Săptămâna 39 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 39 de sarcină este ultima din luna a 8-a de sarcină. Ești aproape de finalul sarcinii și cu siguranță aștepți cu nerăbdare să îți vezi puiuțul. Din fericire, mai ai foarte puțin de așteptat.  

Săptămâna 39 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Corpul tău în săptămâna 39 de sarcină

În săptămâna 39 de sarcină, probabil că nu vei observa noi simptome sau schimbări în corpul tău, dar cu siguranță unele dintre cele pe le-ai experimentat deja până acum se vor accentua. Printre cele mai frecvente simptome ale sarcinii în săptămâna 39 de sarcină se află:

  • oboseala accentuată;
  • tulburările de somn;
  • senzația de micțiune (urinare) frecventă;
  • anxietatea;
  • cefaleea;
  • durerile de spate;
  • scăderea apetitului;
  • refluxul gastroesofagian;
  • stări de greață;
  • contracțiile Braxton-Hicks.


Secrețiile vaginale

Secrețiile vaginale sunt din în ce mai abundente, însă nu ar trebui să te sperii, fiindcă este absolut normal. Secrețiile pot avea un aspect mucos, ca urmare a prezenței dopului de mucus la nivelul colului uterin. Când nașterea se apropie, colul uterin în săptămâna 39 de sarcină începe să se dilate, iar dopul de mucus se va elimina treptat, ceea ce face ca secreția să devină abundentă și cu aspect mucos. În timpul eliminării, pot fi lezate și unele vase de sânge, de aceea secrețiile pot devenii rozalii. 

Înainte de debutul travaliului, dopul de mucus va fi eliminat în totalitate. Vei observa prezența acestuia pe lenjerie sau în vasul de toaletă. E posibil ca unele femei nici să nu observe, dar vor simți contracțiile specifice travaliului la scurt timp după. 

Ruperea apei

Ruperea apei este un eveniment care precede travaliul. Acest fenomen apare ca urmare a rupturii membranelor care formează sacul amniotic. Acesta înconjoară copilul și conține un lichid, cunoscut ca lichid amniotic. Când membranele acestui sac se rup, lichidul amniotic se scurge, eveniment cunoscut ca ruperea apei. 

Poți recunoaște că ți s-a rupt apa, prin apariția următoarelor semne:

  • vei simți o senzație de umezeală sau chiar de picurare la nivelul vaginului;
  • vei observa scurgerea unei cantități mai mari sau mai mici de lichid.


Fiecare femeie experimentează diferit acest fenomen. Doar 1 din 10 femei vor constata o pierdere mărită de lichid. Este important a vorbi cu medicul obstetrician despre momentul în care apa se rupe, pentru a cunoaște cât mai multe informații și a fi pregătită. De asemenea, este important de știut că după ruperea apei nu este indicat a face sex, ca urmare a riscului de a introduce bacterii în vagin. Însă poți face duș. 

Dacă îți dorești să ai totul pregătit, alege Pachetul Urmarire sarcina si nastere, creat de către specialiștii Nativia. 

Schimbări ale dispoziției

Schimbări ale dispoziției

Cu siguranță schimbările bruște de dispoziție și modificarea stării emoționale ți-au fost destul de cunoscute pe perioada sarcinii. Însă, în perioada care precede nașterea, acestea se pot intensifica. 

Această perioadă este bogată, din punctul de vedere al emoțiilor. Cele mai multe femei resimt stări de anxietate, îngrijorare față de naștere, dar și bucurie și nerăbdare să își vadă copilul. Este indicat a vorbi deschis cu partenerul despre toate aceste emoții și îngrijorări, deoarece împreună veți reuși să faceți față tuturor provocărilor. De asemenea, poți apela și la sfaturile unui psiholog. Acesta te poate învăța să îți gestionezi emoțiile și să îți păstrezi calmul în situațiile stresante. 

Copilul tău în săptămâna 39 de sarcină

În săptămâna 39 de sarcină, copilul este dezvoltat pe deplin. Acesta are o greutate de aproximativ 3,3 kilograme și o talie de aproape 51 centimetri, acești parametri putând varia de la copil la copil.

