Lupta cu cancerul, o luptă pe care TU o poți câștiga!
Dacă privim statisticile la nivel mondial, cancerul este un dușman care ne îngrozește: de exemplu, la fiecare 20 de secunde, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân la nivel mondial, iar la fiecare două minute, o pacientă cu cancer de col uterin moare. Cancerul a ucis aproximativ 10 milioane de persoane în 2020, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), iar cifrele de anul acesta estimează că numărul cazurilor diagnosticate va atinge 19,3 milioane.
Aceste date îngrijorătoare sunt explicate de medicii oncologi prin depistarea tardivă a maladiei. Iar cifrele la nivel național sunt la fel de sumbre. De ce? Pentru că mulți români nu fac controale regulate şi amână vizita la medic până în momentul în care simptomele devin insuportabile.
4 februarie este Ziua Luptei împotriva Cancerului, eveniment marcat global, ce are menirea de a aduce în atenția publicului bolile din această categorie necruțătoare, cu scopul educării în ceea ce privește prevenția și controalele medicale de rutină.
Clinica Nativia se alătură demersurilor internaționale și, începând cu 4 februarie, derulează o campanie de informare și conștientizare prin care ne dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la modalitățile prin care oamenii pot alege o altă traiectorie a vieții lor.
Pentru că studiile arată că:
- 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin informare constantă a pacienților și prevenție, adică vizite regulate la medic.
- Un screening mamar poate reduce mortalitatea cu până 30%
- Media de vârstă a apariției cancerului mamar a scăzut, de aceea controalele anuale sunt extrem de importante
- În Romania, la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin
- 50.902 români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic, decese în mare parte pe fondul diagnosticării în stadii avansate a bolii.
- Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri.
În cadrul acestei campanii, medicii clinicii Nativia, vor oferi – pe canalele proprii și nu numai – informații referitoare la cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de col sau cancerul de endometru și vor răspunde la întrebările voastre, pentru că noi credem că educația pentru sănătate intră în atribuțiile medicilor, alături de serviciile medicale.
România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate din cauza cancerului de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicată prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii avansate ale bolii, când neoplazia este invazivă. Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri. Din păcate însă, cancerul ovarian este detectat de obicei în faze terminale, când s-a răspândit la ţesuturile din jur, spune Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie.
De asemenea, 85% dintre cazurile de cancer de sân diagnosticate în stadiu incipient sunt vindecabile, iar toate metodele de investigație și terapie ale cancerului mamar sunt prezente și accesibile în România. Totul pornește de la o informare corectă și o relație de încredere construită în timp, cu medicul tău ginecolog, a completat Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Pentru a fi cât mai informat vizavi de sănătatea femeilor, metode de prevenție, depistare și tratamentul diferitelor afecțiuni, urmăriți-ne aici, pe blog, și pe pagina noastră de Facebook aici.
Și tu poți să te implici!
Dacă ai trecut printr-o astfel de experiență și dorești să ne împărtășești povestea ta, te rugăm să ne lași un mesaj. Acesta va ajunge la cititoare. Dă mesajul mai departe să fim cât mai multe femei care cred în #PutereaLuiÎmpreună.
Articol scris de: Nativia
Data publicării: 04-02-2021
Data modificării: 09-05-2023