Săptămâna 34 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 34 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 34 de sarcină este un interval situat în cea de-a opta lună și, totodată, în cel de-al treilea și ultim trimestru. Deși săptămâna 34 de sarcină este bine înrădăcinată și adesea considerată a fi destul de liniștită, constituie o etapă evolutivă esențială, presărată cu schimbări importante la nivelul corpului tău și al copilului tău. 

Corpul tău în săptămâna 34 de sarcină

Întrucât cel mic se află într-o creștere neîncetată la nivelul uterului, burtica ta devine, la rândul ei, din ce în ce mai voluminoasă (și, deci, vizibilă pentru tine și cei din jurul tău).

Astfel, atât timp cât cel mic crește și folosește resursele pe care tu i le oferi pe toată această perioadă, corpul tău prezintă diferite manifestări (semne și simptome) specifice acestui trimestru.

Aceste manifestări pot diferi ca frecvență și intensitate sau, în egală măsură, te poți regăsi printre femeile cu un ultim trimestru neafectat de o simptomatologie specifică.

Indiferent de modul în care decurge sarcina ta și de prezența sau absența acestor simptome, este important, totuși, să afli care sunt acestea, în scopul de a le recunoaște ușor și de a le descrie medicului tău la următoarea consultație.

Semne și simptome. Crampe în săptămâna 34 de sarcină

Exemple de manifestări întâlnite în această etapă evolutivă a sarcinii sunt:

  • Oboseală ocazională/permanentă (fără a avea o sursă precisă);
  • Tulburări de somn (precum adormirea dificilă și/sau somnul întrerupt);
  • Tulburări de digestie - dureri abdominale cu caracter de crampe (crampe în săptămâna 34 de sarcină); tulburări ale tranzitului (diaree, constipație); manifestări precum refluxul gastroesofagian, indigestia sau balonarea; mult mai rar (dar posibil), greață și vărsături (sunt adesea specifice doar în primul trimestru);
  • Dureri abdominale de tip ligamentar și ale abdomenului lateral - apar în urma extinderii uterului și, deci, a ligamentului rotund al acestuia; durerea se poate disipa în tot abdomenul lateral;
  • Contracții timpurii (numite și contracții false sau contracții Braxton Hicks) - întrucât nașterea prematură este o posibilitate, la 34 săptămâni de sarcină, contracțiile false trebuie întotdeauna diferențiate de cele reale;
  • Stări ocazionale de amețeală;
  • Dureri de cap, de spate și la nivelul sânilor;
  • Mâini și picioare umflate și dureroase (edemul extremităților din sarcină);
  • Sângerarea nasului (epistaxis) și/sau gingiilor (gingivoragii);
  • Modificarea bruscă a stărilor de dispoziție (alternarea stărilor de dispoziție);
  • Infecții urinare și/sau genitale;
  • Modificări la nivelul pielii și fanerelor (păr, unghii) - exces de sebum, pori dilatați, fire de păr îngroșate.


Ce analize se fac în săptămâna 34 de sarcină

Până la acest moment în cursul sarcinii, analizele uzuale (precum grupa sangvină și alți markeri ce ne dau mai multe detalii despre mamă) au fost deja efectuate. Astfel, în trimestrul III, sunt efectuate teste ce pregătesc momentul nașterii și mențin siguranța acestuia (ce analize se fac în săptămâna 34 de sarcină).

Prin urmare, testele de elecție pentru ultimul trimestru al sarcinii sunt cele de depistare a unor infecții bacteriene, virale sau fungice (infecția cu streptococ, cu virus hepatitic etc.). 

Pentru că știm că vrei să beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet special creat pentru etapele de monitorizare și naștere, care îți va fi de ajutor în momentele cu adevărat importante din viața voastră.

Copilul tău în săptămâna 34 de sarcină

Copilul tău în săptămâna 34 de sarcină

La acest stadiu evolutiv, copilul tău are o dimensiune de aproximativ 45 de cm (foarte apropiată de cea finală) și o greutate de 2.1 kg.

Ecografia în trimestrul III. Mișcările bebelușului în săptămâna 34 de sarcină

Chiar și în această etapă avansată a sarcinii, copilul tău este activ și își face simțită prezența la nivel intrauterin, prin mișcările sale vii și ample (mișcările bebelușului în săptămâna 34 de sarcină).

În cadrul examenului ecografic periodic, medicul verifică progresul celui mic și atestă dezvoltarea sa fiziologică pe etape.

Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe 

În cadrul săptămânii 34 de sarcină, copilul tău a atins un nivel de dezvoltare amplu, extrem de apropiat de cel final. Organele și sistemele sale principale și-au atins forma finală și, totodată, aproape toate își pot desfășura funcțiile specifice.

Cel mic are un ritm circadian intrauterin, deschizând și închizând ochii și având perioade delimitate de somn. De asemenea, pielea sa se îngroașă, căpătând un aspect opac, specific tegumentului de nou-născut.

Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare.

Nașterea prematură (34 săptămâni)

Odată cu avansarea în trimestrul III, posibilitatea unei nașteri premature crește. Deși acesta nu este un eveniment pe care un părinte sau un cadru medical și-l dorește (întrucât fiecare săptămână de sarcină are rolul său bine definit), o naștere la 34 de săptămâni este adesea ușor gestionabilă de către personalul medical, asigurând sănătatea celui mic și recuperarea sa treptată.

Sfaturi de urmat în săptămâna 34 de sarcină 

Momentul nașterii se apropie și, odată cu el, întrebările tale referitoare la acest proces, precum și la viața cu cel mic cresc considerabil. Pentru a putea clarifica orice nelămurire și a beneficia de cele mai bune informații, asigură-te că discuți cu medicul tău înainte de a primi recomandări din alte surse.

Pentru ca tu să poți afla mai multe despre naștere, recuperare post-partum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.

Printre sfaturile pe care cu siguranță le vei primi, merită reamintite următoarele:

1. Menține un stil de viață sănătos

Alimentația, somnul odihnitor și practicarea unor exerciții fizice de intensitate ușor-moderată te vor ajuta pe tine să ai un stil de viață sănătos și pe copilul tău să aibă parte de cel mai bun cămin, până vine pe lume.

2. Informează-te despre viața cu cel mic de după naștere

Dat fiind faptul că un nou-născut va necesita majoritatea atenției și resurselor tale de energie, te-ar ajuta să te documentezi despre particularitățile primelor luni sau chiar ale primilor ani din viața lui, încă din perioada intrauterină.  

3. Practică exercițiile Kegel

Mai mult ca sigur ai auzit deja de exercițiile Kegel și poate chiar le-ai pus în practică, până la acest moment. Întrucât ele sunt benefice atât pentru facilitarea travaliului și a nașterii, cât și pentru recuperarea mușchilor perineului, nu uita să le practici în continuare (sau să începi să le efectuezi, dacă nu ai apucat până la acest moment).

Practică exercițiile Kegel


În concluzie, săptămâna 34 de sarcină este o etapă evolutivă importantă, ce apropie mama și fătul de momentul nașterii. Totodată, este o perioadă extrem de utilă pentru acumularea unor informații esențiale, ce te vor ajuta pe viitor.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Luiza Guzgă
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Luiza Guzgă

Data publicării: 30-03-2023
Data modificării: 09-05-2023