i.php?p=1.jpg

De ce este importantă ecografia morfologică de trimestru I?

Dacă recent ai aflat că ești însărcinată și ai fost deja la un consult la medicul de familie și la medicul ginecolog, ți-au fost recomandate un set de analize la început de sarcină. Printre acestea, cea mai importantă este examinarea ecografică morfologică (sau simplu, morofologia) de trimestru I.

De ce este importantă morfologia de trimestru I ?

Ecografia morfologică de trimestru I este prima evaluare detaliată a fătului, chiar dacă acesta este încă în stadiu incipient de dezvoltare. În sarcină, ecografia este o metodă non-invazivă, ce nu produce reacții adverse și este sigură atât pentru organismul matern, cât și pentru fătul aflat în dezvoltare. În plus, în cadrul unei ecografii vei avea ocazia să vezi primele imagini cu bebelușul în burtica ta, ceea ce cu siguranță îți va da emoții și, poate fără să îți dai seama, va întări conexiunea dintre voi. Mai mult, prezența tatălui la această ecografie morfologică va aduce beneficii și în cuplu, dar și între fătul din burtică și viitorul tătic. Recomandă-i partenerului să te însoțească și astfel veți descoperi împreună primele emoții în rolul de părinți.

Ecografia morfologică de trimestru I nu are nevoie de pregătiri speciale, ci de o dispoziție bună din partea ta și o ținută lejeră. Aceasta poate dura între 30 și 45 de minute și este important să fie realizată pe un dispozitiv calitativ și performant, împreună cu un medic cu specializare în examinări morfologice fetale.

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină, atunci când se recomandă să fie făcută morfologia de trimestru I, fătul are deja dezvoltate organele vitale, iar evaluarea lor îți poate da informații importante despre starea lui de sănătate. În primă instanță ți se va confirma din nou viabilitatea sarcinii, dar și numărul de bebeluși din burtică. De asemenea, ți se va spune mai precis vârsta fătului și data nașterii acestuia. De asemenea, medicul specialist îți va comunica și posibilitatea dezvoltării la făt a unor boli grave (anomalii cromozomiale precum Sindrom Down sau Edwards) sau chiar malformații, unele incompatibile cu viața. Morfologia de trimestru I este asociată și cu efectuarea unui dublu test, care constă într-o analiză de sânge care indică nivelul a doi hormoni specifici în sarcină – proteina plasmatică (PAPP-A) și gonadotropina umană corionică (HCG). Astfel, folosind valorile obținute în urma analizelor de sânge, împreună cu rezultatele examinării ecografice morfologice, precum și cu alți indicatori ai mamei (vârsta, înălțimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale, fumat, diabet etc.), medicul specialist va putea calcula riscul tău de a avea un copil cu anomalii cromozomiale. Pe lângă aceste informații, la screeningul de trimestru I se poate calcula riscul ca gravida să aibă probleme medicale în timpul sarcinii.

Primele imagini 2D sau 3D cu bebelușul tău vor deveni și primele amintiri cu acesta, iar ele pot fi transferate pe un CD sau stick și păstrate. „Ecografia de trimestrul I, între săptămânile 11 și 14 de sarcină, este aşadar foarte importantă, atât pentru sănătatea mamei, cât şi pentru sănătatea bebeluşului din burtică. Pe baza rezultatelor ecografiei din trimestrul I, ți se va putea propune un plan de urmărire, special gândit pentru sarcina ta”, completează doamna doctor Alina Veduță (Medic primar obstetrică-ginecologie și Doctor in științe medicale)




Articol scris de: Nativia

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023