Săptămâna 26 de sarcină – particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 26 de sarcină – particularități ale mamei și copilului


Săptămâna 26 reprezintă un moment prag între două etape evolutive majore ale sarcinii: trimestrul II și trimestrul III. Astfel, odată cu sfârșitul acestei săptămâni și începutul următoarei, te vei afla în ultima etapă a sarcinii și cu un pas mai aproape de momentul nașterii.

Pentru a te asigura că beneficiezi de cea mai bună îngrijire pentru tine și copilul tău, Nativia ți-a pregătit un pachet de monitorizare și naștere, ce te va ajuta în momentele cu adevărat importante.


Corpul tău în săptămâna 26 de sarcină 

În săptămâna 26 de sarcină, corpul tău se află încă sub acoperirea caracteristicilor trimestrului II. Semnele și simptomele ce se pot asocia sunt diferite și variază ca număr și intensitate.

În același timp, burtica ta își continuă creșterea și devine pe cât se poate de vizibilă pentru cei din jur. 


Semne și simptome. Durerile de burtă în săptămâna 26 de sarcină. Amețeli în săptămâna 26 de sarcină

Majoritatea simptomelor resimțite constituie marca trimestrului II. În plus față de acestea, în unele situații, se mai pot strecura câteva manifestări întâlnite în trimestrul I. 


Exemple de manifestări ce se pot regăsi în săptămâna 26 de sarcină sunt:


  • Oboseală și tulburări de somn (adormire sau menținere dificilă);
  • Dureri abdominale cu caracter de crampe (durerile de burtă în săptămâna 26 de sarcină);
  • Dureri abdominale de tip ligamentar - apărute ca urmare a tensionării ligamentului rotund;
  • Dureri în flancurile abdominale (în lateral) - apărute ca urmare a creșterii uterului;
  • Tulburări digestive de tip reflux gastroesofagian, constipație și balonare;
  • Greață și vărsături (ocazional);
  • Amețeli (în săptămâna 26 de sarcină);
  • Dureri de cap și de spate;
  • Sângerări nazale și/sau gingivale;
  • Modificări ale stării de dispoziție;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânilor;
  • Infecții urinare și genitale;
  • Crampe și dureri la nivelul picioarelor;
  • Mâini și picioare umflate;
  • Sebum în exces, cu îngroșarea firelor de păr.


Ce analize se fac în săptămâna 26 de sarcină

Întrucât trimestrul II se apropie de sfârșit, este momentul să îți programezi o consultație cu medicul tău ginecolog și să efectuezi testele necesare pentru această etapă evolutivă (în cazul în care nu ai făcut-o până la acest moment).


Analizele efectuate în trimestrului II de sarcină cuprind (ideal intre 24 si 28 saptamani de sarcina):


  • Grupa de sânge și factorul Rh - în cazul în care nu au fost determinate în primul trimestru;
  • Hemoleucograma cu indici eritrocitari;
  • Sumar de urină și urocultură - pentru depistarea infecțiilor de tract urinar;
  • Glicemia - importantă pentru depistarea diabetului gestational; ideal, se efectuează un test de toleranță la glucoză (prelevarea inițială a unei glicemii pe nemâncate, urmată de ingestia a 75g glucoză pulbere dizolvată în apă și, în final, prelevarea  glicemiilor din sangele venos la 1h si la 2h după ingestie);
  • Teste pentru evaluarea funcției tiroidiene (T3, T4, TSH, ATPO);
  • Teste pentru boli cu transmitere sexuală (BTS) - acest tip de infecții pot fi cu adevărat dăunătoare pentru cel mic, astfel că este important să fie depistate; aceste teste nu sunt standard, ci adaptate la fiecare caz în parte.


Copilul tău în săptămâna 26 de sarcină. Sexul în săptămâna 26 de sarcină


Copilul tău în săptămâna 26 de sarcină. Sexul în săptămâna 26 de sarcină


În această săptămână de sarcină, copilul tău atinge o dimensiune de aproximativ 35,6 cm și o greutate de 760 g. 


