Ce este colposcopia?

Colposcopia


Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură în care medicul ginecolog examinează colul uterin – partea inferioară a uterului, dar și vaginul și vulva. Se efectuează de obicei atunci când rezultatul screeningului – citologia Babeș Papanicolau ne indică existența unor  celule anormale la acest nivel. 


La ce ajută?

În timpul colposcopiei se vizualizează zona afectată și în funcție de caracteristicile leziunii se decide dacă este nevoie de o biopsie sau se optează pentru expectativă și reevaluare după o perioadă de timp limitată.


Când se recomandă?

Colposcopia se efectuează cel mai frecvent în urma unui rezultat citologic Babeș Papanicolau sau în mediu lichid  anormal. Uneori se poate recomanda și dacă în momentul recoltării examenului citologic colul are un aspect sever modificat. De asemenea se poate indica și în sângerare vaginală anormală (sângerare după contactul sexual) sau în cazul în care în timpul consultului au fost observate leziuni suspecte la nivel vaginal sau vulvar.


Ce presupune?

O colposcopie durează aproximativ 15 minute, nu necesită internare – imediat după procedură pacienta poate pleca acasă, iar intervenția poate avea loc atât în spital cât și într-un cabinet medical de obstetrică-ginecologie.

Colposcopia se efectuează de către medicul ginecolog cu pacienta așezată pe masa ginecologică, la fel ca pentru un examen ginecologic de rutină, ceea ce implică și poziționarea unui specul vaginal ce are ca scop expunerea colului uterin. În plus față de un examen clinic de rutină, medicul examinează colul uterin cu ajutorul colposcopului – un microscop cu lumină – care rămâne în permanență în exterior și care nu atinge pacienta. Colul uterin este atins cu două substanțe lichide (dintre care una este iod) și după fiecare aplicație colul este examinat. În urma aplicării soluțiilor este posibil ca pacienta să sesizese o senzație ușoară de furnicătură. În cazul în care examinarea relevă o leziune cu caracteristici suspecte, în timpul acestei proceduri se poate recolta o biopsie după înștiințarea și consimțământul verbal al pacientei. În acest caz, după colposcopie poate exista o sângerare vaginală minimă.

Cum ma pregatesc pentru colposcopie?

Cum mă pregătesc pentru colposcopie?

Pentru a efectua o colposcopie trebuie:

  • Cu cel puțin 24 de ore înainte de procedură să nu fie aplicate tratamente locale, ovule,  tampoane interne și abstinență;
  • Se recomandă ca procedura să se efectueze în afara ciclului menstrual;
  • În cazul în care pacienta este la menopauză, pentru a evita rezultatele fals negative se recomandă tratament local cu estrogeni înainte;
  • În cazul în care pacienta este însărcinată, colposcopia nu este contraindicată, dar în cazul în care este necesară o biopsie – în funcție de anumite caracteristici judicios corelate se practică sau se amână până după naștere;
  • Din cauza iodului, există posibilitatea ca în urma procedurii să existe o scurgere vaginală maronie – se recomandă utilizarea de absorbante zilnice.

Cum se interpretează rezultatele?

În funcție de caracteristicile unei leziuni vizualizate în urma colposcopiei, putem aprecia dacă aceasta prezintă risc scăzut sau crescut de a se transforma în cancer în cazul în care  această zonă de celule anormale nu este îndepărtată. Rezultatul biopsiei durează între 10 și 21 de zile.

Astfel, rezultatele pot fi:

  • Normal – 4 din 10 femei au un rezultat normal și li se recomandă continuarea planului de screening anual;
  • Anormal – 6 din 10 femei prezintă celule anormale care necesită tratament pentru îndepărtarea acestora.

Rezultatul biopsiei este de tipul CIN 1 (scăzut), CIN 2 (moderat)  sau CIN 3 (crescut). Cu cât numărul este mai mare, cu atât crește riscul de transformare malignă a celulelor dacă acestea nu sunt îndepărtate. Tratamentul de îndepărtare a celulelor anormale este recomandat în leziunile cu grad moderat sau crescut de transformare canceroasă dacă sunt lăsate pe loc.

Tratamentul de îndepărtare a zonelor afectate se poate efectua în timpul colposcopiei în cazul în care acestea sunt evidente, sau la distanță după aflarea rezultatului biopsiei. Scopul este de a îndepărta în întregime leziunea și de a conserva testul sănătos cât mai mult.


Interpretarea rezultatelor


Modalitățile de îndepărtare a zonelor afectate sunt mai multe și se alege cea mai potrivită în funcție de context (LLETZ, LEEP, NETZ, conizație):

  • excizie largă a zonei de transformare (LLETS) – se efectuează sub anestezie locală sau generală;
  • conizație – se excizează o zonă în formă de con de la nivelul colului, se efectuează sub anestezie generală.

După tratament se recomandă evitarea tamponelor interne și contactul sexual pentru 3 săptămâni; evitarea efortului fizic intens inclusiv înotul timp de 2 săptămâni sau atât timp cât încă mai persistă o sângerare vaginală minimă.

La 6 luni după procedură se recomandă repetarea citologiei Babeș Papanicolau și testarea HPV. Dacă acestea sunt nedetectabile, se recomandă screeningul de rutină. În cazul în care există HPV sau anomalii celulare, se repetă colposcopia.

Cele mai frecvente efecte secundare în urma tratamentului local sunt durere sau sângerare redusă care poate dura până la 4 săptămâni. Complicații mai rare sunt infecțiile (sângerare sau secreție vaginală persistentă modificată) sau un risc crescut de naștere prematură în cazul în care conizația a cuprins o zonă mai largă sau în cazul conizațiilor repetate.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Tiberiu Daia
Medic specialist obstetrică-ginecologie

Dr. Tiberiu Daia

Data publicării: 06-09-2021
Data modificării: 09-05-2023