i.php?p=31.jpg

Ultima investigație importantă a sarcinii: ecografia de trimestrul III

Ultima perioadă a sarcinii sau trimestrul al III-lea, care începe de la 28 de săptămâni și durează până la naștere este presărat cu multe schimbări, atât pentru bebelușul din burtică, dar și pentru mamă. De aceea, este bine să mergi la ultima și cea mai importantă evaluare biomertică, pentru a afla starea de sănătate a fătului înainte de naștere.

Ecografia de trimestrul III sau evaluarea biomertică se face în jurul săptămânii 32 și analizează dacă bebelușul s-a dezvoltat corespunzător sau dacă au apărut malformații fetale. Pentru a afla aceste lucruri, folosind ultrasunetele se măsoară circumferința capului, lungimea femurului și a abdomenului și i se aproximează greutatea. La momentul măsurării, aproape toate organele fătului sunt funcționale și dezvoltate, inclusiv oasele, chiar dacă sunt încă moi. Deoarece bebelușul este mai dezvoltat acum, încă se pot depista anumite anomalii cardiace, dar și alte anomalii ale sistemului nervos central, mai ales cele cu caracter evolutiv (care apar sau se agravează și devin vizibile mai târziu în sarcină).

De asemenea, tot în cadrul acestei ecografii va fi măsurată și cantitatea de lichid amniotic din burtica mamei. Această măsurătoare este un indicator important, întrucât poate semnala diverse probleme, în funcție de cantitatea acestuia.

Este bine să știi că bebelușul ia cel mai mult în greutate în această perioadă și că e important ca valorile măsurate să nu indice vreo restricție de creștere cauzată de o circulație necorespunzătoare a sângelui și oxigenului de la mamă la făt, dar nici un bebeluș prea mare, deoarece pot apărea alte complicații. Restricția de creștere intrauterină (RCIU) se referă la incapacitatea fătului de a ajunge la potențialul său maxim de creștere determinat genetic. Este un diagnostic care alarmează viitorii părinți și care necesită o monitorizare a sarcinii mult mai atentă.

“Ecografia de trimestrul al treilea se referă în primul rând la felul în care funcţionează placenta. Placenta este cea care asigură transferul între mamă şi făt – prin intermediul acesteia bebelusul se hrăneşte si respiră. Cu cât bebelusul este mai mare, cu atât nevoile lui de oxigen si nutrienţi sunt mai mari, si, uneori, către finalul sarcinii, placenta nu mai poate asigura necesarul fătului. Atunci apar niște modificări de adaptare ale bebelusului în ceea ce priveşte creşterea, dar şi fluxurile Doppler şi cantitatea de lichid amniotic. Dacă găsim astfel de modificări, va trebui să urmărim îndeaproape aceşti parametri, pentru a surprinde momentul în care bebeluşului îi este greu să se adapteze la această situaţie.”

Astfel, în funcție de parametrii indicați de măsurători, medicul poate recomanda, în ultimul trimestru de sarcină și alte ecografii periodice, mai dese decât până acum, pentru a urmări îndeaproape dacă totul decurge normal.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Simona Duță
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Simona Duță

Data publicării: 08-07-2020
Data modificării: 09-05-2023