Anemia Fetală
Ce este anemia fetală?
Anemia este o afecțiune care apare când numărul celulelor roșii sănătoase din sânge (hematii) sau nivelul hemoglobinei este insuficient. Rolul acestora este de a transporta oxigen către celule. În cazul în care hematiile sau hemoglobină sunt insuficiente, celulele nu primesc suficient oxigen, iar organele nu mai funcționează așa cum ar trebui. Atunci când boală afectează sistemul circulator fetal, se numește anemie fetală.
Complicatii generate de anemia fetală
Când anemia se agravează, pot apărea complicații cardiace care, netratate, duc la insuficiență cardiacă pentru făt. În cazul în care se ajunge aici, de cele mai multe ori fătul acumulează lichid în diferite cavități sau țesuturi din organism. În limbaj academic, acest lucru se numește hydrops. Netratată, această complicație poate duce la moartea fătului.
Care sunt cauzele anemiei fetale?
De cele mai multe ori, anemia fetală este provocată de incompatibilitatea sanguină dintre mamă și făt. Concret, sistemul imunitar al mamei creează anticorpi ce atacă celulele fetale, datorită prezenței pe suprafață acestora din urmă a unei proteine moștenite de la tată. Acest proces poartă denumirea de aloimunizare. O altă cauză posibilă pot fi infecțiile materne.
Cum se tratează anemia fetală?
Cu ajutorul ecografului se localizează cordonul fetal, apoi cu un ac se scoate puțin sânge. Acesta merge la laborator și se lucrează pe loc. În tot acest timp, medicul stă cu acul acolo și dacă valoarea e mică începe să pună sânge. În majoritatea cazurilor, când vine vorba de transfuzii, intervenția este minim invazivă și nu se pierde lichidul amniotic.
Monitorizarea și diagnosticarea acestei afecțiuni se realizează în cadrul clinicii Peltecu Medical, unde aveți puse la dispoziție toate resursele necesare acestor operațiuni și cea mai bună echipa medicală, instruită de domnul Prof. Dr. Gheorghe Peltecu. Tratamentul anemiei fetale se realizează în cadrul Spitalului Filantropia.
În cazul în care doriți să aflați mai multe despre această afecțiune, cum o puteți depista și preveni sau tratamentul ei, ne puteți contacta oricând folosind datele din secțiunea Contact.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Simona Duță
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 01-07-2020
Data modificării: 09-05-2023