Săptămâna 7 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 7 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 7 de sarcină se află printre cele mai importante și emoționante din viața unei viitoare mămici. Cu toate că toate săptămânile de sarcină dețin rolurile și caracteristicile lor specifice, una așa timpurie precum săptămâna 7 se află, adesea, în imediata apropiere aflării veștii unei sarcini. Astfel, toată atenția și grija încep să fie îndreptate către copil și, implicit, către starea de sănătate și buna funcționare a sarcinii. 

Află, în cele ce urmează, care sunt particularitățile specifice săptămânii 7 de sarcină din perspectiva mamei, dar și a copilului. În plus, află mai multe sfaturi utile, care te vor ajuta să te adaptezi acestei perioade și să te bucuri cât mai mult de ea, asigurând, în același timp, starea de sănătate și bunăstarea ta, a sarcinii și a copilului tău.

Corpul tău în săptămâna 7 de sarcină

Chiar dacă poate părea că săptămâna 7 nu este cu mult diferită de săptămânile 6 sau 8, este important de reținut faptul că fiecare organism este diferit și, astfel, fiecare sarcină este diferită. Astfel, simptomatologia, în unele situații, poate fi absentă, în timp ce, în cazul altor mămici, poate fi pronunțată, devenind chiar inconfortabilă. 


Săptămâna 7 de sarcină - simptome (burtica la 7 săptămâni de sarcină)


Simptomatologia din săptămâna 7 nu diferă considerabil față de cea din săptămânile precedente (în cazul în care au fost deja instalate manifestările specifice). 

Uneori, săptămâna 7 este responsabilă pentru debutul primelor semne și simptome ce anunță vestea sarcinii. Alteori, fie simptomatologia este staționară, fie intervin manifestări noi. 

În general, în săptămâna 6 de sarcină se pot regăsi manifestări precum:

  • Greață și vărsături - în special matinale, dar posibile pe tot parcursul zilei; apar mai ales provocate de sensibilitatea la anumite gusturi și mirosuri;
  • Sensibilitate accentuată și dureri la nivelul sânilor - sânii în săptămâna 7 de sarcină au tendința unei măriri rapide în volum; de asemenea, areolele mamare se pot închide la culoare;
  • Crampe abdominale joase - durerile de burtă în săptămâna 7 de sarcină au caracter de crampă;
  • Stare de oboseală pronunțată;
  • Urinări frecvente;
  • Tulburări digestive de tipul balonarii și/sau al constipației. 


Fiecare femeie gravidă poate experimenta unul sau mai multe simptome în cadrul acestei săptămâni de sarcină. În unele situații, simptomele pot lipsi complet, în timp ce, în alte cazuri, acestea pot fi pronunțate și necesită o atenție suplimentară. 


Copilul tău în săptămâna 7 de sarcină (sarcina la 7 săptămâni)

Copilul tău în săptămâna 7 de sarcină (sarcina la 7 săptămâni)


Ajuns la acest moment al dezvoltării sale intrauterine, copilul are o dimensiune aproximativă de 1 cm. Creșterea sa accelerată continuă pe tot parcursul săptămânii 7. Dezvoltarea sistemelor de organe, la rândul ei, continuă și capătă amploare. 

Pentru a putea evidenția toate aceste modificări specifice vârstei gestaționale de 7 săptămâni, medicul obstetrician apelează la ecografia abdominală.


Sarcina 7 săptămâni - ecografie 


La vârsta de 7 săptămâni (intrauterin), copilul prezintă mai multe modificări structurale și funcționale. Printre acestea se regăsesc: 

  1. Sistemul nervos - creierul intră într-un proces de creștere mai accelerată față de restul organelor, astfel că se pot aprecia dimensiunile capului ca fiind extrem de mari în comparație cu restul corpului (poze ecografie sarcină 7 săptămâni - sugestive); măduva spinării trece, la rândul ei, printr-o perioadă importantă de creștere și dezvoltare;
  2. Fruntea capătă un aspect mai lat ca urmare a măririi bruște a capului;
  3. Ochii și urechile își continuă dezvoltarea din săptămâna 6; 
  4. Nările și buzele încep să se contureze;
  5. Proeminențele corespunzătoare viitoarelor membre capătă structuri cartilaginoase - acestea vor da, în viitor, naștere oaselor celui mic;
  6. Organele interne (precum rinichii, stomacul și plămânii) își încep dezvoltarea structurală.


