Săptămâna 3 de sarcină
În a treia săptămână de sarcină, putem vorbi doar despre semne ale acesteia, în principal schimbări de dispoziție, cauzate de hormonii care induc stări intense de oboseală. De asemenea, încep să apară și primele grețuri, nu doar dimineața, ci și pe parcursul zilei. În plus, simțul mirosului devine mult mai dezvoltat, ceea ce duce și la senzațiile de greață.
Este momentul în care embrionul începe să se dezvolte, iar oul fertilizat se divide rapid și se poziționează în uter. Din această săptămână bebelușul se dezvoltă și trece de la stadiul de ou la cel de embrion, apoi de fetus. Fiecare stadiu de dezvoltare depinde de alimentația și modul de viață al mamei, așa că este recomandat să pui accentul mai mult pe alimentația sănătoasă și pe cât mai multă odihnă.
Corpul tău în săptămâna 3 de sarcină
În a treia săptămână începem efectiv să vorbim despre primul trimestru de sarcina. În fiecare lună, organismul se pregătește pentru posibilitatea ca un ovul să fie fecundat de un spermatozoid, creând un nou organism. Odată ce este eliberat, ovulul fecundat este captat în trompa uterină și începe călătoria spre uter. La sfârșitul celei de-a treia săptămâni de sarcină și începutul celei de-a patra, poți începe să simți crampe abdominale de intensitate medie sau o scurgere vaginală mai consistentă.
La aproximativ 14 zile după concepție apare sângerarea de implantare, unul dintre primele semne de sarcină, care este un fenomen natural și relativ frecvent la majoritatea viitoarelor mame. Aceasta apare în momentul în care ovulul fecundat se atașează în uter. Comparativ cu o menstruație obișnuită, sângerarea de implantare durează mai puțin, iar cantitatea de sânge este mai mică și are o culoare mai deschisă, spre roz. De cele mai multe ori, această sângerare este însoțită de crampe abdominale, asemănătoare cu cele menstruale.
Este important să faci diferența dintre o menstruație obișnuită și sângerarea de implantare, pentru că te va ajuta să calculezi corect data probabilă a nașterii. În cazul în care sângerarea este persistentă sau abundentă, este recomandat să te adresezi medicului care monitorizeaza sarcina.
În acest moment, organismul trece printr-o serie de transformări complexe care au rolul de a menține sarcina în cele mai bune condiții. Foliculul din care provine oul fecundat se transformă în corpul galben, numit și corpus luteum, care produce progesteron, esențial pentru ca blastocistul să se fixeze în uter.
Copilul tău în săptămâna 3 de sarcină
După fecundație, are loc diviziunea rapidă a celulei, formându-se un conglomerat de celule care seamănă cu un fruct de zmeură. Stratul intern al acestor celule va deveni embrionul, iar stratul extern se va dezvolta în membranele care îl vor proteja și hrăni pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
La nivelul trompei uterine, ovulul s-a unit cu spermatozoidul pentru a forma zigotul, o singură entitate celulară. În doar câteva zile, ovulul fertilizat se divide într-un grup de alte 58 de celule, conglomerat care se numește blastocist. Acesta ajunge în uter, unde se implantează, apoi se transformă în embrion.
Embrionul implantat în peretele uterului trimite semnale organismului matern, iar menstruația nu este declanșată în timpul sarcinii. În acest timp, în organism se produce un nou hormon, gonadotropina, hCG, care menține nivelul ridicat al progesteronului, esențial pentru dezvoltarea sarcinii.
Zigotul are 46 de cromozomi, 23 de la mamă și 23 de la tată, care vor determina sexul copilului și trăsăturile, de exemplu culoarea ochilor și a părului. În cazul în care ovulul se divide în 2 embrioni, după ce a fost fecundat de un singur spermatozoid, apare sarcina gemelara, bebelușii având același sex. Dacă 2 ovule diferite au fost fecundate de 2 spermatozoizi separați, apare o sarcină cu gemeni non-identici, care pot avea sexe diferite.
De cele mai multe, istoricul familiei este cel care determină apariția unei sarcini gemelare. În cazul în care ai rude apropiate care au gemeni, există șanse mai mari de a avea o sarcină gemelară; în timpul ovulației, vei produce 2 ovule în loc de unul singur.
Sfaturi de urmat în săptămâna 3 de sarcină
Încă de la instalarea sarcinii, absolut tot ceea ce consumi ajunge la copil. În cazul în care ești fumătoare și bei ocazional alcool, este momentul să renunți la aceste obiceiuri, care pot dăuna fătului.
De asemenea, dacă urmezi un tratament medicamentos, consultă medicul pentru a vedea dacă acesta este sigur pentru copil. Anumite medicamente nu sunt recomandate în sarcină, însă dacă urmezi un tratament pentru o afecțiune cronică, poți găsi împreună cu medicul o alternativă care nu are impact negativ asupra sarcinii.
Începând cu primele săptămâni de sarcină sunt recomandate vitaminele prenatale și suplimentul de acid folic, care reduce riscul apariției anomaliilor congenitale la făt. De asemenea, sunt recomandate alimentele cu conținut bogat de acid folic și vitamina B, care contribuie la dezvoltarea armonioasă a fătului.
Activitatea fizică este extrem de importantă, mai ales în timpul sarcinii, însă este necesar să întrebi medicul înainte de a continua programul obișnuit de exerciții sau de a începe unul nou.
Alimentația este de asemenea importantă, mai ales la debutul sarcinii. Include în dietă cât mai multe alimente cu conținut bogat de vitamine și nutrienți esențiali pentru dezvoltarea bebelușului și pentru a avea o sarcină cât mai sănătoasă. O dietă echilibrată, bogată în calciu și proteine este benefică atât pentru mamă, cât și pentru făt, așa că documentează-te și întreabă medicul care sunt cele mai indicate alimente în sarcină.
Săptămâna 3 de sarcină este momentul în care putem vorbi efectiv de existența acesteia, fiind etapa în care embrionul începe să se dezvolte, iar oul fertilizat se divide rapid și se poziționează în uter. Călătoria sarcinii continuă cu o mulțime de transformări, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 15-03-2022
Data modificării: 09-05-2023