i.php?p=12.jpg

Grețurile matinale în sarcină


Care sunt cauzele grețurilor în sarcină?

Grețurile reprezintă cel mai frecvent simptom de sarcină în viața femeii gravide, ele apărând cu precădere în primul trimestru de sarcină. De cele mai multe ori, grețurile sunt primul simptom de sarcină pentru o femeie, fiind reprezentative pentru debutul sarcinii. 

Deși cauzele nu sunt complet elucidate, se cunoaște faptul că sarcina modifică statusul hormonal în organismul viitoarei mame și drept consecință a acestor modificări hormonale, poate apărea o reacție exacerbată a organismului care se manifestă inclusiv prin apariția grețurilor matinale. 

Acest simptom poate să apară încă din a doua săptămână dupa concepție și deși sunt caracteristice primului trimestru de sarcină, ele pot persista pe întreaga durată a sarcinii. 

Ce factori le declanșează?

S-au efectuat multiple studii care au încercat să elucideze ce declanșează greața în sarcină și s-a demonstrat faptul că în general există o tendință la recurență la femeile care au mai avut alte sarcini și au întâmpinat acest simptom. De asemenea, la femeile care au sarcini multiple și unde modificările hormonale sunt mai intense decât la o sarcină unică, acest simptom poate fi mai accentuat. Pe de altă parte există și o predispoziție pentu femeile care au rău de mișcare, suferă de migrene sau care au greață la diverse mirosuri sau alimente de a avea greață în primul trimestru de sarcină.

Care sunt riscurile pentru făt?

Este important pentru pacientele noastre să cunoască faptul că greața în primul trimestru de sarcină nu afectează sarcina sau fătul. Dezvoltarea fătului nu este afectată în niciun fel, chiar dacă ele sunt însoțite de vărsături și câteodată de scădere în greutate. Aceste lucruri sunt compensate ulterior în trimestrul 2 și 3 de sarcină și mai mult decât atât, apare remisia spontană a acestor simtpome în majoritatea cazurilor la sfârșitul primului trimestru de sarcină.

Care sunt riscurile pentru gravidă?

Deshidratarea și dezechilibrele hidroelectrolitce pot să dea o stare de oboseală și epuizare viitoarei mămici. Riscuri majore nu există, este important de reținut că trebuie să existe un echilibru între hidratare, alimentație, odihnă, astfel încât gravida să treacă mai ușor prin această perioadă. Există și situații particulare când simptomele sunt accentuate si e nevoie de asistență medicală pe termen scurt pentru reechilibrare hidro-electrolitică, dar în general rezolvarea apare într-un timp scurt fără repercursiuni.

Cum se tratează?

Este binecunoscut faptul că tratamentul pentru situațiile de greață accentuate este unul medicamentos, mai ales dacă vorbim și de vărsături. De multe ori dacă greața este însoțită de vărsături, tratamentul medicamentos oral este mai dificil de administrat și poate fi necesară administrarea tratamentului intravenos sub supraveghere medicală. Pe de altă parte recomandăm pacientelor care se confruntă cu astfel de simptome și la care există un pattern de apariție a acestora, spre exemplu grețurile matinale, să administreze medicamentele oral cu 30-50 minute înainte de apariția acestora, astfel încât să preîntâmpine exagerea acestora. 

Practic, tratamentul este unul medicamentos simptomatic (fie oral, fie administrat intravenos pentru situațiile în care administrarea orală nu este posibilă) și unul de reechilibrare pentru pacientele care prezintă și vărsături. Există și câteva trucuri pe care le recomandăm pacientelor – cum ar fi utilizarea suplimentelor alimentare pentru ameliorarea simptomelor, mișcarea sau plimbările îndelungate, administrarea de alimente în cantități mici și la intervale mai dese. Cel mai important lucru de subliniat pentru gravidele care nu reușesc să se alimenteze în primul trimestru din cauza grețurilor și vărsăturilor este să încerce să se hidrateze eficient între perioadele de greață și vărsături, căci dezechilibrele apar prin deshidratare în mod special și dacă acestea persistă există risc de apariție a unor dezechilibre electrolitice importante. 

Desigur, tratamentul medicamentos trebuie sa fie recomandat de catre medicul ginecolog, deoarece nu toate tratamentele de greata se pot administra tuturor gravidelor, exista anumite efecte adverse care trebuie evitate si luate in calcul. Nu luati medicamente impotriva greturilor fara sa discutati cu un medic in prealabil. Exista si anumite suplimente alimentare care pot fi de ajutor, dar e bine sa existe si un consult gynecologic inainte de administrarea oricarui tratament in cazul unei sarcini. 

Cum previn apariția? 

Prevenția întotdeauna poate să ajute la păstrarea unui echilibru în organism. Recomandăm pacientelor care se cunosc cu stări de rău frecvente, rău de mișcare sau care tolerează greu diverse alimente, mirosuri să aibă în vedere că e bine să evite factorii declanșatori în primul trimestru de sarcină pentru a beneficia de o stare de echilibru cât mai bună. Desigur, există și alte metode de prevenție care presupun adoptarea unui stil de viață cât mai echilibrat și sănătos.

Prevenția se poate face prin plimbare, hidratare, evitare de alimente sau mirosuri care accentuează simptomele, se recomandă de asemenea să existe un ritm de alimentație constant, cu cantități mici de alimente care nu provoacă greață. Există și diverse alimente care se presupune că ajută la eliminarea grețurilor, cum ar fi lămâia sau ghimbirul și sunt paciente care le administrează cu succes într-un ritm constant în primul trimestru de sarcină și reușesc să amelioreze simptomele de greață. 

Mișcarea constantă, alimentația echilibrată, ritmul fix al meselor, mese în cantități mici și cu alimente care nu provoacă greață, alimente ușoare, care nu sunt procesate excesiv, în ulei, zahăr, sare ar trebui să fie factori care contribuie la obținerea unui echilibru în organism ce poate ajuta la îmbunătățirea stării de bine din primul trimestru de sarcină. 

Pentru mai multe informații despre sarcină, puteți face o programare la medicii noștri specialiști, accesând acest link .




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Corina Gică
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Corina Gică

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023