Săptămâna 11 de sarcină - particularități ale mamei și copilului
Săptămâna 11 de sarcină este o perioadă în care cel mic începe să capete trăsături din ce în ce mai apropiate de cele finale.
În tot acest timp, burtica ta începe să crească și poate să fie, în unele situații, observată de cei din jur. Semnele și simptomele specifice primului trimestru încep să se diminueze sau chiar să dispară, iar tu începi să te acomodezi din ce în ce mai mult cu stilul de viață din timpul sarcinii.
Cu toate că fiecare săptămână a sarcinii este plină de evenimente și la fel de importantă pentru tine și cel mic, este important să cunoști caracteristicile acesteia și să știi la ce să te aștepți, când vine vorba despre modificări normale și anormale, în această perioadă.
Corpul tău în săptămâna 11 de sarcină
La sfarsitul acestei saptamani uterul devine dintr-un organ pelvin un organ abdomino-pelvin, consecutive cu cresterea si dezvoltarea sarcinii. Simptomele asociate primului trimester (starile de greata si varsaturile) sunt inca prezente si ating potentialul maxim, pentru ca apoi sa diminue pana la disparitie spre sfarsitul primului trimestru.
Săptămâna 11 de sarcină - simptome (crampe în săptămâna 11 de sarcină)
Precum în cazul celorlalte săptămâni corespunzătoare primului trimestru, semnele și simptomele sunt opționale și variază ca număr și intensitate de la o mămica la alta, precum și la aceeași femeie, în cadrul aceleiași zile/săptămâni.
Atunci când sunt prezente, manifestările pot include:
- Oboseală;
- Greață și vărsături - greața este, de obicei, matinală (dar posibilă și în restul zilei);
- Crampe abdominale (crampe în săptămâna 11 de sarcină);
- Sâni dureroși și sensibili;
- Schimbări bruște ale stării de dispoziție;
- Dureri de cap;
- Balonare pronunțată - burta la 11 saptamani de sarcină poate părea mai mare decât în realitate, ca urmare a balonării;
- Tulburări digestive (de tipul constipației);
- Modificarea secrețiilor vaginale și, ocazional, sângerare (vaginal spotting);
- Îngrășarea părului și a pielii;
- Respingerea unor mirosuri și alimente.
Burtica la 11 săptămâni de sarcină
În sarcina la 11 săptămâni, burtica mamei începe să crească și să devină vizibilă, fapt ce atestă creșterea copilului în interiorul acesteia.
În plus, burtica la 11 săptămâni de sarcină, la unele femei, poate fi chiar mai mare decât ar sugera etapa sarcinii în sine, date fiind tulburările digestive și balonarea.
Copilul tău în săptămâna 11 de sarcină (sexul în săptămâna 11 de sarcină)
Creșterea celui mic se află încă într-o etapă accelerată, ajungând, până la finalul săptămânii 11, la o dimensiune de aproximativ 4-4,5 cm (clasic, se spune că dimensiunea este asemănătoare cu cea a unei smochine).
Ecografia la 11 săptămâni de sarcină (sexul copilului la 11 săptămâni de sarcină)
Contrar așteptărilor, se consideră că bebe la 11 săptămâni nu se află încă la vârsta la care sexul poate fi descoperit. Totuși, acest lucru nu semnifică faptul că organele sale reproducătoare nu și-au început dezvoltarea, până la acest moment.
Astfel, în cazul în care este vorba despre o fetiță, ovarele au început să se formeze. Totodată, firele de păr au început să apară atât pe suprafața capului, cât și pe restul corpului său.
Trăsăturile sale încep să capete un aspect mai apropiat de cel final. Urechile aproape au ajuns în poziția lor anatomică, nările sunt formate aproape complet, iar limba poate fi observată pe ecografia la 11 săptămâni de sarcină.
Capul a ajuns la o dimensiune de aproximativ jumătate din cea totală a celui mic, toracele a început, la rândul său, să se mărească, iar spatele, să se îndrepte. Unghiile de la mâini și picioare s-au format, până la acest moment, și încep să crească treptat.
Sfaturi de urmat în săptămâna 11 de sarcină
Indiferent de săptămâna sarcinii în care te regăsești și câte informații și recomandări ai primit până acum, oricând este bine să ți le reamintești pe cele mai importante dintre ele sau, pe unele, poate chiar să le afli pentru prima oară.
Astfel, asigură-te că printre toate sfaturile primite până la acest moment se regăsesc și acestea:
1. Frecventează consultațiile ginecologice
Poate părea simplu la prima vedere, însă este una dintre cele mai importante etape de parcurs în timpul sarcinii.
Medicul tău îți supervizează întreaga perioadă de graviditate și evaluează starea ta de sănătate și pe cea a celui mic, fiind, totodată, persoana care va descoperi atunci când apar eventuale probleme nedorite și te va ajuta cu rezolvarea acestora.
Tocmai de aceea, nu amâna o consultație stabilită împreună cu medicul tău ginecolog și nu ezita niciodată să îl contactezi, în caz că aceasta trebuie să se desfășoare mai devreme decât a fost planificat (ex: dacă observi sângerări, dacă ai dureri neobișnuite sau dacă, pur și simplu, te îngrijorează ceva).
2. Asigură-te că ai o dietă corespunzătoare
O dietă corespunzătoare nu înseamnă că vei mânca pentru două persoane, ci că vei avea grijă ca ceea ce consumi să fie nutritiv și suficient din punct de vedere caloric. Prin a avea grijă de dieta ta, ai grijă, implicit, și de creșterea armonioasă a celui mic.
Dacă nu ești sigură de dieta ta actuală și de deciziile tale alimentare, poți oricând să te adresezi medicului tău și să îi ceri sfaturi cu privire la alcătuirea dietei potrivite.
3. Odihnește-te oricând simți nevoia
Sarcina este o perioadă plină de adaptări la noi condiții și de ajustări ale stilului de viață. Nu în ultimul rând, este o perioadă în care influența hormonală este resimțită la nivelul întregului organism, fapt ce se poate traduce într-o stare de oboseală pronunțată și pe o durată mai mare.
Odihna este la fel de importantă precum dieta, atât pentru tine, cât și pentru cel mic. Astfel, nu uita să îți iei suficiente pauze, ori de câte ori simți nevoia.
Nu uita să te bucuri de această perioadă și de timpul petrecut cu cel mic din burtică, pentru a putea menține o legătură strânsă cu el și a-l primi sănătos pe lume, în momentul nașterii.
Surse foto: Nativia, Shutterstock
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Bogdan Chirculescu
Medic specialist obstetrică-ginecologie
Data publicării: 20-10-2022
Data modificării: 09-05-2023