Ecografia la 26 de săptămâni

Examenul ecografic efectuat la 26 de săptămâni de sarcină este unul plin de informații, întrucât cel mic se află într-o creștere neîncetată și, prin urmare, părțile corpului său sunt din ce în ce mai ușor de observat, iar aspectul său este unul mai apropiat de cel de la momentul nașterii.

În cazul în care au mai fost efectuate ecografii în timpul trimestrului II, cu siguranță una dintre ele a fost cea de elucidare a sexului copilului. Dacă acest lucru nu s-a petrecut până în săptămâna 26, această săptămână este oportună pentru efectuarea unui examen ecografic.

Pentru a putea beneficia de examenele ecografice periodice necesare, experții Nativia îți oferă nu numai efectuarea acestora la momentul potrivit, ci și îndrumarea ulterioară necesară. 


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe. Mișcările bebelușului în săptămâna 26 de sarcină 

În săptămâna 26 de sarcină, cel mic are un organism suficient de bine dezvoltat pentru a iniția mișcări și lovituri și, totodată, o forță suficientă încât acestea să fie simțite de către mămică (mișcările bebelușului în săptămâna 26 de sarcină).

Alte părți ale corpului său își continuă creșterea și ating o structură apropiată de cea de la momentul nașterii. 

Plămânii săi își cresc capacitatea, exersând prin “inhalarea” și eliminarea lichidului amniotic. Acest exercițiu este extrem de important pentru capacitatea pulmonară din viața extrauterină.

În același timp, ochii micuțului se pregătesc pentru momentul deschiderii, iar la nivelul extremităților superioare și inferioare (mâini și picioare), încep să se formeze unghiile.


Sfaturi de urmat în săptămâna 26 de sarcină 

Sarcina este, cu siguranță, una dintre cele mai importante perioade din viața unei femei. Tocmai de aceea, atunci când ești însărcinată, vrei să primești suficient de multe sfaturi și îndrumări, pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri pentru tine și micuțul tău.

Aceste sfaturi ar trebui să vină întotdeauna de la medicul tău ginecolog și/sau medicul de familie. În completarea lor, poți oricând să schimbi păreri cu alte femei gravide sau cu proaspete mămici, pentru a primi recomandări venite din experiența lor personală.

Cu siguranță, printre toate recomandările și sfaturile primite se vor regăsi și următoarele.


1. Ai grijă de sănătatea ta fizică și mintală


Sănătatea fizică poate fi, adeseori, percepută ca unica prioritate a unei femei gravide. Acest lucru, deși deține un sâmbure de adevăr, nu trebuie niciodată să excludă faptul că sănătatea ca obiectiv este obținută atât prin sănătatea fizică, cât și cea mintală.

Astfel, deși este crucial să adopți un stil de viață sănătos, nu uita niciodată importanța sănătății tale mintale și nu ezita niciodată să ceri suport din partea specialiștilor și a celor dragi oricând simți nevoia.


2. Pune în practică exercițiile Kegel (și alte tipuri de exerciții fizice)


Greutatea suplimentară a copilului în timpul sarcinii adaugă o presiune la nivelul planșeului pelvin. Astfel, mușchii ce formează acest planșeu pot avea de suferit.

Întrucât este esențial ca aceștia să fie pregătiți corespunzător pentru o suprasolicitare precum sarcina, întreabă medicul despre exercițiile Kegel și cum poți să le pui în aplicare. Totodată, alături de exerciții fizice clasice, exercițiile Kegel pot îmbunătăți procesul nașterii și recuperarea post-partum.


3. Întreabă  medicul despre suplimente pentru sarcină


În unele situații, un stil de viață sănătos, deși este extrem de util, poate fi insuficient pentru nevoile unei femei gravide. 

Din acest motiv, pentru a afla dacă tu ești una dintre mămicile care au nevoie de suplimente alimentare (vitamine și/sau minerale) în timpul sarcinii, nu uita să întrebi medicul tău ginecolog/de familie despre posibilitatea implementării lor în cazul tău.


În concluzie, săptămâna 26 de sarcină reprezintă pragul dintre trimestrul II și trimestrul III și, în același timp, o perioadă unică prin particularitățile sale specifice.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 06-01-2023
Data modificării: 09-05-2023