Educatie sexuala

Totul despre educația sexuală - contracepția și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală 

Educația sexuală reprezintă un subiect mediatizat destul de des, incomplet dezbătut, care generează nenumărate controverse și confuzii. Prin educație sexuală, tinerii sunt informați cu privire la sexualitate sub toate aspectele ei: fizic, emoțional și cognitiv. Ei dobândesc cunoștințe despre cum să își păstreze sănătatea, regulile de igienă intimă, prevenirea unor sarcini nedorite, precum și despre dezvoltarea relațiilor bazate pe respect și conforme cu drepturilor omului.

Educația sexuală în școli există sub forma unui opțional susținut de profesori special calificați. Prin intermediul acestuia, tinerilor le sunt prezentate informații despre drepturile pe care le au în relațiile cu ceilalți, ce metode de contracepție există, cum pot preveni bolile cu transmitere sexuală. Deși ar putea ajuta tinerii să ia decizii mai bune pentru ei, doar 6% dintre elevii din România participă la acest opțional.


Ce este sexualitatea?

Sexualitatea este definită ca un conglomerat de aspecte biologice, psihologice, sociale, spirituale, etice, legale, culturale. Aceasta face referire la:

  • relațiile interumane;
  • emoții;
  • atașament;
  • cunoașterea de sine din punct de vedere biologic și sexual;
  • orientarea sexuală;
  • intimitatea;
  • actul sexual;
  • reproducerea.

Sexualitatea se manifestă diferit, în funcție de fiecare individ și de mediul cultural din care provine. Prin înțelegerea acestui fapt, ai posibilitatea dezvoltării unor relatii sănătoase. 

Cunoașterea propriei sexualități

Explorarea propriei sexualități debutează încă din copilărie. Atunci, copilul își descoperă organele genitale. Ulterior, în cadrul lecțiilor de biologie sau al conversațiilor cu părinții, acesta află care este rolul lor fiziologic, face diferențierea dintre un bărbat și o femeie și înțelege ce este reproducerea. 

În perioada adolescenței, organele genitale ajung la maturitate, ca urmare a secreției unei cantități crescute a hormonilor sexuali. Aceste modificări biologice sunt acompaniate de schimbări psihologice și comportamentale. Un nivel crescut de hormoni determină și creșterea dorintei sexuale. În această perioadă a dezvoltării tinerilor, educația sexuală este extrem de necesară, pentru a face alegerile corecte. 

Orientarea sexuală

Această dimensiune a sexualității este una dintre cele mai controversate, deoarece unele aspecte contravin unor reguli religioase. Indiferent de orientarea sexuală a celor din jurul tău, respectă toți oamenii în mod egal și nu face discriminare între ei. 

Prin prisma orientării sexuale, se pot regăsi următoarele categorii:

  • heterosexualitatea - are drept caracteristică atracția față de persoanele de sex opus.
  • homosexualitatea - constă în atracția față de persoane de același sex.
  • bisexualitatea - face referire la persoanele care se simt atrase de ambele sexe. Aceste persoane pot experimenta o atracție mai puternică față de unul dintre sexe.
  • asexualitatea - semnifică o atracție sexuală foarte scăzută sau inexistentă. 
  • demisexualitatea - cei care se consideră demisexuali manifestă atracție sexuală față de o persoană doar după ce stabilesc o legătură emoțională cu ea. 

Alegerea partenerului

Alegerea unei persoane pentru rolul de partener evidențiază care este tipul de persoană de care te simți atrasă. Este important să acorzi atenție unor aspecte precum activitățile și interesele comune, manifestarea respectului față de cei din jur, dar și calităților pe care le regăsești la persoana respectivă. Încearcă să privești cât mai obiectiv situația, pentru a te asigura că faci alegerea cea mai potrivită. 

Este esențial să te deschizi doar către persoane de încredere. Din ce în ce mai des, există situații în care copii și adolescenți sunt manipulați de persoane străine în mediul online, pentru a face diferite activități cu caracter sexual (trimiterea pozelor nud etc.). 

Metode contraceptive

Metodele contraceptive au rolul de a preveni apariția unei sarcini. Există o multitudine de astfel de metode contraceptive. Este recomandat ca înainte de a apela la oricare dintre acestea să consulți medicul ginecolog.

Prezervativul

Metode contraceptive

Folosirea prezervativului are o eficiență de 98% în prevenirea unei sarcini. Acesta reprezintă singura dintre metodele contraceptive care protejează și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Prezervativele sunt fabricate din latex, de aceea este indicat a nu aplica lubrifiant pe bază de ulei, când le utilizezi. Dacă ești alergică la latex, poți opta pentru prezervative confecționate din poliuretan sau poți alege altă metodă contraceptivă. 

