor diferite de menstruație. Acestea apar și dispar, au textură apoasă sau o culoare închisă. Unele femei cred că aceste sângerări sunt menstruația și nu își dau seama că sunt însărcinate. 

În general, simptomele asociate sarcinii apar la 6-8 săptămâni de la ultima menstră. Dacă este vorba despre o sarcină extrauterină, simptomele pot apărea chiar mai târziu. 

După intervenția pentru sarcina extrauterină vei avea sângerări abundente aproximativ o săptămână. Menstruația după sarcina extrauterină poate fi neregulată și poate suferi anomalii importante timp de 4-10 săptămâni. Dacă ai avut tratament fără intervenție chirurgicală, menstruația poate apărea după aproximativ 3-4 săptămâni. 


Ce înseamnă ectopie în contextul uterului?

Prin ectopie col se înțelege transferul celulelor care, în general, se află doar la suprafața canalului cervical în afara colului uterin, mai ales în zona de deschidere a vaginului. 

Ce valori are HCG în sarcina extrauterină?

Deseori nivelul HCG este folosit pentru a evalua o sarcină extrauterină. Valori HCG au o creștere inițială de aproximativ 49% de la aproximativ 1500 mIU/mL la 1500-3000 mIU/mL. Uneori, beta HCG s poate depăși valoarea de 3000 mIU/mL. 

Evoluția beta HCG în sarcina extrauterină este foarte importantă. Odată ce HCG a depășit valoarea de 3500 mIU/mL, sarcina ectopică va putea fi văzută la ecografie. Dacă HCG are un nivel ridicat, dar sacul gestațional nu se află în uter, există o probabilitate mare să fie vorba despre o sarcină ectopică. 

Care sunt simptome pierdere sarcină?

Pierderea sarcinii se manifestă prin următoarele simptome:

  • Durere de intensitate medie spre severă de spate, mai puternică decât crampele menstruale;
  • Pierdere în greutate;
  • Scurgere de mucus rozaliu din vagin;
  • Contracții dureroase la fiecare 5-20 de minute;
  • Eliminarea de țesut din vagin care are aspect de cheag de sâng;
  • Oprirea bruscă a simptomelor asociate sarcinii. 

Poți rămâne însărcinată fără trompe uterine?

Sarcina fără trompe uterine are câteva nuanțe. De exemplu, o trompă uterină scoasă poate fi cauzată de o boală inflamatorie pelvină, fibrom uterin, endometrioză sau chiar de o sarcină extrauterină. 

Dacă ai doar o trompă uterină sarcina este posibilă. Aceasta trebuie să fie permeabilă, adică să permită fecundarea și implantarea oului în uter. De asemenea, ovarul aferent trebuie să fie sănătos și să fie posibilă ovulația. Există inclusiv sarcină fără trompe uterine, însă doar cu ajutorul fertilizării in vitro. 

Ce este sarcina ascunsă?

Sarcina ascunsă este acea sarcină în care femeia nu știe că este gravidă. În absența simptomelor, femeia poate ști că este gravidă la 4-12 săptămâni, uneori chiar când trebuie să nască. 

Simptomele sunt aceleași precum în cazul unei sarcini tipice, însă este posibil și să nu ai simptome, să negi propria sarcină, să crezi că simptomele au o altă cauză. Persoanele cu traume au un risc mai mare de sarcină ascunsă. 

Cum simptomele sunt aceleași ca în cazul unei sarcini, există un risc de sarcină ectopică motiv pentru care este indicat să mergi la medicul specialist pentru investigații suplimentare. 

Există cazuri de sarcină extrauterină dusă la termen?

Aflarea veștii că ai o sarcină extrauterină este un șoc. Mulți se întreabă dacă embrionul mai poate fi salvat pentru o sarcină la termen. Din nefericire, o astfel de sarcină reprezintă o pierdere . 

