Săptămâna 6 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 6 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Fiecare săptămână de sarcină este importantă și deține caracteristicile sale specifice. Întrucât săptămâna 6 se situează în apropierea momentului în care noua mămică a aflat despre prezența sarcinii, aceasta poate constitui o perioadă plină de emoții pozitive. De asemenea, este și perioada unor multiple modificări hormonale ce constituie sursa simptomatologiei specifice primului trimestru. 

Citește mai jos care sunt particularitățile specifice săptămânii a șasea de sarcină, atât din perspectiva mamei, cât și a copilului. În plus, află sfaturile necesare care te vor ajuta să te adaptezi acestei perioade și să te bucuri cât mai mult de ea, asigurând sănătatea și bunăstarea ta și a copilului tău.

Corpul tău în săptămâna 6 de sarcină

Sarcina la 6 săptămâni poate fi, cel puțin la început, confundată cu sindromul premenstrual. Astfel, în cazul în care sarcina nu a fost încă depistată până în acest moment, aceasta poate fi trecută cu vederea, simptomatologia fiind considerată cea care prevestește sângerarea din timpul ciclului menstrual.

Simptome sarcină 6 săptămâni

Câteva exemple de simptome întâlnite:

  • Stare de oboseală;
  • Dureri abdominale joase, cu caracteristică de crampe;
  • Dureri de cap;
  • Dureri la nivelul sânilor;
  • Tulburări digestive de tipul balonarii (burta la 6 săptămâni de sarcină), cu evacuare a aerului, precum și greață și vărsături, în special matinale;
  • Urinări frecvente;
  • Modificarea aspectului secrețiilor vaginale;
  • Schimbarea dispoziției și accentuarea stărilor emoționale;
  • Accentuarea simțului olfactiv, cu apariția unei sensibilități exagerate la unele mirosuri;
  • Accentuarea gustului și modificarea dorințelor pentru anumite alimente.


Simptomatologia poate varia de la o femeie însărcinată la alta, astfel că, în unele cazuri, poate fi prezentă și cu o intensitate mai mare, în timp ce, în alte cazuri, poate fi absentă sau simptomele sunt moderate.

De asemenea, cu toate că unele simptome pot fi specifice unei anumite părți din zi, acestea pot apărea în orice parte a zilei.

Copilul tău în săptămâna 6 de sarcină

În cele 6 săptămâni de sarcină, copilul a pornit de la dimensiuni de rang celular și a ajuns până la unele asemănătoare unui bob de orez.

În special în săptămâna a 6-a, creșterea este extrem de accelerată, astfel că dimensiunile copilului se dublează de la începutul săptămânii până la sfârșitul acesteia, ajungând chiar și până la 4 mm în lungime.

Copilul tău în săptămâna 6 de sarcină

La acest stadiu al dezvoltării, copilul poartă denumirea de embrion. Cu toate că nu se poate încă aproxima sexul în săptămâna a 6-a de sarcină, există o multitudine de alte modificări evolutive esențiale care au loc și pot fi decelate imagistic (ecografie). 

Ecografie sarcină 6 săptămâni

Săptămâna 6 de sarcină este cunoscută pentru debutul dezvoltării mai multor sisteme de organe, precum și pentru schițarea primelor trăsături ale copilului. Printre modificările evolutive specifice acestei săptămâni de sarcină se numără:

  1. Dezvoltarea sistemului nervos - atât creierul, cât și restul componentelor nervoase întâlnesc o creștere accelerată.
  2. Dezvoltarea ochilor și urechilor - în acest stadiu, ochii sunt situați în părțile laterale ale capului, urmând mai târziu în timpul sarcinii să ocupe locurile anatomice specifice; conductul urechii externe începe, de asemenea, să se formeze.
  3. Dezvoltarea sistemului cardiovascular - în săptămâna 6 de sarcină se pot auzi, cu ajutorul ecografului, primele bătăi ale inimii celui mic.
  4. Dezvoltarea sistemului digestiv - cu toate că nu este la fel de accelerată, este prezentă încă din săptămâna 6. 
  5. Dezvoltarea sistemului respirator - apar primele proeminențe ale arborelui respirator.
  6. Dezvoltarea membrelor - apar primii muguri din care se vor forma membrele superioare și inferioare.

Sfaturi de urmat în săptămâna 6 de sarcină 

Indiferent dacă sarcina a fost o surpriză abia descoperită sau a fost planificată, săptămâna a 6-a este una crucială în dezvoltarea copilului, astfel că atât starea sa de bine, cât și a mamei sunt două aspecte extrem de importante și necesită o atenție suplimentară. 

Pentru a putea asigura starea optimă de sănătate și evoluție a sarcinii, este esențial să se implementeze câteva obiceiuri și măsuri de protecție. Acestea, deși raportate și adaptate la particularitățile fiecărei sarcini în parte, cel mai adesea vor include:

  1. Programarea unei consultații ginecologice

Programarea unei consultații ginecologice

Programarea unei consultatii ginecologice trebuie realizată cât mai aproape de momentul descoperirii sarcinii. 

Prima consultație este una dintre cele mai importante, întrucât sunt aflate detaliile incipiente legate de starea sarcinii, sănătatea copilului, precum și pașii următori care trebuie parcurși (esențiali, în special, pentru mămicile aflate la prima sarcină).

2. Renunțarea la alcool și la fumat

Aceste două obiceiuri sunt nesănătoase nu numai pentru femeia gravidă, ci și pentru sănătatea și evoluția sarcinii. Astfel, ele trebuie înlăturate chiar înaintea momentului concepției (în cazul sarcinilor planificate) sau cel puțin imediat după depistarea sarcinii.

3. Respectarea unei diete corecte și complete

Adoptarea unei diete ce suplinește necesarul de calorii și nutrienți este o regulă valabilă pentru orice persoană care își dorește o stare de sănătate optimă.

În sarcină, întrucât necesarul de nutrienți crește și organismul mamei trebuie să își asigure aportul energetic, precum și cel de vitamine și minerale, dieta capătă și mai multă importanță.

4. Hidratarea corespunzătoare

Alături de o dietă corectă și completă, este nevoie și de un grad corespunzător de hidratare. Acest obicei nu numai că va ajuta dezvoltarea normală a copilului, ci va asigura și o stare de confort mai bună a mamei. 

5. Administrarea suplimentelor de vitamine și/sau minerale 

În funcție de caracteristicile fiecărei femei gravide în parte, dieta, chiar dacă este una completă, nu poate suplini necesarul nutrițional. În acest caz, medicul poate recomanda administrarea unor suplimente, adaptate nevoilor femeii. 

Este recomandat ca aceste suplimente să fie luate doar în conformitate cu sfaturile medicului specialist, pentru a evita administrarea unor doze prea mari sau prea mici, precum și a unor vitamine sau minerale.

6. Relaxarea și asigurarea unui somn odihnitor 

Pentru organismul mamei, sarcina poate reprezenta o perioadă solicitantă. Prin urmare, este crucial să existe un echilibru și acest efort în plus să fie pus în balanță cu un număr suficient de ore de somn, precum și de atâtea momente de relaxare cât este nevoie. 

În concluzie, săptămâna a 6-a de sarcină reprezintă o perioadă cheie din punct de vedere evolutiv, cu o multitudine de procese ce încep în acest moment și continuă până în momentul nașterii. Atât mama, cât și copilul trebuie să se afle într-o stare optimă de sănătate pentru a putea asigura bunul decurs al sarcinii.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 10-06-2022
Data modificării: 09-05-2023