i.php?p=2. Alimentatia femeii insarcinat

Alimentația femeii însărcinate de sărbători – 5 alimente de evitat

Este o tradiție ca mesele de sărbători să fie cât mai bogate, dar dacă ești însărcinată, atunci este nevoie să ai mai multă grijă la ceea ce mănânci. Sunt câteva alimente pe care le vei regăsi pe mesele de Crăciun sau de Revelion, dar pe care Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie, îți recomandă să le eviți.

Carnea

Consumul de carne este indicat în sarcină, datorită aportului de proteine, atâta timp cât este bine gătită. Cea care este insuficient preparată, carnea complet crudă, peștele crud sau afumat ori fructele de mare, au risc de toxoplasmoză. Evită consumul de pește-spadă, rechin, ton roșu și știucă deoarece au nivelul ridicat de mercur. Alege în schimb pește care să aibă mai puțin mercur în compoziție precum somonul proaspăt (nu afumat), codul sau tonul conservat fără ulei. În perioada sarcinii stai departe și de sushi și de fructele de mare. Deși mâncarea pe bază de pește și fructe de mare este o sursă bună de proteine, totuși fructele de mare crude pot fi o sursă de paraziti și bacterii foarte periculoasă. În ceea ce privește sushi, este recomandat doar dacă știi că pestele crud a fost înghețat mai întâi. Altfel, poate dezvolta și susține bacteria listeria.

Alcoolul, tutunul

Șampania sau orice băutură, chiar în cantitate foarte mică poate fi dăunătoare în sarcină așa că renunță la orice pahar, fie că este vorba de vin, bere, cocktail sau oricare alt produs care poată să conțină alcool (spre exemplu, bomboanele cu vișine și alcool). Evită de asemenea tutunul, fumatul în timpul sarcinii expune copilul la monoxidul de carbon, care limitează furnizarea de oxigen și de substanțe nutritive. Totodată, expunerea la nicotină crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările respiratorii ale acestuia.

Ouăle crude

Ouăle crude sau parțial preparate, așa cum sunt regăsite în maioneză sau în prăjitură Tiramisu, preparate după rețetele tradiționale, au risc de a contamina viitoarea mămică cu salmonella. Evită să le consumi în perioada sarcinii, iar că dressing pentru salate folosește doar lămâie cu sare și ulei de măsline. Maioneza din comerț, cu toate că este un produs pasteurizat, deci sigură pentru sănătatea mamei și a fătului, conține însă și aditivi alimentari, iar în sarcină se recomandă consumul moderat al acestora. Se poate pregăti, în schimb, maioneză de casă, folosind gălbenușuri fierte. Atenție, însă, la cantitate.

Brânzeturile

Brânzeturile moi (Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, feta și brânza albastră) sunt delicatese pe mesele de sărbători. Insa, prezența cuvântului „pasteurizat” pe ambalaj, nu reprezintă nicio garanție că aceste brânzeturi nu sunt făcute din lapte crud, care poate conține listeria (bacterie cauzatoare de boli care pot fi extrem de problematice pentru gravide). Dacă obișnuiești să mănânci în oraș, evită mâncărurile cu sosuri de acest tip (de exemplu, paste sau pizza quarto formaggi sau mușchi de vită cu sos de brânză). Aceste brânzeturile nobile ar trebuie evitate complet pe toată perioada sarcinii, nu doar de sărbători. Vestea bună este că toate celelalte brânzeturi sunt în regulă, așa că nu ezita să pui pe platoul cu aperitive brânză cheddar, halloumi sau parmezan.

Dulciurile peste măsură

Poți gusta, dar nu manca în exces dulciuri. În timpul sarcinii este bine să eviți alimentele bogate în glucide, precum cozonacul, prăjiturile sau ciocolata. Poți opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet.



Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 03-07-2020
Data modificării: 09-05-2023