Săptămâna 38 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

În săptămâna 38 de sarcină te afli foarte aproape de momentul nașterii. Copilul tău este pregătit pentru acest eveniment, având o dezvoltare optimă a organelor și a taliei. Este important ca și tu să faci ultimele pregătiri, pentru a te asigura că la momentul nașterii te vei concentra doar pe aducerea pe lume a puiului tău. 

Săptămâna 38 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Corpul tău în săptămâna 38 de sarcină

În cele 38 de săptămâni de sarcină ai experimentat diferite simptome, însă mai este puțin până la naștere. Multe dintre femei se pot confrunta în această săptămână cu semne și simptome, precum:

  • dureri de spate, preponderent în zona lombară;
  • edeme ale membrelor inferioare;
  • nevoia de urinare frecventă;
  • dificultăți de respirație;
  • tulburări de somn;
  • reflux gastro-esofagian;
  • contracții mai puternice și mai ample.


Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian se accentuează în ultimele săptămâni de sarcină. Acesta este cauzat de mărimea uterului, care exercită un efect compresiv asupra stomacului. Însă, simptomele refluxului pot fi diminuate prin adoptarea următoarelor măsuri:

  • consumă cantități mici de alimente;
  • evită alimentele bogate în grăsimi sau greu de digerat;
  • alege alimente cât mai puțin procesate;
  • renunță la combinarea alimentelor, mănâncă cât mai simplu;
  • evită consumul de cafea sau ciocolată;
  • nu consuma alimente cu cel puțin 3 ore înainte de a dormi;
  • dormi pe o pernă mai mare, astfel încât să îți menții partea superioară a trunchiului mai sus;
  • alege să dormi pe partea stângă.


Scurgeri vaginale

Multe dintre femeile însărcinate pot observa modificarea aspectului scurgerilor vaginale. Cel mai probabil, în timpul sarcinii, scurgerile au un aspect albicios și cremos. Însă, acestea pot devenii rozalii sau pot avea un aspect mucos. Această schimbare este dată de secrețiile mucoase de la nivelul cervixului uterin. 

Prezența scurgerilor vaginale mucoase este un semn timpuriu al debutului travaliului. Cu toate acestea, durata de timp de la apariția mucusului până la declanșarea travaliului poate fi de câteva zile până la 2 săptămâni. 

Poți citi mai multe despre travaliu în articolul Stadiile travaliului.

Este important să urmărești aspectul scurgerilor vaginale, deoarece acestea pot oferi informații despre starea ta de sănătate. O colorație roșiatică poate fi semnul unei hemoragii și atunci este esențial să mergi cât mai repede la un consult medical. 

De asemenea, scurgerile pot avea și alte colorații: gălbui, verzui și pot fi însoțite de miros neplăcut sau prurit (mâncărime). Aceste simptome sunt cel mai adesea cauzate de infecții, iar tratamentul este necesar a fi instituit cât mai repede, pentru a nu afecta evoluția fătului. 

Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre ce semnifică culoarea scurgerilor vaginale, citește articolul Secretiile vaginale de culoare maronie.

Dureri abdominale

Începând cu săptămâna 38 de sarcină, poți observa apariția unor dureri puternice, de intensitate crescută, ce au o durată scurtă. Acestea sunt prezente în special în zona pelvină. Se consideră că apar ca urmare a mișcării fătului și atingerii fibrelor nervoase de la nivelul uterului. 

Apariția acestor dureri nu constituie un semn de îngrijorare. Însă, dacă devin persistente și se accentuează ca intensitate, este bine să consulți medicul obstetrician. 

Pentru a beneficia de informații corecte, dar și de întreaga gamă de servicii medicale potrivite pentru tine, alege Pachetul Urmarire Sarcina si Nastere, dezvoltat de specialiștii Nativia. Astfel, vei ști care sunt analizele și investigațiile care sunt necesare și te vei bucura de suportul unora dintre cei mai buni medici. 

Oboseală accentuată

Oboseală accentuată

În săptămâna 38 de sarcină poți experimenta stări de oboseală accentuate. Acestea apar ca urmare a unui cumul de factori, precum: sarcina, grijile asociate nașterii, emoțiile sau pregătirile pentru naștere. Indiferent de cauza acestora, încearcă să te odihnești mai mult. 

De asemenea, o bună planificare te poate ajuta în reducerea îngrijorării excesive legate de sarcină. Asigură-te că ai planificat chiar și cele mai mici detalii ale nașterii. Nu ezita să implici și oamenii apropiați ție, precum partenerul sau părinții. Cu siguranță, vor fi dornici să ajute, iar tu poți fi mai relaxată. 