Dezvoltarea organelor

Organele acestuia sunt pe deplin dezvoltate, iar reflexele sunt deja formate, așa că bebelușul poate întoarce capul după zgomote. Cel mic îți poate zări chipul, dar de la o distanță de câțiva centimetri. De asemenea, în primele săptămâni, calitatea imaginilor pe care le percepe este destul de slabă, dar aceasta se va dezvolta rapid. 

Mișcările bebelușului în săptămâna 39 de sarcină

Mișcările celui mic în burtică sunt la fel de numeroase ca până acum. Vor fi momente când acestea pot deveni dureroase pentru câteva secunde, ca urmare a comprimării unor fibre nervoase, în timpul schimbării poziției. 

Observarea mișcărilor pe care cel mic le face este extrem de importantă. O scădere a intensității și a numărului acestora poate constitui un semn de îngrijorare și este necesar a merge cât mai repede la un consult medical. 

Pentru a afla mai multe despre ce investigații sunt utile înainte de naștere, citește articolul Ultimele saptamani de sarcina.

Sfaturi de urmat în săptămâna 39 de sarcină

Fă mișcare

Exercițiile fizice special destinate femeilor însărcinate sunt extrem de benefice, putând reduce chiar și durerea de spate sau senzația de picioare obosite. Cu toate acestea, exercițiile necesită a fi efectuate cu moderație. Realizarea incorectă a unor exerciții greoaie pentru perioade lungi de timp este de evitat. De aceea, apelează la un antrenor bine pregătit, care să te îndrume. 

Alimentează-te corespunzător

Alegerea alimentelor potrivite este esențială chiar și în ultimele săptămâni de sarcină. Asigură-te că te hrănești cu alimente bogate în nutrienți. De asemenea, pentru a preveni refluxul gastroesofagian, consumă porții mici de mâncare, de mai multe ori pe zi. 

Mai multe informații despre alegerea corectă a alimentelor în sarcină vei găsi în articolul Alimentatia in sarcina - nutrienti, cantitati si suplimente alimentare

Hidratarea este foarte importantă. Alege să bei apă sau apă fructată. Este indicat a evita consumul de cafea, ceai verde sau ceai negru. De asemenea, dacă ești o mare fană a ceaiurilor, întreabă înainte medicul obstetrician ce plante sunt permise în sarcină. 

Cezariană sau naștere naturală

Este important a ști ce metodă vei alege pentru a aduce pe lume puiuțul de om. Cel mai indicat este să vorbești cu medicul obstetrician și să stabiliți împreună care este metoda cea mai avantajoasă pentru tine și copilul tău.

Află ce presupune operația de cezariană, din articolul Ce trebuie sa stii despre cezariana

Dacă va fi recomandată nașterea prin operația de cezariană din motive medicale sau vei opta pentru cezariană, este bine de știut faptul că, în majoritatea cazurilor, aceasta necesită programare. În cazul nașterii naturale, aceasta va avea loc după începerea travaliului, așa că, în această săptămână, este bine să ai bagajul de maternitate pregătit, pentru că nu se știe când va sosi momentul mult așteptat. 

Cezariana este o metodă chirurgicală care necesită o perioadă de internare și de recuperare mai mare, comparativ cu nașterea naturală. Astfel, o mamă care a făcut cezariană poate sta chiar și până la o săptămână internată, în timp ce, la o naștere naturală, internarea poate fi de până la 3 zile. În ambele situații este recomandat a cere sfatul medicului cu privire la cele mai potrivite metode pentru o recuperare rapidă. 

Săptămâna 39 de sarcină implică multe emoții, pregătiri și, pentru unele dintre mămici, vederea pentru prima oară a copilului lor. Dar nu te îngrijora dacă cel mic mai întârzie puțin, ești încă la termen cu sarcina! Ai grijă de tine, odihnește-te suficient, mănâncă sănătos și hidratează-te!



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 07-04-2023
Data modificării: 09-05-2023