Săptămâna 37 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 37 de sarcină poate reprezenta o perioadă în care este util a face ultimele pregătiri pentru naștere. Chiar și bebelușul se pregătește pentru a veni pe lume schimbându-și încet poziția.

Săptămâna 37 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Corpul tău în săptămâna 37 de sarcină

În săptămâna 37 încă poți experimenta unele simptome neplăcute ale sarcinii. Unele dintre acestea, precum starea de greață, vărsăturile pot dispărea. Însă, o parte dintre manifestările specifice sarcinii sunt prezente:

  • refluxul gastroesofagian;
  • edemele gambiere;
  • oboseala accentuată;
  • senzația persistentă de urinare;
  • schimbările de dispoziție.


Este important ca pe întreaga durată a sarcinii să menții o legătură permanentă cu medicul obstetrician. În cazul în care apar noi simptome sau cele deja existente devin persistente, cere sfatul acestuia pentru a ameliorarea acestor manifestări.

Dilatarea cervixului (colului uterin)

În cadrul acestei săptămâni, este util a stabili cu medicul ginecolog ultimele detalii ale nașterii. Acesta poate alege acum să efectueze o examinare a colului uterin. Dilatarea acestuia este un semn al debutului travaliului. Acest proces se manifestă brusc, înainte de apariția contracțiilor specifice travaliului sau se poate instala lent, pe parcursul mai multor zile. 

Optează pentru Pachetul urmarire sarcina si nastere conceput de specialistii Nativia și beneficiază de o îngrijire adecvată perioadei de sarcină în care te afli.



Colostrum

Colostrumul este primul tip de lapte matern care se crează. De obicei, acesta se formează în primele zile de la naștere. Însă, există situații când acesta este produs înainte de naștere. Unele femei pot observa apariția acestui tip de lapte încă din săptămâna 37 de sarcină. 

Colostrumul este esențial pentru cel mic, deoarece conține cantități importante de proteine și alți nutrienți, precum și anticorpi utili pentru o imunitate crescută. Colostrumul persistă doar pentru câteva zile, compoziția acestuia schimbându-se, devenind lapte matern.

Tulburări de somn

Săptămâna 37 de sarcină poate aduce unele provocări în ceea ce privește odihna. Poți observa că îți este greu să adormi sau te trezești deseori noapte. Cele mai multe dintre femei constată că le este greu să își schimbe poziția în pat, ca urmare a abdomenului mărit în volum. Pentru a avea un somn mai odihnitor, poți încerca pernele special create pentru femeile însărcinate. Acestea îți conferă suport pentru brațe, picioare și abdomen.

Descoperă cele mai potrivite sfaturi pentru un somn odihnitor în articolul Pozitii de somn in sarcina.

Un alt element ce poate conduce la o odihnă necorespunzătoare este reprezentat de trezirile date de nevoia de a merge la toaletă. Acestea apar ca urmare a măririi în volum a uterului care comprimă vezica urinară, generând senzația de micțiune. Pentru a ameliora această stare, poți reduce consumul de lichide cu 2-3 ore înainte de ora de culcare. 

Dureri lombare

Mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate experimentează dureri lombare sau de spate. Acestea apar ca urmare a presiunii exercitate de uter, dar și a modificării poziției spatelui pe durata sarcinii. 

Pentru a reduce intensitatea acestora, este indicat a efectua câteva exerciții fizice. Poți participa la niște clase special destinate femeilor însărcinate sau poți opta pentru o sesiune de înot. Nu uita nici de masaj. Acesta este util pentru a scădea tensiunea musculară și pentru a-ți oferi o stare de bine. 

Contracțiile Braxton-Hicks

Contracțiile Braxton-Hicks sunt specifice perioadei anterioare travaliului. Acestea au rolul de a pregăti uterul pentru expulzia fătului. Vei observa că ritmicitatea acestora este din ce în ce mai rapidă, ele apărând chiar și la un interval de 10-20 de minute. De asemenea, intensitatea lor poate varia, amplificându-se proporțional cu evoluția sarcinii. 

Copilul tău în săptămâna 37 de sarcină

La sfârșitul săptămânii 37 de sarcină, bebelușul este pe deplin dezvoltat. Așadar, dacă vei naște începând cu săptămâna 38 de sarcină, acomodarea cu mediul se va face destul de ușor. Bebelușul are o talie de aproximativ 35 de centimetri și cântărește aproximativ 2,5 kilograme. Acești parametri pot diferi ușor pentru fiecare bebeluș, însă poți întreba medicul pentru a te convinge că puiuțul tău se dezvoltă armonios. 

