Săptămâna 28 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 28 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 28 de sarcină anunță un eveniment extrem de important în perioada gravidității și, implicit, în viața femeii gravide: sfârșitul trimestrului II și începutul celui de-al treilea și ultim trimestru de sarcină.

Acest trimestru va fi oportunitatea perfectă pentru tine să începi să te pregătești pas cu pas atât de momentul nașterii în sine, cât și de perioada ce va urma după naștere (primele zile, săptămâni și luni din viața copilului tău).

Pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună îngrijire, atât tu, cât și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet pentru monitorizare și naștere, care te va ajuta în momentele cu adevărat importante.


Corpul tău în săptămâna 28 de sarcină

În săptămâna 28 de sarcină, corpul tău începe să experimenteze o simptomatologie puțin diferită de cea precedentă, dată fiind pășirea într-un nou trimestru.

Fiecare femeie gravidă este diferită și experimentează sarcina în felul său unic. Cu toate acestea, un lucru sigur este faptul că, indiferent cum este structurat tabloul tău clinic (ce tip de semne și simptome experimentezi), burtica ta se dezvoltă din ce în ce mai mult, odată cu creșterea accelerată a copilului tău.


Semne și simptome. Contracții în săptămâna 28 de sarcină

Odată cu săptămâna 28 de sarcină, este probabil să descoperi simptome noi, în timp ce vechile manifestări ale celui de-al doilea trimestru încep să se diminueze sau chiar să dispară.

Astfel, noua ta simptomatologie poate include următoarele:

  • Oboseală și afectarea somnului (adormire dificilă și/sau întrerupere a somnului);
  • Crampe abdominale;
  • Contracții false (numite contracțiile Braxton Hicks și reprezintă contracții în săptămâna 28 de sarcină);
  • Dureri de tip ligamentar - dureri ce apar ca urmare a extinderii uterului (asociată de tensionarea ligamentului rotund);
  • Dureri abdominale laterale;
  • Tulburări digestive - reflux gastroesofagian, indigestie, constipație, balonare, dar și manifestări precum greața și vărsăturile primului trimestru (mult mai rar, însă, decât la debutul sarcinii);
  • Amețeli și dureri de cap;
  • Dureri de spate și de picioare;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Mâini și picioare umflate (edem în sarcină);
  • Sângerări ale nasului și gingiilor;
  • Schimbarea stării de dispoziție;
  • Infecții de tract urinar și/sau genital;
  • Exces de sebum, pori dilatați și fire de păr îngroșate.


Copilul tău în săptămâna 28 de sarcină. Greutatea fătului la 28 de săptămâni de sarcină 

Copilul tău în săptămâna 28 de sarcină. Greutatea fătului la 28 de săptămâni de sarcină


La 28 de săptămâni de sarcină, copilul tău are o lungime de aproximativ 37-38 de cm (asemănătoare cu cea a unui ananas) și, în sfârșit, atinge greutatea de 1kg (greutatea fătului la 28 de săptămâni de sarcină). 


Examen ecografic. Poziția copilului în burtă la 28 de săptămâni  

După 28 de săptămâni de așteptare, bucuria unui părinte de a vedea chipul copilului său pentru prima dată poate fi împlinită.

Acest lucru este posibil atât datorită dezvoltării și definirii trăsăturilor sale faciale până la un punct suficient de avansat, cât și datorită noii sale abilități de a deschide pleoapele, clipi cu ajutorul lor și, astfel, expune ochii. 

Cât despre poziția copilului în burtă la 28 de săptămâni, aceasta poate avea deja orientarea ideală (cu capul în jos) sau se poate afla într-o etapă intermediară către adoptarea acestei orientări. 


Dacă vrei să beneficiezi de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți pot oferi nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și orice sfat și îndrumare ulterioară necesară. 


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe ale celui mic. Mișcările bebelușului în săptămâna 28 de sarcină

Precum a putut fi observat și în cadrul examenului ecografic, ochii celui mic au atins un stadiu al dezvoltării suficient de avansat pentru a putea ridica pleoapele, a clipi și a privi cu ochii (nu doar prin grosimea pleoapelor ca în stadiile anterioare).

De asemenea, fătul poate avea diferite expresii faciale, scoțând limba afară, strâmbând din nas, clipind și apucându-și structurile feței cu degetele/mâinile. În plus, odată cu cele 28 de săptămâni de sarcină împlinite, cel mic poate începe să viseze, datorită inițierii somnului de tip REM.

Nu în ultimul rând, mișcările bebelușului în săptămâna 28 de sarcină sunt vii și pot fi resimțite și observate cu ușurință.


Sfaturi de urmat în săptămâna 28 de sarcină 

Săptămâna 28 de sarcină și, implicit, trimestrul III de sarcină se asociază, adesea, cu o creștere a nerăbdării, dar și cu dorința de a afla cât mai multe despre momentul nașterii și viața cu cel mic după nașterea sa.

Cea mai potrivită persoană să îți răspundă la toate aceste întrebări este chiar medicul tău. Alături de el, pot fi femei apropiate ție care au trecut deja prin această etapă și pot împărtăși experiența lor.

Dintre toate sfaturile pe care mai mult ca sigur le vei primi, următoarele trei merită amintite:


1. Prioritizează-ți sănătatea

Cel mic depinde de starea de sănătate. Tocmai de aceea, ori de câte ori simți că cel mai important lucru pe care îl ai de făcut este să ai cât mai multă grijă de el, uitând de tine, adu-ți aminte faptul că dacă tu ești sănătoasa, atunci și el va fi.

De asemenea, ține cont de faptul că sănătatea nu este constituită doar din componenta fizică, ci și de cea psihică, cele două aflându-se într-o relație de interdependență.


2. Practică exercițiile Kegel

Nașterea, atât naturală, cât și operația cezariană, constituie un factor stresor la adresa corpului tău. În special, nașterea naturală poate pune multă presiune asupra mușchilor planșeului tău pelvin (perineului).

Pentru a-ți ajuta corpul în timpul eforturilor nașterii și a-ți îmbunătăți recuperarea, întreabă-ți medicul despre când și cum poți pune în aplicare exercițiile Kegel.


3. Participă la cursuri prenatale 

Întrucât trimestrul III de sarcină este o perioadă ideală de a acumula informații referitoare la procesul nașterii și viața celui mic după ce vine pe lume, participarea la cursuri special create pentru mămici în acest scop este o alegere excelentă.


În cazul în care vrei să afli mai multe informații utile despre nașterea propriu-zisă, recuperarea post-partum, precum și noțiuni de puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri pentru a oferi proaspetelor mămici toate aceste informații necesare.


În concluzie, săptămâna 28 de sarcină reprezintă pășirea în cel de-al treilea și ultim trimestru al sarcinii, o etapă perfectă pentru mămică să se informeze despre naștere și viața cu cel mic. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 09-01-2023
Data modificării: 09-05-2023