Există două tipuri de prezervative: unul destinat bărbaților, celălalt destinat femeilor. Cel destinat femeilor se folosește intravaginal și are o eficiență de 95%. 

Tinerii pot beneficia de prezervative gratuite, în cadrul unor programe care se desfășoară în cadrul cabinetelor de planificare familială. Vorbește cu medicul tău curant pentru a obține mai multe informații. 

Diafragma cu spermicid

Diafragma cu spermicid are rolul unei bariere care nu permite ascensiunea spermatozoizilor, cu scopul de a fertiliza ovulul. Are formă rotundă și este elastică, pentru a permite inserarea în vagin. Poate fi folosită cu spermicide. Acestea au rolul de a distruge spermatozoizii. Pentru a te proteja, diafragma se plasează în vagin, înaintea actului sexual, și se menține pentru cel puțin 6 ore.

Utilizarea diafragmei poate crește riscul de infecții vaginale sau urinare. Menținerea unei igiene corespunzătoare, precum și curățarea diafragmei sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor. 

Este important să folosești o diafragmă de dimensiuni potrivite. Consultă medicul specialist pentru a afla care este diafragma care ți se potrivește și cum se folosește. 

Inelul vaginal 

Inelul vaginal reprezintă una dintre metodele contraceptive pe bază de hormoni. Acesta este un inel (cerc) din material plastic, care se inserează în vagin, unde eliberează hormoni precum estrogenul și progesteronul. Într-un raport optim, acești hormoni au rolul de a preveni o sarcină, prin împiedicarea eliminării ovocitelor. 

Inelul vaginal are o eficiență de aproximativ 99%. Avantajul acestei metode constă în durata lungă de acțiune, de o lună. Unele femei au afirmat că, după folosirea inelului vaginal, simptomele premenstruale s-au diminuat. 

Steriletul 

Steriletul este una dintre metodele contraceptive cu o durată de acțiune de aproximativ 5 ani. Acesta are forma literei T și se inserează la nivelul uterului. Astfel, blochează accesul spermatozoizilor. Aplicarea acestuia se face doar de către medicul ginecolog.

Există două tipuri de sterilete:

  • steriletul realizat din cupru/aur;
  • steriletul care eliberează o cantitate de hormoni(și are mai multe roluri).

Ambele tipuri de sterilete au o eficiență de 99% în prevenirea unei sarcini. Este foarte important de menționat că pot fi utilizate numai de către femeile care au avut o sarcină. La femeile nulipare (care nu au avut nicio sarcină), purtarea steriletului poate afecta instalarea unei sarcini viitoare, însă există cazuri selecționate în care se poate utiliza și la nulipare. 

Contraceptivele orale 

Contraceptivele orale sunt comprimate care conțin hormoni. Există două tipuri:

  • pilula combinată (conține estrogen și progesteron);
  • pilula cu progesteron.

Ambele tipuri de pilule oferă o protecție de 99%. Pentru a asigura acest nivel de eficiență, acestea se administrează în fiecare zi, pentru 21 de zile, urmate de o pauză de 7 zile. Este de preferat ca administrarea să se facă la ore fixe. 

Contraceptive orale

Avantajul utilizării contraceptivelor orale constă în ameliorarea simptomelor premenstruale și în reglarea menstruației. Nu sunt recomandate femeilor peste 35 de ani (deși ghidurile actuale au prelungit indicația utilizării contraceptivelor combinate inclusiv la femeile peste 35 de ani), celor care fumează sau care au istoric de tulburări de coagulare în antecedentele personale sau în familie. Se cunoaște că utilizarea acestor pilule crește riscul de a dezvolta trombi și cancer de col uterin (prin modificarea imunității locale de la nivelul colului uterin). 

Plasturele contraceptiv 

Plasturele contraceptiv are mecanism de acțiune hormonal, el conținând estrogen și progesteron. Acesta se atașează pe pielea din zona abdomenului, a feselor, a coapselor sau a brațelor. Are o eficiență de peste 99%, dacă este utilizat corect. Perioada de acțiune este de o săptămână. Se folosește timp de 3 săptămâni, apoi se face pauză o săptămână, urmând ca aceste etape să se repete. 

Acest plasture are avantajul de a ameliora disconfortul din perioada premenstruală. Pot exista și efecte secundare, precum cefalee, hipertensiune arterială, formarea trombilor. Nu este recomandat femeilor fumătoare, sau celor peste 35 de ani. 

La fel precum celelalte metode pe bază de hormoni, plasturele are capacitatea de a inhiba eliberarea unui ovocit. Suplimentar, determină îngroșarea mucusului de la nivelul cervixului, ceea ce îngreunează pasajul spermatozoizilor. 

