i.php?p=Tratamentul cancerului la san_he

Cancerul de sân - cauze, simptome, tratament


Informații generale despre cancerul la sân

Cancerul la sân sau cancerul mamar este numit astfel prin prisma părții corpului pe care o afectează. Acesta poate fi tratat eficient atunci când este descoperit in stadii incipiente.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din întreaga lume, dar poate apărea şi la bărbaţi în ţesutul mamar, deși mult mai rar. Cancerul la sân reprezintă creșterea necontrolată a unor celule anormale din sân, (sau maligne), la nivelul țesutului sânului (de regulă în ducte – tuburile care transportă laptele către mamelon – sau în lobuli – glandele care produc laptele). Cancerul la sân apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, dar, din păcate, afecțiunea se manifestă din ce în ce mai des și la femei tinere. De aceea, un control anul al sânilor este recomandat chiar începând cu vârsta de 30 ani in cazul femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de san. Apariția oricărui fel de nodul la nivelul sânului trebuie investigată, pentru a se elimina suspiciunea unui cancer.

Cauzele cancerului la sân

Cancerul de sân este un tip frecvent de cancer ce apare mai frecvent în perioada de menopauză la femei și, în general, e determinat de modificări hormonale. Într-o proporție mai mică (în jur de 15%), este determinat de moștenirea genetică. El poate să apară și la bărbați. 

i.php?p=Simptomele cancerului la san_Nat

Factori de risc

Factorii de risc care duc la apariția cancerului mamar sunt: absența sarcinilor (nuliparitatea), absența alăptatului, istoric familial de cancer mamar (în special diagnosticate în premenopauză). Factori generali legați de stres, oboseală cronică, fumat, consum de alcool, alimentație dezechilibrată sunt factori care contribuie global la apariția unor patologii, inclusiv cancer.

Simptome

Cancerul de sân poate fi asimptomatic. În general, cancerul de sân descoperit la timp poate fi vindecat și șansele de supraviețuire sunt mari la pacientele care primesc un diagnostic precoce. Dacă ajunge să fie simptomatic, un cancer de sân poate să fie într-un stadiu mai avansat și, de obicei, simptomele sunt apariția de noduli mamari, retracția mamelonului, înroșire/îngroșare a pielii (aspect de coajă de portocală a pielii – pot fi semne de cancer de sân inflamator), noduli la nivel axilar. Durerea nu este un simptom specific și poate să apară în egală măsură în toate tipurile de boli ale sânului, fie benigne, fie maligne. 

Stadiile cancerului de sân

Stadiile cancerului mamar depind de mărimea nodulului mamar, dar și de extensia bolii la nivelul ganglionilor axilari. Dacă vorbim de o boală limitată la nivelul sânului, vorbim de cancer de sân în stadiul I și II (în funcție de dimensiunea tumorii). Dacă există extensie a bolii la nivelul mai multor ganglioni axilari sau dacă există semne de cancer mamar inflamator – discutăm de un cancer de sân în stadiu mai avansat, stadiul III. În stadiul IV, cancerul a metastazat la alte organe.

Diagnostic

O suspiciune de cancer mamar se poate să apară în urma unui consult și a unei investigații imagistice de rutină – ecografie mamară sau mamografie. În urma acestor investigații, se recomandă o confirmare a diagnosticului prin prelevarea unui mic fragment de la nivelul nodulului, printr-o biopsie care recoltează fragmente ce ulterior vor fi analizate la microscop și ne vor da un diagnostic de certitudine. Biopsia nu este o procedură dureroasă, se face sub anestezie locală și fragmentele extrase în cadrul biopsiei nu cresc riscul de diseminare a bolii. Biopsia nu dăunează/agravează un diagnostic de cancer de sân.

