i.php?p=Endometrioza-header.jpg

Investighează endometrioza din timp, dă fertilității o șansă reală!

Știai că endometrioza este responsabilă pentru aproximativ 70% dintre cazurile de durere pelvină cronică investigate medical? Da, este o patologie frecvent diagnosticată la pacientele cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. De fapt, este a doua cea mai răspândită patologie din spectrul celor ginecologice.

Boala afectează 10-15% din populația feminină de vârstă reproductivă, cu un total de aproximativ 500.000 de paciente diagnosticate până la momentul de față. Din păcate, însă, multe dintre acestea ajung la momentul diagnosticării destul de târziu – după 9-12 ani de la debutul bolii – în stadii cu complicații foarte mari, iar aspectele cele mai dramatice sunt legate de durerea persistentă și de infertilitate.

„Endometrioza este a doua cea mai frecventă cauză a infertilității: până la 40% dintre pacientele diagnosticate cu această boală nu reușesc să obțină o sarcină. Durerea fizică și cea sufletească, produsă de incapacitatea de a avea copii, aduc cu sine depresie, oboseală, apatie, izolare.

În prezent, nu există niciun medicament curativ pentru această afecțiune. Medicamentele antiinflamatoare și tratamentele hormonalesunt folosite pentru calmarea durerii pelvine și atenuarea disconfortului, însă tratamentul standard este cel chirurgical, laparoscopic sau clasic, chirurgie deschisă”, spune Dr. George Iancu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Avantajele procedurii sunt incontestabile:

  • oferă chirurgilor posibilitatea de a vizualiza chiar și proliferări endometriozice de mici dimensiuni, astfel încât boala poate fi tratată din timp
  • cicatrizarea este limitată la trei incizii mici pe abdomen
  • recuperarea este foarte rapidă, iar cele mai multe dintre paciente vor sesiza ameliorarea durerilor pelvine
  • în cazul pacientelor care au trecut printr-un tratament de infertilitate eşuat, șansele de a obține o sarcină după laparoscopie cresc considerabil.

În luna martie, clinica Nativia derulează o campanie de informare și conștientizare cu privire la modalitățile prin care pacientele pot fi diagnosticate la timp cu endometrioză și pot face pașii necesari pentru a schimba acest diagnostic. 

În cadrul acestei campanii, medicii clinicii Nativia vor oferi – pe canalele proprii și nu numai – informații referitoare la cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de col sau cancerul de endometru și vor răspunde la întrebările voastre, pentru că noi credem că educația pentru sănătate intră în atribuțiile medicilor, alături de serviciile medicale. 

Pentru a fi cât mai informat despre sănătatea femeilor, metode de prevenție, depistarea și tratamentul diferitelor afecțiuni, urmăriți-ne aici, pe blog, și pe pagina noastră de Facebook aici.  

Și tu poți să te implici!  

Dacă ai trecut printr-o astfel de experiență și dorești să ne împărtășești povestea ta, te rugăm să ne lași un mesaj. Acesta va ajunge la cititoare. Dă mesajul mai departe să fim cât mai multe femei care cred în #PutereaLuiÎmpreună.



Articol scris de: Nativia

Data publicării: 17-03-2021
Data modificării: 09-05-2023