Injecțiile contraceptive 

Aceste injecții pot conține progesteron sau o combinație din progesteron și estrogen. Au avantajul administrării la un interval de 2 sau chiar 3 luni. Chiar dacă sunt administrate la acest interval de timp, ele pot oferi o protecție de peste 99%. 

Prezintă aceleași efecte secundare (cefalee, formare de trombi) precum metodele hormonale. Au dezavantajul de a menține aceste efecte secundare pe toată durata de acțiune a preparatului. De asemenea, dacă dorești să rămâi însărcinată în următoarele 12 luni, nu este recomandată utilizarea lor. Șansele de a avea o sarcină sunt reduse pentru o perioadă destul de lungă de la încetarea utilizării injecțiilor. Un avantaj al acestora constă în posibilitatea administrării femeilor care alăptează. 

Ligatura trompelor uterine

Ligatura trompelor este o metodă de contracepție invazivă, care se realizează prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Mecanismul de la baza acesteia constă în obturarea pasajului ce permite ajungerea ovocitului în trompe si apoi in uter. Acest pasaj este reprezentat de trompele uterine. Această obstrucție poate fi făcută prin incizie, prin aplicarea unor clipsuri sau a unor inele. Rar, la unele femei, aceste metode de blocare pot fi reversibile. 

Există și situații când trompele uterine sunt eliminate complet chirurgical, intervenția fiind cunoscută drept salpingectomie. 

Vasectomia

Vasectomia este o intervenție chirurgicală, prin care sunt obturate vasele deferente ce intră în alcătuirea sistemului genital masculin. Blocarea vaselor deferente împiedică pătrunderea spermatozoizilor în lichidul spermatic. 

În funcție de modul în care este realizată operația, vasectomia poate fi permanentă sau temporară. 

Infecțiile cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală sunt dobândite prin contact sexual oral, anal sau vaginal cu o persoană infectată. Unele dintre aceste infecții pot fi dobândite și prin atingere, cum este cazul în infecția cu virusul Herpes. 

Infecțiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți. Cele mai frecvent întâlnite boli cu transmitere sexuală sunt:

  • infecția cu virusul HIV;
  • infecția cu virusul Herpes;
  • infectia cu virusul HPV;
  • infecția cu virusul hepatic;
  • infecția cu Chlamydia;
  • gonoreea;
  • tricomoniaza;
  • sifilisul;
  • pediculoza pubiană.

Cele mai multe infecții cu transmitere sexuală sunt întâlnite la tineri. Cu toate acestea, ele pot apărea la orice vârstă, în cazul unui contact sexual cu o persoană infectată. 

Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală

Atunci când observi apariția unor modificări la nivel genital, este indicat să consulți medicul ginecolog. Într-o infecție cu transmitere sexuală, poți observa:

  • secreții neobișnuite la nivel vaginal sau penian;
  • prurit (mâncărimi);
  • înroșire;
  • disurie (durere la urinare);
  • polakiurie (urinări dese);
  • dispareunie (disconfort în timpul actului sexual); 
  • apariția leziunilor genitale;
  • febră asociata unuia dintre simptomele de mai sus.

Unele dintre bolile cu transmitere sexuală pot să fie asimptomatice, în faza de debut. Așadar, lipsa acestor simptome la partener nu îți confirmă inexistența unei infecții.

Tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală

Pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii sau paraziți, tratamentul este compus din antibiotic și medicamente care să amelioreze simptomele. Prin intermediul antibioticului, se obține vindecarea. Infecțiile determinate de virusuri nu au un tratament specific, doar simptomatic.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală

Cea mai eficientă metodă de a preveni dezvoltarea unei boli este de a nu avea contact sexual cu o persoană care este infectată. Prin purtarea prezervativului, poți reduce semnificativ riscul de a te contamina, dar nu oferă protecție 100%. 

Unele dintre aceste infecții pot fi prevenite prin vaccinare. Există vaccin pentru virusul HPV și pentru virusul hepatitei B. Vaccinul determină formarea de anticorpi ce vor putea contracara agentul patogen, protejând organismul de o eventuală infecție. 

Concluzie

Educația sexuală este complexă, cuprinde o multitudine de informații și dispune de sfaturi care să te ghideze în luarea unor decizii. Te ajută să înțelegi aspecte ale sexualității, dar te și învăță cum să ai grijă de propria sănătate, prin prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. 

Unii oameni pot avea dificultăți în a vorbi deschis pe aceste teme. Dacă vrei să afli mai multe din domeniul educației sexuale sau să beneficiezi de îndrumări, nu ezita să întrebi persoanele calificate (medicul ginecolog, medicul de familie etc.). Acestea îți vor răspunde tuturor întrebărilor și îți vor oferi cele mai potrivite recomandări. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 17-01-2022
Data modificării: 09-05-2023