i.php?p=Depistarea cancerului la san_Nat

Tratament

Există multiple tratamente în cancerul de sân. Tratamentul chirurgical este cel care asigură vinecarea, atunci când este indicat, mai ales în stadiile incipiente. Acesta cuprinde chirurgia sânului, prin extragerea nodulului sau operație radicală de scoatere a sânului pentru situații selecționate. De asemenea, chirurgia cancerului de sân e însoțită și de extragerea ganglionilor axilari, pentru a evalua gradul de extensie a bolii, în cadrul căreia se pot extrage 1-2 ganglioni axilari (tehnica ganglionului santinelă – care se pretează pentru cazurile de cancer mamar incipient) sau se pot extrage în întregime ganglionii axilari în cazul unui stadiu mai avansat, când e necesară o evaluare completă a ganglionilor din axilă. Operația de la nivelul ganglionilor axilari este recomandată în toate cancerele mamare, indiferent de stadiu, fiind adaptată în funcție de gradul de extensie a bolii. Șansele de supraviețuire în cancerul mamar depind de gradul de extensie a bolii la momentul diagnosticului și sunt cu atât mai mari cu cât cancerul este depistat mai precoce. Alte tratamente specifice sunt cele oncologice care se pot face înainte sau după intervenția chirurgicală – spre exemplu, chimioterapia. Acest tip de tratament se face pentru a micșora tumora mamară și a limita extensia bolii în vederea unei operații de anvergură mai mică – poate salva paciente de la operații radicale de tipul mastectomiei. Pe de altă parte, există și tratamente oncologice care depind de subtipul de cancer mamar – dacă este un cancer hormonal, se pot administra tablete specifice, dacă este un cancer din subtipul HerAmplificat, se poate administra terapia țintită de tipul Herceptin. De asemenea, tratamentul poate fi completat de radioterapie în funcție de stadiul bolii. Toate tratamentele oncologice se administrează în funcție de stadiul bolii, pentru a crește șansele de supraviețuire și pentru a diminua riscul de recidivă în cancerul de sân. 

Chirurgical

Tratamentul chirurgical al cancerului mamar presupune pe de o parte extirparea tumorii, care se poate face printr-o excizie locală largă (excizia tumorii în bloc cu țesut sănătos înconjurător) sau prin mastectomie, adică extirparea sânului. Aceste două operații sunt similare în sensul riscului de recidivă, dacă în cazul chirurgiei conservatoare (excizia locală largă) se adaugă radioterapie adjuvantă (terapie ce completează partea chirurgicală ulterior pentru a scădea riscul de recidivă).

În plus, la fiecare operație pentru cancer mamar se adaugă și operație la nivelul ganglionilor axilari, care poate presupune doar testarea unuia sau maxim 2 ganglioni axilari, tehnica ganglionului santinelă, care testează dacă tumora a invadat și ganglionii axilari, sau se pot extirpa toți ganglionii din zona axilară (stațiile 1 și 2) în cazurile selecționate când cunoaștem faptul că ganglionii sunt deja invadați și dorim să aflăm câți ganglioni sunt invadați pentru a putea lua deciziile terapeutice ulterioare. Practic, operația din axilă se efectuează pentru ceea ce numim stadializare și nu pentru extirparea bolii. Extirparea tumorii este esențială pentru controlul local al bolii, iar extirparea ganglionilor axilari este important pentru a putea ști extensia bolii și riscul de recidivă. Toate tipurile de operații urmăresc scoaterea nodului mamar în țesut sănătos, pentru a asigura că nu mai rămân celule canceroase la nivel mamar, iar extirparea ganglionilor axilari se face în scop de stadializare potrivită. 

Radioterapie

Radioterapia este un tip de terapie oncologică ce utilizează radiație ionizantă pentru a stopa un proces tumoral. Ea este folosită în tratamentul cancerului mamar pentru mai multe scopuri. 

În primul rând, se utilizează pentru pacientele deja operate de cancer de sân, fie conservator (excizie locală largă - situație pentru care radioterapia se efectuează asupra țesutului mamar restant pentru a preveni recidiva), fie pentru pacientele care au avut mastectomie și au avut tumori de dimensiuni mari (>5cm) sau au avut cancer de tip inflamator sau ganglioni axilari invadați, de asemenea pentru a preveni extensia bolii și recidiva. 

