Salpingita: cauze, simptome, tratament, complicații
Salpingita este o patologie inflamatorie a trompelor uterine. Aceasta apare ca urmare a unei infecții la acest nivel, de cele mai multe ori, ca urmare a unei boli cu transmitere sexuală. Tratarea acestei patologii este esențială, deoarece una dintre complicațiile specifice este infertilitatea. De aceea, este important a merge la medic de la primele simptome.
Cauzele salpingitei
Principala cauză a dezvoltării salpingitei este reprezentată de o infecție bacteriană. Printre agenții microbieni responsabili de dezvoltarea acestei patologii se află:
- Chlamydia trachomatis;
- Neisseria gonorrhoreae;
- Mycoplasma sp.;
- Staphylococcus sp.;
- Streptococcus sp;
- Ureaplasma urealiticum;
- Mycoplasma hominis;
- ricketsii.
Alți factori care pot conduce la apariția salpingitei sunt:
- purtarea steriletului;
- avortul;
- nașterea;
- proceduri medicale (histeroscopia, biopsia);
- fibroză (această patologie se manifestă prin apariția țesutului fibros atât în interiorul, cât și la exteriorul uterului);
- adenomioză (boală care constă în formarea endometrului în structura peretelui uterin);
- procese neoplazice.
Factori de risc
Riscul de a dezvolta salpingită este mai mare în cazul persoanelor care:
- au avut infecții cu transmitere sexuală în trecut;
- întrețin acte sexuale neprotejate;
- au mai mulți parteneri;
- partenerul are acte sexuale neprotejate cu mai multe persoane.
Simptomele salpingitei
Simptomatologia salpingitei variază la fiecare persoană, unele femei putând fi chiar asimptomatice. Primele simptome care pot apărea sunt:
- durerea pelviabdominală;
- durere lombară;
- dispareunie (durere în timpul actului sexual);
- sângerarea anormală în timpul menstruației sau în afara ei.
Alte simptome specifice acestei patologii sunt:
- scurgeri vaginale cu miros neplăcut;
- scurgeri vaginale gălbui;
- sângerări între menstruații;
- durere în zona lombară;
- urinări frecvente;
- febră;
- senzație de greață;
- vărsături.
Este important de menționat că simptomele pot dispărea și fără tratament. Aceasta nu înseamnă că salpingita s-a vindecat, iar un consult ginecologic este totuși necesar.
Diagnosticul salpingitei
Diagnosticul salpingitei se face de către medicul ginecolog. Este important a consulta medicul cât mai devreme de la apariția simptomelor.
Diagnosticul se stabilește în urma anamnezei, a examenului clinic și a investigațiilor. În cadrul anamnezei, medicul va pune întrebări referitoare la:
- debutul simptomelor;
- descrierea simptomelor;
- activitatea sexuală desfășurată;
- istoric de boli cu transmitere sexuală;
- tratamente administrate.
Examenul clinic are rolul de a determina prezența zonelor cu modificări:
- tumefacții (umflături);
- modificări de culoare;
- zone dureroase.
De asemenea, investigațiile sunt cele care confirmă diagnosticul. Printre cele mai recomandate investigații se află:
- analize de sânge;
Acestea sunt utile pentru a determina markerii de inflamație și infecție.
- sumar de urină;
Analiza urinei permite evidențierea leucocitelor. În funcție de acestea, se poate recomanda și efectuarea unei culturi bacteriene, în cazul în care este suspectată o infecție urinară.
- cultură bacteriană din secrețiile vaginale;
Această investigație este importantă pentru a determina agentul patogen responsabil de apariția infecției. Ulterior, se poate efectua și o antibiogramă, cu scopul de a selecta antibioticele indicate pentru tratament.
- histerosalpingogramă;
Investigația permite vizualizarea trompelor uterine. Este util ca medicul să știe dacă sunt obstacolele în lumenul acestora, deoarece tratamentul este diferit. Histerosalpingograma este o metodă ce utilizează radiațiile X și substanță de contrast pe bază de iod.
- ecografie;
Ecografia este o investigație noninvazivă, neiradiantă și nedureroasă. Prin intermediul acesteia, trompele uterine și organele sistemului reproducător feminin pot fi vizualizate.
- laparoscopie;
Aceasta este o tehnică invazivă, care permite explorarea trompelor uterine și a organelor învecinate. Ca urmare a faptului că este o metodă invazivă, este indicată doar în situațiile în care celelalte investigații nu oferă detaliile necesare.
Tratamentul salpingitei
Tratamentul salpingitei constă în administrarea medicamentelor antibiotice. Selectarea antibioticului se face în funcție de agentul patogen care a generat infecția. De asemenea, antibioticul se administrează și partenerului de cuplu. Riscul de complicații sau sechele scade cu cât tratamentul este instituit mai repede.
Un alt element important este reprezentat de faptul că existența actelor sexuale neprotejate favorizează reinfectarea.
Complicațiile salpingitei
Salpingita este însoțită de complicații, mai ales dacă nu este tratată la timp sau în mod corespunzător. Printre cele mai frecvente complicații ale salpingitei se află:
- sepsisul;
- abcesele;
- boala inflamatorie pelvină;
- formarea aderențelor și a cicatricilor la nivelul trompelor uterine;
- sarcina ectopică.
Influența salpingitei asupra fertilității
Salpingita poate afecta fertilitatea dacă este lăsată netratată. Astfel, reacția inflamatorie care se dezvoltă la nivelul trompelor uterine poate conduce la formarea aderențelor. Acestea determină obstrucția trompelor uterine. În acest mod, pasajul de trecere al ovulului și al spermatozoizilor este blocat, apărând infertilitatea.
În astfel de situații, infertilitatea poate fi tratată prin eliminarea obstacolului. Aceasta se realizează prin metode chirurgicale. În unele cazuri, infertilitatea nu poate fi ameliorată. În cazul în care se dorește obținerea unei sarcini, se poate apela la tehnici de reproducere asistata, precum fertilizarea in vitro.
De asemenea, prezența aderențelor poate determina și apariția sarcinii ectopice. Aceasta se manifestă prin sângerări sau dureri abdominale și reprezintă o urgență medicală.
Prognosticul salpingitei
Salpingita are un prognostic favorabil, dacă este administrat tratamentul optim. În caz contrar, apar complicații, precum infertilitatea.
Medicul ginecolog va recomanda tratamentul pe bază de antibiotic, în funcție de rezultatele antibiogramei. La sfârșitul tratamentului, este util a merge la un control. În acest fel, medicul se asigură de vindecarea salpingitei. De asemenea, dacă pe parcursul tratamentului apar simptome noi, simptomele se intensifică sau starea generală se înrăutățește, este esențial a efectua un control de specialitate.
Salpingita este o patologie ce constă în apariția unui proces inflamator la nivelul trompelor uterine, frecvent cauzată de un agent infecțios. Această afecțiune se poate trata prin administrarea antibioticului adecvat. Consultul ginecologic este important a se realiza cât mai devreme. Altfel, pot apărea complicații, precum infertilitatea.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Mirona Furtună
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 07-09-2022
Data modificării: 09-05-2023