O șansă în plus
La nivel mondial, aproximativ 276.000 de copii își pierd anual viața în primele 4 săptămâni de viață din cauza malformațiilor congenitale, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Anomaliile congenitale complică aproximativ 2-3% dintre toate nașterile, ducând astfel la perioade extrem de grele pentru familii, costuri foarte mari pentru sistemul de sănătate și, în cel mai rău caz, chiar decesul bebelușului.
De regulă, abaterile de la dezvoltarea embrionară normală determină un handicap mental sau fizic și pot fi fatale. Oamenii de știință au identificat 4.000 de defecte de naștere, care variază de la forme minore până la grave și foarte grave. Astfel, malformațiile congenitale sunt anomalii de structură, funcție sau metabolism, care se manifestă de la naștere sau din prima vârstă a copilăriei.
Majoritatea copiilor cu defecte congenitale se nasc din părinți fără probleme semnificative de sănătate, care nu prezintă factori de risc în această direcție. Din fericire, știința a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar multe dintre anomalii pot fi detectate din faza embrionară. Este important astfel ca mama să efectueze toate ecografiile morfo-fetale recomandate de medicul care îi supraveghează sarcina și, mai mult, să ia suplimentele recomandate pentru a reduce riscul apariției malformațiilor. În plus, există anumite situații, când mama se află deja sub tratament cu diferite medicamente – printre care medicația de transplant, biologică etc – când monitorizarea atentă a sarcinii cu ajutorul ecografiilor detaliate pot oferi liniște vizavi de evoluția normală a sarcinii.
Într-adevăr, există și situații foarte rare în care viitoarea mamă urmărește pas cu pas indicațiile medicului obstretician și, totuși, la naștere bebelușul prezintă astfel de afecțiuni. Dar informarea este esențială și în această situație, mai ales că unele anomalii pot fi adresate imediat după naștere.
Pentru a atrage atenția asupra acestei grave probleme, OMS a declarat luna ianuarie drept luna prevenirii malformațiilor congenitale.
Clinica Nativia se aliniază demersurilor OMS și, în luna ianuarie, derulează o campanie care să aducă mai multă claritate cu privire la cauzele, factorii, metodele de prevenție, tratamentul în ceea ce privește anomaliile congenitale, o campanie de educare și informare cu privire la anomaliile congenitale.
Malformațiile congenitale sunt un subiect despre care se vorbește prea puțin în România, deși incidența acestor cazuri este ridicată. Un părinte informat este un părinte care reușește să gestioneze mult mai bine astfel de situații, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere. De multe ori se poate interveni la timp pentru ca anomaliile să fie corectate, dar pentru acest lucru este nevoie de informare, a explicat conf. Dr. Anca Panaitescu, medic în cadrul clinicii Nativia.
Astfel, în cadrul aceste campanii, medicii clinicii Nativia, vor oferi – pe canalele proprii și nu numai – informații referitoare la aceste malformații și vor raspunde la întrebările voastre.
Avem acum uneltele necesare pentru a depista anomaliile unde este cazul sau pentru a oferi părinților liniștea că fătul este complet sănătos. Ecografiile morfo-fetale sunt acum atât de performante că pot fi depistate malformații chiar din primul trimestru de sarcină. Există o mulțime de teste non-invazive, care pot face diferența în viața unei familii, dar totul pornește de la o informare corectă și de la relația de încredere construită alături de medicul care monitorizează sarcina, a mai precizat conf. Dr. Anca Panaitescu.
Pentru a afla totul despre malformațiile congenitale, dar și metodele de prevenție, depistare și corectarea lor, urmăriți-ne aici, pe blog, și pe pagina noastră de Facebook aici.
Articol scris de: Nativia
Data publicării: 19-01-2021
Data modificării: 09-05-2023