Sfaturi de urmat în săptămâna 7 de sarcină  

Întrucât săptămâna 7 de sarcină se află încă la început de drum, adesea în imediata proximitate a momentului depistării sarcinii, există o multitudine de noi obiceiuri ce pot fi adoptate, în timp ce la altele este nevoie să se renunțe. Acest fapt variază, desigur, în funcție de stilul de viață al mămicii, înainte de a rămâne însărcinată. 

Există un set de sfaturi general valabile ce pot fi aplicate în săptămâna 7. Aplicarea a cât mai multe dintre ele poate crește probabilitatea unei evoluții normale a sarcinii.


1. Programarea primei consultații ginecologice

Programarea primei consultații ginecologice

Dat fiind faptul că săptămâna 7 se situează la începutul perioadei de graviditate (adesea, sarcina poate fi descoperită în această perioadă), programarea unei consultatii ginecologice trebuie realizată cât mai curând. 

Prima consultație cu medicul obstetrician este esențială și, totodată, una dintre cele mai abundente în informații noi, întrucât sunt aflate detaliile de început legate de evoluția sarcinii, sănătatea copilului, precum și alte sfaturi extrem de utile.

2. Renunțarea la obiceiurile nocive (alcool și fumat)

Aceste două obiceiuri sunt dăunătoare nu numai pentru mămică, ci și pentru sarcină (implicit, pentru copil). Prin urmare, renunțarea la astfel de obiceiuri trebuie implementată anterior momentului concepției (în cazul sarcinilor planificate) sau cel puțin imediat după depistarea sarcinii.

3. Adoptarea și respectarea unei diete corecte și complete

Adoptarea și respectarea unei diete ce suplinește necesarul de calorii și nutrienți reprezintă o metodă de bază pentru orice mămică ce își dorește o stare de sănătate optimă pentru ea și copilul ei.

În timpul sarcinii, necesarul caloric și de nutrienți crește și, prin urmare, organismul mamei trebuie să își suplinească necesarul energetic, precum și pe cel nutritiv. Tocmai din acest motiv, dieta este o componentă importantă a recomandărilor specifice săptămânii 7 de sarcină.

4. Hidratarea corespunzătoare 

Pentru a completa o dietă corectă și completă, este absolut necesar un grad corespunzător de hidratare. Acest obicei benefic nu numai că va contribui la dezvoltarea normală a copilului, ci va menține și starea de bine a mamei.

5. Administrarea suplimentelor alimentare (vitamine și/sau minerale)

Administrarea suplimentelor alimentare (vitamine și/sau minerale)


În unele cazuri, o dietă completă și corectă nu poate suplini necesarul nutrițional. În această situație, medicul poate recomanda administrarea unor suplimente alimentare. 

Este indicat ca aceste suplimente să fie luate doar la recomandarea medicului specialist, pentru a evita administrarea unor doze inadecvate, precum și a unor categorii de vitamine și minerale care nu sunt necesare. 

6. Relaxarea și odihna 

În timpul sarcinii, organismul femeii gravide se poate situa într-o stare de suprasolicitare. Astfel, atât preventiv, cât și de fiecare dată la nevoie, mămica trebuie să ia suficiente pauze și să se relaxeze. În plus, trebuie asigurat un somn satisfăcător și odihnitor. 

Astfel, săptămâna 7 de sarcină reprezintă o perioadă plină de emoții, de informații noi și  de adaptare la noi condiții. Atât timp cât femeia gravidă își programează prima consultație la medicul obstetrician și ascultă și implementează sfaturile primite, evoluția sarcinii are toate șansele să fie una normală, iar starea de sănătate a mamei și copilului să fie una optimă. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Elena Cocîrţă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Elena Cocîrţă

Data publicării: 28-09-2022
Data modificării: 09-05-2023