Săptămâna 33 de sarcină – particularități ale mamei și copilului
Săptămâna 33 de sarcină, corespunzătoare lunii a opta și, respectiv, ultimului trimestru, reprezintă o perioadă premergătoare momentului mult așteptat al nașterii. Deși această săptămână se află situată suficient de aproape de finalul sarcinii, modificările survenite atât la nivelul corpului tău, cât și al copilului tău încă se petrec și pot fi observate de tine și de cei din jur.
Corpul tău în săptămâna 33 de sarcină
Burtica ta este din ce în ce mai voluminoasă (și, deci, vizibilă), fapt ce confirmă creșterea neîncetată a celui mic în uter. Astfel, atât timp cât cel mic crește și folosește resursele pe care tu i le oferi pe toată această perioadă, corpul tău poate prezenta anumite manifestări specifice.
Aceste manifestări constau în semne și simptome comune, ce pot diferi ca frecvență și intensitate. În unele cazuri, te poți afla printre femeile care au lăsat în urmă aceste simptome și nu se mai întâlnesc cu ele.
Indiferent de categoria din care faci parte, este important să afli care sunt aceste simptome posibile unei sarcini în săptămâna 33, pentru a le recunoaște ușor și a le discuta împreună cu medicul tău.
Semne și simptome. Manifestări în săptămâna 33 de sarcină
Printre manifestările întâlnite în această etapă a sarcinii se regăsesc:
- Stare de oboseală ocazională sau permanentă, fără o sursă precisă;
- Tulburări ale somnului (precum adormirea dificilă și/sau somnul întrerupt);
- Tulburări ale digestiei - dureri abdominale cu caracter de crampe, tulburări de tranzit precum diaree sau constipație, manifestări precum reflux gastroesofagian, indigestie sau balonare; ocazional, greață și vărsături (mult mai rar, întrucât sunt adesea specifice primul trimestru);
- Dureri abdominale de tip ligamentar și ale abdomenului lateral - survin ca urmare a extinderii uterului și, deci, a ligamentului rotund al uterului; această durere se poate dispersa în întreg abdomenul lateral;
- Contracții timpurii (numite și contracții false) - poartă numele de contracții Braxton Hicks; în această etapă evolutivă, este imperativă deosebirea lor de contracțiile reale, ce pot evidenția o naștere prematură;
- Stări de amețeală și dureri de cap;
- Dureri de spate și la nivelul sânilor;
- Picioare și mâini umflate și dureroase (edemul sarcinii);
- Sângerare la nivelul nasului (epistaxis) și/sau al gingiilor (gingivoragii);
- Modificarea bruscă a stărilor de dispoziție (alternarea stărilor de dispoziție);
- Infecții urinare și/sau genitale;
- Modificări ale pielii și fanerelor (păr, unghii) - exces de sebum, pori dilatați, fire de păr îngroșate.
Pentru că știm că vrei să beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet special creat pentru etapele de monitorizare și naștere, care îți va fi de ajutor în momentele cu adevărat importante din viața voastră.
Copilul tău în săptămâna 33 de sarcină
La momentul săptămânii 33 de sarcină, copilul tău are o dimensiune de aproximativ 43-44 cm și o greutate de 1,9 kg. Aceste valori sunt echivalente dimensiunii unui ananas și greutății unui laptop comun.
Ecografia în trimestrul III. Mișcările bebelușului în săptămâna 33 de sarcină
Ecografia efectuată în ultimul trimestru al sarcinii poate aduce numeroase informații referitoare atât la structura și funcțiile organismului celui mic, cât și la dezvoltarea sa intrauterină normală pentru vârsta gestațională.
Mișcările bebelușului în săptămâna 33 de sarcină sunt vii și atestă creșterea forței și preciziei odată cu apropierea de momentul nașterii.
Dezvoltarea pe organe și sisteme de organe
Trimestrul III este cunoscut pentru creșterea semnificativă a celui mic, atât ca dimensiuni, cât și ca greutate. Astfel, treptat, acesta se apropie de forma finală pe care o va prezenta la momentul nașterii.
La 33 săptămâni de sarcină, sistemul nervos (central și periferic) este complet dezvoltat și funcțional. Sistemul său osos se află, de asemenea, în proces de întărire structurală și atingere a ultimelor modificări intrauterine.
Cu toate că sistemul osos beneficiază de o formare aproape completă, la nivel cranian, oasele nu se vor uni complet decât la mai multe luni după momentul nașterii.
Acest aspect este unul normal, fiziologic, ce permite expansiunea creierului celui mic fără a fi restricționat de o cutie craniană inextensibilă. De asemenea, facilitează trecerea în timpul nașterii.
Nu în ultimul rând, prin consumarea zilnică a unei cantități destul de mari de lichid amniotic, cel mic își pregătește sistemul digestiv pentru procesarea laptelui și, ulterior, a alimentelor solide.
Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și sfaturile și îndrumările ulterioare necesare.
Sfaturi de urmat în săptămâna 33 de sarcină
Sarcina constituie o perioadă de acomodare cu o nouă etapă a vieții, precum și de pregătire a celei ce urmează după momentul nașterii. Astfel, deși grija ta permanentă pentru sănătatea și siguranța celui mic constituie acum o prioritate, este important să profiți de acest timp pentru a aduna cât mai multe informații utile despre ce urmează.
Pentru ca tu să poți afla mai multe despre naștere, recuperare post-partum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi femeilor gravide și proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.
Printre sfaturile pe care le vei primi atât de la medicul tău, cât și de la actualele mămici din viața ta, cu siguranță se vor afla și următoarele:
1. Discută cu medicul tău despre momentul nașterii
Nu doar travaliul, ci și nașterea propriu-zisă sunt din ce în ce mai aproape și vei dori cu siguranță să afli toate detaliile utile despre cum poți să facilitezi aceste procese.
Întrucât medicul tău este cea mai potrivită persoană pentru a-ți răspunde la toate aceste curiozități, nu ezita să profiți de timpul pe care îl ai disponibil și să îi pui cât mai multe întrebări. În acest fel, vei putea lămuri orice neclaritate și vei putea anticipa eventualele obstacole ce îți vor veni în cale.
2. Informează-te cât mai mult despre viața cu cel mic de după naștere
Nașterea și travaliul reprezintă un punct culminant al vieții tale, în special în cazul în care le experimentezi pentru prima dată. Cu toate acestea, ele sunt doar începutul de drum al vieții tale cu cel mic.
Odată ce copilul vine pe lume, în primele luni, îți va ocupa aproape tot timpul pe care îl ai disponibil. Așadar, este bine să începi să te documentezi cât mai mult despre primele etape din viața sa încă din perioada intrauterină.
3. Practică exercițiile Kegel
Exercițiile Kegel sunt dovedite ca fiind eficiente atât pentru integritatea și funcționalitatea perineului, cât și pentru facilitarea travaliului și nașterii. Date fiind aceste motive, nu uita să continui practicarea lor, așa cum ai fost îndrumată de către medicul tău în tot acest timp.
În concluzie, săptămâna 33 de sarcină reprezintă o etapă evolutivă esențială, premergătoare momentului sarcinii. Aceasta poate fi caracterizată prin prezența unei simptomatologii de trimestru III dar, totodată, cu momente de bucurie, în timpul examenului ecografic.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Luiza Guzgă
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Data publicării: 30-03-2023
Data modificării: 09-05-2023