Dezvoltarea organelor

În această etapă a sarcinii, organele celui mic își definitivează dezvoltarea. La nivelul intestinului, acesta prezintă meconiu, care va fi eliminat în primele zile de la naștere. 

Dezvoltarea organelor


Părul

Majoritatea copiilor prezintă câteva fire de păr la nivelul scalpului. Însă, există și situații când părul lipsește. Acesta va crește în următoarele luni. De asemenea, poți observa că părul bebelușului nu prezintă o culoare similară cu cea a părului tău sau al partenerului. Însă, nu te speria, acest aspect nu va rămâne permanent. Chiar din primele 6 luni, firele de păr vor cădea și vor crește altele având un aspect și o culoare diferită. 

Mișcările bebelușului

Dezvoltarea celui mic încă continuă, ca umare și mișcările acestuia se vor amplifica. Așadar, poți observa că unele dintre acestea pot deveni chiar dureroase. 

Însă, dacă observi că mișcările se diminuează, nu mai prezintă aceeași intensitate ca până acum, este util a consulta de urgență medicul. 

Poziția bebelușului

Evaluarea poziției bebelușului este foarte importantă de efectuat, deoarece aduce informații valoroase. Cu cât acesta se află mai aproape de colul uterin, cu atât perioada până la naștere este mai redusă. 

De asemenea, pentru naștere, bebelușul își schimbă poziția în care a stat până acum. Astfel, cei mai mulți copii se vor orienta cu picioarele spre toracele mamei și capul spre colul uterin. Când fața se află spre abdomenul mamei, poziția este cunoscută ca prezentație occipitală anterioară.

Pozitia bebelusului

Sfaturi de urmat în săptămâna 37 de sarcină

Relaxează-te mai mult

Începând cu săptămâna 37 de sarcină, organismul are nevoie de mai multă odihnă. Este important a vorbi cu angajatorul tău despre concediul maternal, dacă nu ai apucat să o faci. Este util a întocmi din timp toate actele necesare pentru perioada în care vei lipsi de la serviciu. În acest mod, vei fi mai puțin stresată când bebelușul va veni pe lume. 

Bagajul de maternitate

Nașterea celui mic se apropie destul de mult, ceea ce înseamnă că este important să fii cât mai pregătită pentru acest moment. De aceea, fii sigură că incluzi în bagajul pentru maternitate tot ce ai nevoie. Este recomandat ca bagajul să fie alcătuit din:

  • hăinuțe pentru cel mic;
  • lenjerie;
  • obiecte de igienă personală (periuță de dinți, pastă de dinți, săpun);
  • acte medicale.


Camera copilului

În săptămâna 37 de sarcină poți face ultimele pregătiri pentru camera copilului. Asigură-te că la întoarcerea de la maternitate vei avea tot ce ai nevoie pentru îngrijirea celui mic. Cere ajutorul partenerului pentru montarea pătuțului sau a altor piese de mobilier. Chiar dacă este important să pregătești toate detaliile pentru sosirea bebelușului, ai grijă de tine și nu efectua un efort fizic intens. 

Informează-te cât mai mult

Sarcina este considerată a fi o perioadă în care să te documentezi cât mai mult despre creșterea celui mic, să înveți care sunt nevoile acestuia, dar să nu te neglijezi nici pe tine. Folosește timpul liber pe care îl ai pentru a afla cât mai multe informații. Poți citi cărți, vorbi cu alte mămici sau poți opta pentru un curs. 

Dacă îți dorești să beneficiezi de informații corecte, înscrie-te la cursurile oferite de Nativia. Acestea sunt special concepute pentru mămicile aflate la început de drum și nu numai. 

Sexul în săptămâna 37 de sarcină

Multe femei, dar și partenerii acestora își pun întrebarea dacă sexul în timpul sarcinii este contraindicat. Este important de cunoscut faptul că, la o sarcină care se dezvoltă normal, sexul este permis. De asemenea, este bine de știut că sexul nu poate conduce la avort spontan, așa cum s-a crezut o perioadă lungă de timp.

Articolul Totul despre sexul in timpul sarcinii îți poate oferi informații suplimentare și dacă acesta este permis.

Este important de menționat că sexul poate grăbi travaliul doar în situația în care acesta a început deja. Efectul este dat de către unele substanțe, precum prostaglandinele conținute în spermă. Pentru a te asigura că nu este nicio contraindicație a sexului în sarcină, nu ezita să întrebi medicul.


Săptămâna 37 de sarcină poate aduce multe provocări, dar te apropie tot mai mult de momentul mult așteptat. Vorbește deschis cu medicul ginecolog și adresează-i orice întrebare ai. În acest mod, vei fi informată și pregătită pentru tot ce urmează. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 06-04-2023
Data modificării: 09-05-2023