Ce este meconiul - din ce este format, cum se schimbă scaunul bebelușului în timp, cum se curăță meconiul

Ce este meconiul

Prin meconiu se înțelege doar primul scaun al nou-născutului, ce prezintă particularități specifice, diferite de următoarele scaune pe care cel mic le va avea în primii ani de viață. Meconiul poate fi eliminat fie cât copilul încă se află în uterul mamei (meconiu în lichidul amniotic), fie în primele ore de la naștere. Eliminarea de meconiu in viata intrauterina incepe , de regula, in trimestrul I de sarcina si continuă până in saptamana 20 de sarcina, dar cu frecvență mult mai scăzută . Atunci cand meconiul se elimină tarziu in viata intrauterina (după săptămana 32-34 de sarcină) , reprezintă de cele mai multe ori un semn al unei suferințe fetale .
În unele cazuri, se poate produce un fenomen numit aspirația de meconiu ce consta in patrunderea in caile respiratorii superioare si/sau inferioare a meconiului. Acest eveniment  este o complicatie importanta ce variaza in severitate. Aspiratia de meconiu poate fi depășită în majoritatea situațiilor cu tratament complex, uneori fără a determina urmări nedorite.

Ce este mai exact meconiul și din ce este format 

La modul general, meconiul reprezintă primul scaun pe care nou-născutul îl elimină, fie intrauterin, fie în imediata apropiere a momentului nașterii. 

Aspectul său este sugestiv și, astfel, dacă este eliminat după naștere, acesta este ușor de recunoscut nu numai de către medicul copilului, ci și de către mămică. Un nou-năascut sănătos, la termen , elimină primul scaun meconial in primele 24-48 de ore de viață. Intarzierea eliminării meconiului peste 48 de ore de viata ale nou-nascutului , este motiv pentru realizarea unor investigatii medicale amanuntite ale bebelusului. Pentru nou-născuții prematuri, este posibil ca eliminarea primului scaun să necesite mai mult timp.

Meconiul la nou-născuți - compoziție și aspect 

Aspectul meconiului este ușor de identificat prin nuanța verde închis. În plus, prezintă o vâscozitate crescută, fapt ce îl face mai aderent la pielea bebelușului și, deci, mai greu de curățat. 

Meconiul se formează în perioada intrauterină și este compus din numeroase substanțe precum  lipide și proteine, celule, lanugo și secreții intestinale. Culoarea tipică verde inchis-negricioasa, este data de prezența de săruri biliare nedigerate in intestin.

Această compoziție atestă faptul că, deși nu au fost eliminate scaune in ultima parte a perioadei intrauterine, organismul copilului a trecut prin procesele de digestie în urma ingestiei repetate de lichid amniotic. 

Eliminare meconiu - cum se curăță meconiul  

Fie încă din timpul vieții intrauterine, fie la scurt moment după naștere, nou-născutul va avea primul său scaun. Acest fenomen semnifică, de fapt, eliminarea meconiului. 

Întrucât în perioada intrauterină copilul nu ingera alimente, ci doar ocazional lichid amniotic, efortul depus de tubul digestiv nu rezulta într-o eliminare propriu-zisă de scaun, ci doar o înlăturare a compușilor reziduali. 

În timp, ca urmare a acestor episoade de digestie, în tubul intestinal se acumulează celule din peretele intestinal, secreții intestinale, precum și lipide și proteine. Acestea, împreună, sunt eliminate sub formă de meconiu, iar următoarele scaune ce provin din ingestia laptelui și ulterior a altor alimente își vor schimba aspectul și compoziția.   

Cum se schimbă scaunul bebelușului în timp 

Cum se schimbă scaunul bebelușului în timp

Odată ce meconiul a fost eliminat, scaunele ce urmează vor varia atât ca aspect, miros și culoare, cât și din punctul de vedere al compoziției. Acest fenomen este firesc, întrucât copilul parcurge primele etape către stabilizarea proceselor fiziologice de digestie și absorbție.

În funcție de ce tip de alimentație urmează în primele zile de viață (lapte matern versus formulă de lapte), scaunul poate diferi. Astfel, pentru a examina corect aspectul scaunului bebelușului și a decela dacă acesta este unul normal, este important să se cunoască aceste diferențe.

  1. Lapte matern - scaunul corespunzător unei alimentații cu lapte matern tinde să aibă o consistență mai lichidă și o nuanță de galben; frecvența scaunelor poate fi una mai mare, chiar și de până la 7-10 ori pe zi;
  2. Formulă de lapte - scaunul ce corespunde unei alimentații alcătuite din formulă de lapte va avea o consistență mai fermă, o nuanță mai închisă și, adesea, un miros mai pronunțat; frecvența scaunelor variază.  

Este recomandat ca orice modificare în scaunul bebelușului să fie discutată cu medicul pediatru. În acest fel, mămica va primi informații noi despre schimbările fiziologice ale copilului și, dacă este prezentă o afecțiune, aceasta este adresată la timp. 

Sindromul de aspirație meconială 

Chiar dacă cel mai adesea meconiul se elimină după momentul nașterii, există situații în care acesta poate fi eliminat intrauterin, respectiv în lichidul amniotic. 

În cazul în care se petrece eliminarea de meconiu în lichidul amniotic, se poate instala un fenomen numit sindromul de aspirație meconială. Mai exact,in viata intrauterina sau  la naștere, nou-născutul aspiră lichid amniotic ce conține meconiu.

Întrucât compoziția meconiului irita, agreseaza si chiar blocheaza caile respiratorii mici, este necesar să se intervină precoce și să se monitorizeze starea bebelușului. 

Aspiratia de meconiu ramane o complicatie cu potential foarte mare pentru o evolutie nefavorabila, care apare la aproximativ 9-10 % dintre nou-nascutii proveniti din sarcini cu lichid amniotic meconial. Majoritatea cazurilor beneficiază de tratament complex și de rezoluție completă. 

Astfel, meconiul reprezintă un compus fiziologic eliminat după momentul nașterii sau, în unele situații, în timpul sarcinii, în lichidul amniotic. Aspectul său este sugestiv și poate fi diferențiat de scaunele ce vor urma și care vor avea un aspect diferit. În cazul aspirației de meconiu, monitorizarea preococe si intituirea tratamentului sunt  obligatorii si eficiente pentru a putea restabili starea optimă a copilului. 



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Alexandra Istrate-Bârzan
Medic specialist pediatru

Dr. Alexandra Istrate-Bârzan

Data publicării: 08-07-2022
Data modificării: 09-05-2023