i.php?p=23-img.png

Cum recunoști travaliul?

Înainte de începutul propriu-zis al travaliului, în corp se întâmplă anumite modificări. Pentru majoritatea femeilor aceste modificări au loc în ultimele trei săptămâni înainte de naștere. Înainte de naștere vei avea sentimente contradictorii. Vei fi extrem de încântată de venirea pe lume a copilului, iar în momentul imediat următor s-ar putea să te simți total nepregătită pentru travaliu, naștere și rolul de mamă.

Aceste sentimente sunt perfect normale. Se întâmplă des ca în ultimele săptămâni de sarcină să fii deprimată sau să simți că bebelușul ți-a acaparat toată viața și corpul. Încearcă să îți păstrezi optimismul mergând la o sesiune de cumpărături pentru cel mic sau ieșind la prânz cu o prietenă.

Semne că travaliul se apropie

În zilele sau săptămânile dinainte de naștere s-ar putea să treci printr-o serie de simptome care indică faptul că organismal tău se pregătește pentru naștere. Dacă te afli la prima sarcină aceste modificări fizice pot începe cu mai multe săptămâni înainte de declanșarea travalului propriu-zis. La sarcinile următoare aceste modificări vor apărea mai aproape de momentul nașterii.

Angajarea fătului

Pe măsură ce partea de jos a uterului tău se înmoaie și se dilată, capul fătului coboară în pelvis. Acest process este cunoscut sub numele de angajarea capului său “coborâre”, iar când se întâmpla vei observa că poți respira mai ușor. S-ar putea ca senzațiile de arsură în stomac să se diminueze și să te simți mai confortabil după masă. La prima sarcină angajarea se face de obicei cu 2- 3 săptămâni înainte de declanșarea travaliului. În cazul sarcinilor ulterioare, poate avea loc doar cu câteva ore înainte de naștere.

Presiune pelvină

Odată coborât capul fătului în pelvis s-ar putea să ai anumite stări de discomfort și să fie nevoie să mergi mai des la baie din cauza presiunii exercitate de uter asupra vezicii urinare și a intestinelor. Relaxarea încheieturilor și a ligamnetelor ar putea să îți provoace dureri în zona osului pubian și dureri de spate. De asemenea, s-ar putea să simți o durere ascuțită când bebelușul se împinge în planșeul pelvin. Compresia vaselor de sânge din zona pelvină poate duce la umflarea picioarelor. Practicarea exercițiilor pentru pelvis (kegel, spre exemplu) sau așezarea pe partea stângă poate ajuta la diminuarea presiunii pelvine.

Secreție vaginală

Pe măsură ce colul uterin se subțiază, multe femei au secreții vaginale mai abundente, de consistența albușului de ou, însă de culoarea roz. O secreție galbenă sau spumoasă poate fi semnul unei infecții, așa că în acest caz ar trebui să îți anunți imediat medicul.

Contracții Braxton-Hicks

Numite după numele medicului care le-a idnetificat, contractile Braxton Hicks nu sunt contracții propriu-zise, ci reprezintă modul în care uterul se pregătește pentru travaliu, având ca scop dilatarea părții inferioare a acestuia, permițând capului bebelușului să își facă loc în pelvis, dar și să subțieze colul uterin. Pe măsură ce travaliul se apropie aceste contracții pot spori în intensitate, dându-ți o senzație de încordare sau întărire a abodomenului. Așezarea în poziție orizontală ajută, de obicei, la dimiunarea senzației de disconfort.

Frisoane sau tremurat

S-ar putea să te trezești că ai frisoane sau că tremuri fară un motiv clar în momentul instalării simptomelor care indică apropierea travaliului sau în momentul declanșării acestuia, fară a avea, de fapt, o senzație de frig sau de slăbiciune. Aceste simptome pot fi provocate de hormonii de stres sau de o modificare a nivelului de progesteron.

Diaree

Prostaglandinele, substanțe chimice eliberate de organism în prima parte a travaliului pot determina o hiperactivitate a intestinului gros în momentul declanșării travaliului.

Instinct de cuib

Daca în ultima lună de sarcină simți o dorință puternică de a goli sertarele, de a face curățenie în dulapuri sau în toată casa, este un semn al așa numitului “instinct de cuib”, o dorință maternală de a pregăti casa pentru iminenta sosire pe lume a noului membru al familiei. Deși poți profita de acest impuls, ai grija să nu exagerezi. Este bine să iți conservi energia pentru momentul nașterii.

De asemenea, pentru pregătirea de o naștere vaginală, sunt recomandate exerciții ale perineului: kegel sau masaj perineal. Începând cu 35 săptămâni, puteți alege să faceți masaj perineal până la naștere, metodă ce s-a dovedit eficientă în reducerea riscului de rupturi. Acest tip de masaj se adresează în special gravidelor la prima naștere vaginală. Partenerul va poate ajută cu acest masaj.

Masajul perineal - sfaturi utile

  • Utilizați lubrefiant (Ulei vit E, ulei migdale sau ulei de măsline)
  • Mențineți degetele ca în imaginea alaturată aprox. 1 minut
  • Masați ușor jumătatea inferioară a vaginului cu mișcări în U pentru 2-3minute.
  • Repetați această mișcare de 2-3 ori. Repetați masajul zilnic sau când este posibil

Articol scris de:
Dr. Radu Botezatu



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Radu Botezatu
Medic primar obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Radu Botezatu

Data publicării: 12-05-2020
Data modificării: 09-05-2023