Somnul este esențial pentru a te simți cât mai bine și plină de energie. Încearcă să dormi cel puțin 8 ore pe noapte. Poți încerca chiar și o pernă special destinată femeilor însărcinate pentru a avea un somn mai odihnitor. 

Copilul tău în săptămâna 38 de sarcină

La 8 luni și 2 săptămâni de sarcină, copilul tău cântărește aproximativ 3 kilograme și are o talie de aproape 45-55 centimetri.

Dacă la începutul sarcinii bebelușul avea piele acoperită de fire fine de păr, lanugo, în săptămâna 38 de sarcină acesta este foarte rar sau chiar deloc.

Organele

Organele celui mic sunt aproape complet dezvoltate. Dacă cel mic s-ar naște în această săptămână, s-ar adapta destul de bine la mediu. Însă, este recomandat ca sarcina să mai continue până la 40 de săptămâni,  pentru ca organele să își definitiveze evoluția specifică perioadei din uter. 

Modificările care apar acum la nivelul organelor sunt destul de miniscule, însă sunt importante. Unele dintre acestea constau în:

  • formarea surfactantului la nivelul alveolelor pulmonare;
  • dezvoltarea fibrelor nervoase;
  • creșterea stratului adipos subcutanat (important pentru termoreglare după naștere).


Deglutiția

În săptămâna 38 de sarcină, cel mic exersează deglutiția sau înghițitul. Acest gest îi este util pentru a se putea hrăni când vine pe lume. În plus, bebelușul este familiarizat cu suptul degetului, obicei care continuă și în ultimele săptămâni de sarcină și după naștere. 

Unghiile

Unghiile celui mic sunt pe deplin formate atât la mâini, cât și la picioare. Acestea continuă să crească în uter, dar și după naștere. Cel mai probabil, la puțin timp după naștere, va fi necesară îngrijirea unghiilor celui mic. Pentru aceasta vei avea nevoie de o forfecuță sau o pilă de unghii special creată pentru bebeluși. 

Sfaturi de urmat în săptămâna 38 de sarcină

Informează-te

În această perioadă a sarcinii încă ai ceva mai mult timp pentru tine, pentru a te documenta cu privire la perioada imediat următoare. Profită de acest timp și află care sunt cele mai bune metode pentru a-ți îngriji copilul. De asemenea, este util să te informezi cu privire la teste de screening care se efectuează la nou-născut pentru a preveni diferite afecțiuni. Întreabă medicul ce teste îți recomandă și ce presupune efectuarea acestora. 

Citește articolul Cursuri de pregatire pentru nastere și află ce rol au acestea și de ce sunt importante. 

Odihnește-te 

Este important ca în toată aceast perioadă de pregătiri să nu uiți să ai grijă și de tine. Alege-ți câteva momente în fiecare zi în care să fii tu cu tine, să te relaxezi, ascultă o melodie preferată, citește o carte relaxantă sau vorbește cu o prietenă. 

Este important să-ți faci mici planuri și pentru perioada de după naștere. Vorbește cu partenerul, părinții, cu prietenii sau poți chiar căuta o bonă pentru a petrece câteva ore cu cel mic de câteva ore pe săptămână. Această perioadă de timp o poți folosi pentru a te relaxa, a te odihni. 

O mare parte dintre femei dezvoltă depresie post-natală și o contribuție semnificativă este adusă de schimbarea stilului de viață și dedicarea completă a timpului bebelușului. Învață să ai grijă și de tine, pentru că o mămică fericită va crește un copil fericit. 

Mergi la plimbare

Plimbarea este foarte benefică atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Aceasta este un exercițiu care nu presupune efectuarea unui efort fizic solicitant, dar care prezintă multiple avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de stimularea celui mic de a se poziționa corect pentru naștere, cu capul situat în partea inferioară a uterului. 

Poartă haine lejere

Alegerea unor haine lejere, mai largi și fabricate din materiale precum bumbacul pot crește semnificativ gradul de confort. În plus, hainele strâmte pot contribui la reducerea fluxului sanguin și la apariția unor simptome deranjante, precum: disconfort, durere, amorțeli.

Sexul în sarcină

Sexul în săptămâna 38 de sarcină este permis în cele mai multe dintre cazuri. Dacă sarcina are o evoluție fiziologic normală, sexul este permis. Cu toate acestea, poți întreba medicul pentru a avea confirmarea acestuia. 

Săptămâna 38 de sarcină este o perioadă în care pregătirile pentru sarcină iau amploare. Este important nu numai să fii pregătită, dar să ai și grijă de tine, să te hrănești cu alimente nutritive, să bei multă apă și să te odihnești corespunzător. În curând îți vei ține în brațe bebelușul! 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 07-04-2023
Data modificării: 09-05-2023