Săptămâna 16 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 16 de sarcină - particularități ale mamei și copilului

Săptămâna 16 de sarcină reprezintă o continuare a procesului de acomodare cu trimestrul II și, implicit, cu cel mic. 

Caracteristicile primului trimestru sunt lăsate în urmă la acest moment și te poți bucura de o perioadă liniară din punctul de vedere al modificărilor corpului tău. Fătul se află într-o creștere continuă care, însă, este anticipată de către organismul tău.

Este o idee bună să te bucuri de această perioadă și să îți desfășori activitățile normale, întrucât trimestrul II este probabil cea mai bună etapă a sarcinii pentru acest scop.


Corpul tău în săptămâna 16 de sarcină

În primul trimestru, corpul tău a trecut printr-o multitudine de schimbări atât din punct de vedere structural, cât și fiziologic. Acest lucru s-a tradus printr-o simptomatologie destul de pronunțată care adesea te-a privat de rutina ta obișnuită.

În trimestrul II, acest lucru nu mai este valabil, întrucât corpul tău a intrat într-o fază de acomodare cu prezența celui mic și, astfel, manifestările întâlnite în sarcina la 16 săptămâni sunt mult diminuate.


Săptămâna 16 de sarcină (simptome). Ce simți la 16 săptămâni de sarcină

Semnele și simptomele întâlnite în săptămâna 16 de sarcină sunt, în general, de intenstitate moderată și nu ar trebui să îți afecteze calitatea vieții de zi cu zi. Totuși, este important de reținut că fiecare femeie este diferită și poate experimenta perioada gravidității în propriul său mod.

Exemple de manifestări ce pot fi întâlnite în săptămâna 16 de sarcină:

  • Dureri de burtă cu caracter de crampe abdominale;
  • Dureri de burtă determinate de tensionarea ligamentului rotund (ce simți la 16 săptămâni de sarcină);
  • Dureri abdominale laterale - ca urmare a expansiunii uterului;
  • Inflamații și sângerări gingivale;
  • Refluxul gastroesofagian;
  • Balonare;
  • Constipație;
  • Dureri de cap și amețeli;
  • Mâini și picioare umflate;
  • Sângerări nazale;
  • Sâni dureroși și sensibili;
  • Infecții urinare și de tract genital;
  • Modificări ale pielii și anexelor - sebum în exces și îngroșarea firelor de păr.


Ce analize se fac în săptămâna 16 de sarcină

Setul de analize pentru trimestrul doi conține elemente comune celui corespunzător primului trimestru, la care se adaugă câteva investigații suplimentare.

Astfel, principalele analize recomandate (ce analize se fac în săptămâna 16 de sarcină) sunt:

  • Grupa de sânge și factorul Rh (în cazul în care nu au fost efectuate în primul trimestru);
  • Hemoleucograma;
  • Glicemia;
  • Sumarul de urină și urocultura;
  • Teste pentru boli cu transmitere sexuală (BTS);
  • Analize pentru evaluarea funcției tiroidiene;
  • Dozarea alfafetoproteinei si dozarea estriolului, inhibinei și HCG- doar daca nu s-a efectuat screeningul de trimestrul I. 


Copilul tău în săptămâna 16 de sarcină (sexul în săptămâna 16 de sarcină)


Copilul tău în săptămâna 16 de sarcină (sexul în săptămâna 16 de sarcină)

În săptămâna 16 de sarcină, fătul ajunge la o dimensiune de aproximativ 11,6 cm (asemănătoare cu dimensiunile unui avocado), având o greutate de aproximativ 100 de grame (echivalentul unei pungi medii cu salată).

Ecografie la 16 săptămâni de sarcină (când devine sarcina sigură)

Ca și în cazul săptămânilor 14 și 15, săptămâna 16 poate reprezenta momentul depistării sexului copilului. În cazul în care, totuși, în această săptămână nu a putut fi obținută o imagine clară, mai mult ca sigur vestea va veni cât mai curând, în cadrul uneia din săptămânile ce urmează.

Dacă până la acest moment evaluările ecografice au fost favorabile, rezultatele analizelor în limite normale și opinia medicului tău este cea de evoluție normală a sarcinii, se poate considera că aceasta va progresa conform așteptărilor.

În cazul în care dorești să te programezi pentru o ecografie de sarcină, Nativia îți oferă servicii de morfologie fetală, efectuate de către experți în domeniu.


Dezvoltarea organelor și sistemelor de organe 

În săptămâna 16 de sarcină, organismul fătului lucrează neîncetat cu scopul de a-l pregăti pentru lumea din afara burticii mamei.

Loviturile ocazionale pot începe să își crească frecvența datorită creșterii și îmbunătățirii structurale a oaselor și mușchilor. Gâtul său capătă o poziție rectilinie, fapt ce ajută aspectul său per total și îl aduce mai aproape de cel final.

Urechile se conturează și în partea internă. De asemenea, ochii încep să aibă mișcări simple, vizibile la nivelul pleoapelor. Totodată, începe să se distingă păr la nivelul capului, sprâncenelor și genelor.


Sfaturi de urmat în săptămâna 16 de sarcină 

Trimestrul II este o perioadă mai ușor de procesat și, totodată, una în care te poți simți mai confortabil cu tine și cel mic. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că nu poți beneficia de sfaturi și recomandări.

Întotdeauna prima ta sursă de informare și de cerere a ajutorului trebuie să fie medicul tău ginecolog (și/sau medicul de familie). 

Cu toate acestea, următoarele trei componente sunt general valabile și poți mereu reflecta asupra lor. În același timp, dacă le vei adopta și îmbunătăți pe cât de mult posibil, îți vor oferi o mai bună evoluție a sarcinii:


1. Stilul de viață corespunzător (alimentație sănătoasă și exerciții fizice)

Cu siguranță, nu îți este străin faptul că stilul de viață (compus dintr-o dietă adecvată și un program de exerciții fizice special adaptat femeilor gravide) are un impact semnificativ asupra stării tale de sănătate.

Astfel, dacă vei încerca să implementezi mici ajustări în alimentația ta și în rutina de exerciții fizice, vei putea face o diferență remarcabilă.

2. Exerciții Kegel

Exercițiile Kegel sunt un mod excelent de antrenare și întărire a mușchilor planșeului pelvin.

Acest obicei va  conduce la un travaliu mai ușor, o recuperare mai bună post-partum sau, uneori, îți va oferi pur și simplu siguranța faptului că ai încercat să îți reduci riscul de complicații pe cât de mult posibil.

3. Odihna și relaxarea

Sarcina este o perioadă destul de solicitantă pentru orice mămică și, în același timp, una ce își lasă amprenta asupra stării de dispoziție și nivelului de energie per total. 

Tocmai de aceea, pentru a menține un echilibru permanent între corpul și mintea ta, nu aștepta până ce oboseala te va obliga să îți crești cantitatea de odihnă, ci adoptă în mod preventiv o rutină alcătuită din suficiente ore de somn și relaxare.


Dacă vrei să afli mai multe informații despre naștere, recuperare post-partum, puericultură, alăptare și parenting, Nativia organizează cursuri special adaptate pentru a oferi femeilor gravide toate informațiile necesare. 

În concluzie, săptămâna 16 este, precum săptămânile 13, 14 și 15, o perioadă de acomodare cu noul trimestru și de relaționare mai bună cu cel mic.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 09-11-2022
Data modificării: 09-05-2023