Ce trebuie să știm despre COVID-19 și sarcină?
Pandemia actuală de COVID-19 poate accentua anumite frici pentru femeile însărcinate.Este important să te menții bine informată, din surse sigure, date de specialiști în domeniu.
Așa cum afirmă cei avizați, avem de-a face cu o pandemie în desfășurare și încă sunt multe date de aflat despre cum această infecție poate afecta femeia însărcinată și fătul. Este însă important de subliniat faptul că avem de-a face cu un virus nou, dar care creează boli deja cunoscute medicilor și că există resurse pentru tratament și tratament eficient chiar și pentru sarcina.
COVID-19 – este un tip de virus înrudit cu virusul care a creat epidemia de SARS în 2002 și cu un alt virus care a creat o epidemie asemănătoare în Orientul MIjlociu. Din datele preliminare pe care le avem se pare că infecția COVID-19 în sarcina nu crește riscul de complicații, nici legate de infecție, nici legate de evoluția sarcinii. Nicio gravidă infectată până acum cu COVID-19 nu a dezvoltat simptome severe și nici copiii lor nu au fost infectați la naștere sau după naștere. Deși sunt citate câteva cazuri de nou născuți infectați cu COVID-19, infecția lor pare să fie mai degrabă legată de transmiterea de la mama după naștere, prin contactul apropiat și nu prin infectare verticală (intrauterină sau intrapartum), transplancetar/prin lichidul amniotic sau prin laptele matern.
Infecția cu COVID-19 în trimestrul 1 și 2 de sarcină:
Nu există încă date clare dacă femeile însărcinate sunt mai predispuse să contacteze această infecție, însă din datele existente, cele care au fost infectate cu COVID-19 nu au prezentat simptomatologie severă, ci una ușoară sau moderată. Infecția cu COVID-19 nu pare să crească riscul de avort spontan în trimestrul 1 și nici nu pare să cauzeze malformații sau întârziere în dezvoltarea fătului, dar informații suplimentare sunt necesare și studii sunt în desfășurare pentru a află mai multe date.Este important totuși să știm faptul că febra, spre exemplu, în primul trimestru de sarcină poate crește riscul de apariție a unor defecte fetale și atunci este necesară o urmărire atentă a sarcinii și un tratament precoce a oricărei stări febrile apărute în sarcina.
Ce putem face pentru a preveni infecția cu COVID-19:
- Spălați-vă des pe mâini;
- Păstrați distanța socială – evitați contactul cu alte persoane, rămâneți în spațiul propriei locuințe cât mai mult; dacă sunteți nevoită să mergeți la cumpărături sau să ieșiți din casă – păstrați minimum 1 m distanță față de alte persoane;
- Vaccinați-vă împotriva gripei sezoniere – nu vă va proteja de infecția cu COVID-19, dar scade riscul de a contacta un alt virus care poate fi periculos;
- Încercați să aveți consulturi online/telefonice cu medicul dvs. pe durata epidemiei, în măsură în care acest lucru este posibil; evident când sunt necesare ecografii, teste de sânge sau alte teste ce verifică fătul, acest lucru nu este posibil;
- Sunați-vă medicul de familie/112 dacă aveți febră, tuse seacă sau respirație dificilă; ei sunt cei care vor determina dacă sunteți la risc să aveți infecția COVID-19 și e necesară testarea; veți primi instrucțiuni telefonice cu ce aveți de făcut; nu va prezentați direct la spital în caz de simptomatologie respiratorie.
- În ceea ce privește stresul în această perioadă, este bine să găsim metode de relaxare, poate un hobby nou care să vă mențină într-o stare psihică pozitivă, dar va prelua din anxietate și vă va ajută să treceți cu bine peste această perioadă.
Articol scris de: Nativia
Data publicării: 12-05-2020
Data modificării: 09-05-2023