Sângerarea de implantare
Sângerarea de implantare sau spottingul este o sângerare ușoară care apare la aproximativ 30% dintre femeile însărcinate. Aceasta este fiziologic normală și nu constituie un motiv de îngrijorare din punct de vedere medical. Dacă observi o sângerare abundentă, care are o durată lungă, este indicat a consulta medicul specialist.
- De ce apare sângerarea de implantare?
- Când apare sângerarea de implantare?
- Diferențele dintre sângerarea de implantare și menstruație
- Simptome asociate sângerării de implantare
- Alte cauze de sângerare în timpul sarcinii
- Când este indicat a consulta medicul?
De ce apare sângerarea de implantare?
Ovulul este eliberat de ovar în cavitatea abdominală, de unde este preluat de trompele uterine. La acest nivel poate întâlni spermatozoidul și astfel se formează embrionul (ovulul fecundat). Embrionul își multiplică celulele, devenind un blastocist. Ulterior, blastocistul ajunge la nivelul uterului, unde se atașează la mucoasa uterină. Atașarea (implantarea) poate determina o ușoară sângerare, deoarece mucoasa uterină este bogat vascularizată.
Când apare sângerarea de implantare?
Sângerarea de implantare apare la aproximativ 10-14 zile de la concepție. Momentul apariției se poate suprapune cu data următoarei menstruații. De aceea, dacă nu știi că ești însărcinată, această sângerare poate fi confundată cu menstruația.
Diferențele dintre sângerarea de implantare și menstruație
Există o serie de diferențe între sângerarea de implantare și menstruatie. Menstruația diferă de la femeie la femeie, în ceea ce privește simptomele, durata, aspectul sângerării. Cu toate acestea, caracteristicile celor două tipuri de sângerări permit diferențierea lor cu ușurință. Pentru aceasta, este important a acorda atenție următoarelor elemente distinctive:
- culoarea:
Culoarea specifică sângerării de implantare este rozalie sau maronie, în timp ce menstruația prezintă nuanțe de roșu.
- cantitatea:
Sângerarea de implantare se evidențiază prin apariția câtorva picături, spre deosebire de menstruație, care este mai abundentă.
- aspectul:
În cadrul menstruației pot apărea cheaguri de sânge, dar sângerarea de implantare nu prezintă astfel de cheaguri.
- durata:
Sângerarea de implantare durează maximum 2 zile, iar menstruația poate dura între 4-7 zile.
- perioada apariției:
Sângerarea de implantare apare la aproximativ 9 zile de la ultima ovulatie, iar la aproximativ 14 zile de la ovulație începe menstruația. Uneori, debutul sângerării de implantare poate fi confundat cu un debut precoce al menstruației.
Simptome asociate sângerării de implantare
Sângerarea de implantare poate fi însoțită de unele simptome nespecifice. Acestea diferă de la femeie la femeie. Cel mai des sunt întâlnite crampele dureroase la nivelul abdomenului inferior, care pot fi confundate cu cele din cadrul menstruației. Alte simptome pot fi:
- senzație de greata;
- vărsături;
- cefalee;
- fatigabilitate;
- sâni dureroși la palpare;
- mărirea volumului sânilor;
- simțul mirosului accentuat;
- prezența poftelor alimentare;
- constipație;
- dispoziție ușor schimbătoare.
Cele mai multe dintre aceste simptome sunt specifice sarcinii, dar prezența lor nu confirmă o sarcină. Confirmarea este dată de testul rapid de sarcina (gonadotropina corionică umană din urină) sau de dozarea din sânge a acestui hormon.
Alte cauze de sângerare în timpul sarcinii
Sângerarea de implantare este fiziologic normală, astfel încât nu ar trebui să te îngrijorezi dacă apare. Cu toate acestea, unele sângerări pot indica afecțiuni sau tulburări grave. De aceea, este important a menține contactul cu medicul specialist.
Infecții
Printre simptomele infectiilor vaginale se află și sângerările. De obicei, acestea apar împreună cu senzația de disconfort, prurit, secreții abundente. Dacă observi astfel de simptome, consultă medicul și urmează tratamentul prescris de acesta.
Polipi endometriali (uterini)
Acești polipi se află la nivelul endometrului (stratul intern al uterului). În prezent, se crede că dezvoltarea lor este cauzată de modificări ale nivelului de estrogen. Și în acest caz consultul medical este necesar.
Actul sexual
În timpul sarcinii este eliberată o cantitate mai mare de hormoni, care determină unele modificari și sensibilizează cervixul uterin. Ca urmare a acestor modificări, după actul sexual poți observa o ușoară sângerare.
Sarcina ectopică
O sarcina ectopica este recunoscută atât prin prezența sângerării, cât și prin crampele dureroase. Aceasta apare în cazul implantării embrionului în exteriorul uterului (spre exemplu, la nivelul trompelor uterine). Sarcina ectopică constituie o urgență medicală.
Avortul spontan
Avortul spontan are o etiologie vastă, putând fi cauzat de infecții, prezența anomaliilor genetice, vârsta înaintată a mamei, traumatisme. Sângerarea vaginală este unul dintre simptome. Pot fi prezente crampele dureroase la nivelul abdomenului inferior sau durerea lombară. Consultul medicului specialist este obligatoriu în această situație.
Când este indicat a consulta medicul?
În cazul sângerării de implantare, consultul medical nu este necesar. Însă, dacă sângerarea se prelungește mai mult de 2 zile, este abundentă, apar crampe dureroase sau alt disconfort, contactează în cel mai scurt timp medicul specialist. De asemenea, mergi la control regulat pentru a monitoriza dezvoltarea sarcinii și pentru a preveni apariția complicațiilor nedorite.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 21-02-2022
Data modificării: 09-05-2023