Deoarece țesuturile din afara uterului nu pot oferi sânge și nutrienți, fătul nu supraviețuiește. Mai mult, în cazul sarcinii ectopice aceasta se va destrăma la 6-16 săptămâni, cu mult înainte ca fătul să poate să se descurce singur. 

Este nevoie de tratament după sarcina extrauterină?

După eliminarea sarcinii extrauterine, este recomandat să iei medicamentele prescrise de medic. Odihnește-te cel puțin o săptămână sau până când te simți mai bine. Spală zona inciziei cu apă și săpun și tapează cu prosop moale. Evită să folosești uleiuri, creme, pudre, loțiuni sau alte produse pe zona inciziei. 

Ce este sarcina cornuală?

Sarcina cornuală apare rar, cu o incidență cuprinsă între 1:76.000 și 1:140.000 de sarcini. Are simptome asemănătoare cu sarcina ectopică sau poate evolua ca o sarcină normală. Este dificil de diagnosticat în primul trimestru de sarcină, însă doar în această perioadă există cel mai mic risc de deces pentru mamă. 

Poate evolua în trimestrul al doilea când se manifestă ca o ruptură uterină și include hemoragii grave și șoc hemoragic. Este ideal ca diagnosticarea să aibă loc cât mai devreme pentru a se putea încheia sarcina fără complicații. 

Când se depistează sarcina extrauterină?

Poate te întrebi „sarcina extrauterină când se depistează”. În general, o sarcină extrauterină nu are simptome motiv pentru care, de cele mai multe ori, este detectată la un consult de rutină în timpul sarcinii. Dacă ai simptome specifice acestea vor apărea în săptămânile 4-12 de sarcină. 

Când poți să ai relații sexuale după o sarcină extrauterină?

Poți avea relații sexuale imediat ce te simți bine. În cazul unor complicații medicale, întreabă medicul când poți face sex. Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală pentru sarcina ectopică ar trebui să aștepți până când sângerarea și/sau durerea încetează, după aproximativ 2-3 săptămâni. 

În ce constă recuperarea după sarcină extrauterină?

Recuperarea după sarcina extrauterină depinde de starea de sănătate a fiecărei persoane. Dacă ai suferit o intervenție laparoscopică poți reveni la activitățile obișnuie în 1-2 săptămâni. O intervenție mai complicată necesită o recuperare de 2-6 săptămâni.

Pe măsură ce te refaci, poți resimți durere abdominală și chiar umflarea abdomenului. Este posibil chiar să ai greață 1-2 zile după intervenție. De asemenea, sângerările vaginale pot persista 1-4 săptămâni după operație. Pentru a preveni infecția, medicii recomandă să eviți tampoanele în această perioadă. 

Evoluția pe termen lung a sănătății femeii după o sarcină extrauterină

Multe femei care au avut o sarcină ectopică au o sarcină viitoare, sănătoasă. Corpul feminin are în mod normal două trompe uterine. Dacă una este deteriorată sau îndepărtată, se poate obține o sarcină cu trompa sănătoasă. Per total, 65% dintre femei au o sarcină sănătoasă în decurs de 18 luni de la o sarcină extrauterină.

În cazul unei sarcini ectopice în trecut, riscul de a avea alta este crescut. 

👉 Vrei să te programezi pentru un consult de obstetrică-ginecologie? Contacteaza echipa de medici de la Nativia, experți în subspecializarea lor. Astfel, vei beneficia de servicii medicale adaptate la nevoile tale, empatie și deschidere. 



Atunci când se dorește o altă sarcină, se recomandă consult de specialitate preconcepțional. Iar în cazul unei noi sarcini, este necesar un control cât mai curând posibil, astfel încât să poată fi efectuate investigații (analize de sânge și ecografie) timpurii pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Ocazional, poate fi necesară utilizarea unui tratament de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV). 

Sursa foto: Shutterstock




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 13-01-2021
Data modificării: 06-09-2023