În cazuri selecționate, radioterapia ca terapie singulară se poate utiliza pentru pacientele cu cancer mamar inoperabil, pentru a limita extensia unei boli ce avansează rapid, cu tumoră care invadează pielea și nu poate fi excizată (radioterapie paliativă). De asemenea, radioterapia este o terapie oncologică utilă, însă este important de știut că ea nu se poate efectua în cure repetate. Astfel, pentru o pacienta operată de cancer mamar conservator, care a fost radiotratată în trecut și are o recidivă a tumorii, nu se poate efectua din nou o operație conservatoare, deoarece radioterapia nu poate fi din nou efectuată pe țesutul deja iradiat. 

Chimioterapie

Tratamentul chimioterapic este un tratament oncologic ce se poate efectua pe de-o parte anterior unei intervenții chirurgicale în scopul micșorării dimensiunii tumorii și limitării creșterii tumorii, pe de altă parte se poate face post intervenție chirurgicală în situațiile în care fie tumora a fost mai mare decât a fost preconizat inițial, fie a existat invazie în ganglionii axilari, ce nu a putut fi anticipată. Chimioterapia este un tratament care are indicații specifice și se administrează numai în prezența cadrelor medicale, în mediul spitalicesc. Există multiple efecte adverse posibile și ele trebuie monitorizate cu atenție.

Deși acest tip de tratament poate fi agresiv, majoritatea pacientelor care beneficiază de el au șanse mai bune de vindecare și supravițuire pe termen mai lung. Atenție, însă, nu toate cancerele de sân necesită tratament chimioterapic, nu toate tumorile de sân răspund la un astfel de tratament și el nu se recomandă la pacientele cu cancere de sân mai puțin agresive despre care se cunoaște că nu raspund la chimioterapie, ci la terapii de tipul hormonoterapiei, spre exemplu.

Terapia cu hormoni

Hormonoterapia este un tip de terapie țintită care se recomandă pacientelor diagnosticate cu cancer de sân ce prezintă receptori hormonali la nivelul tumorii. Există o mică diferențiere în tratamentul hormonal la femeile în menopauză față de cele aflate în premenopauză, însă ambele tratamente sunt eficiente. Mai mult, acest tip de tratament blochează dezvoltarea celulelor anormale și pot opri procesul oncogen. 

i.php?p=Cum se trateaza cancerul la san_

Terapia tintita

Terapia țintită se referă la pacientele care au un cancer de sân ce exprimă receptori specifici pentru care s-au dezvoltat terapii speciale. Aici discutăm despre cancerele mamare de tip Her amplificat (care au o genă her2 pozitivă). Aceste tipuri de tumori beneficiază de o asociere între chimioterapie și terapie țintită anti her2, care au, de obicei, răspunsuri spectaculoase la tratamentele oncologice, iar pentru unele paciente chiar e posibil ca în urma acestei terapii tumora să dispară complet. Chiar și așa, nu se indică acest tratament ca unică armă împotriva cancerului de sân, chirurgia venind să completeze tratamentul pentru a asigura vindecarea.

Screeningul pentru cancerul de sân/ Prevenție

Prevenția în cancerul de sân presupune un consult periodic și, în funcție de vârstă, o ecografie sau o mamografie. În funcție de aceste investigații, se poate ridica o suspiciune de nodul mamar care să necesite confirmare prin biopsie. Screeningul presupune mamografie la toate femeile peste 45 de ani. Ea se poate face o dată la 2 ani pentru femeile care nu prezintă factori de risc și există un prim rezultat normal. Dacă există risc familial sau alți factori de risc, se va efectua screening anual prin mamografie la femeile peste 40-45 de ani. Pentru pacientele sub 40 de ani care prezintă factori de risc, se poate efectua screening prin ecografie sau RMN mamar. Încurajăm toate pacientele să se prezinte la consult anual, fie că prezintă sau nu simptome, pentru a primi indicațiile medicale potrivite vârstei și riscului indiviual. 

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate, accesând acest link .




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 06-07-2020
Data modificării: 09-05-2023