Alimentația gravidei – ce este recomandat și ce trebuie să eviți să mănânci în timpul sarcinii
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont în timpul sarcinii este alimentația. Deși un lucru relativ simplu, aceasta iți poate influența sarcina foarte mult.
Faptul că ai o greutate normală, nu înseamnă că mănânci sănătos, cum nici faptul că ai luat câteva kilograme în plus, nu înseamnă neapărat ceva rău. Este foarte important că femeia gravidă să încerce să nu crească numărul de calorii consumate zilnic și să evite alimentele hipercalorice. Practic, doar în ultimele 12 săptămâni de sarcina este nevoie de un supliment de 200 de calorii, echivalente cu 2 felii de pâine.
Ce alimente sunt recomandate în timpul sarcinii?
Ca și în perioada anterioară sarcinii, o dietă sănătoasă nu este axată pe un aliment anume, ci pe diversitate. Totul depinde de cantitatea și tipul de alimentație ales. Mare parte dintre recomandările valabile pentru o persoana gravidă sunt general valabile: trebuie să te hidratezi, să mănânci mai multe legume și fructe, puțin și des, etc.
În timpul sarcinii ar trebui să mănânci cel puțin 5 porții de legume sau fructe pe zi. O porție este formată dintr-un fruct sau o legumă. Acestea sunt componente esențiale ale dietei de sarcină datorită faptului că sunt principala sursa de vitamine și minerale, dar și fibre. În plus, consumul de fructe și legume ajută la o mai bună hidratare.
O altă componentă de bază în orice dietă sunt cerealele, de preferat cerealele integrale. Acestea conțin carbohidrați, principala sursă de energie a corpului. De asemenea, majoritatea dintre ele conțin vitamina B, fier, fibre și diverse alte minerale. Câteva exemple de cereale sunt: orezul brun, secara, orzul, grâul, quinoa sau pastele integrale. Acestea oferă corpului senzația de sațietate. Mai poți obține carbohidrați și din cartofi și alimente bogate în fibre (mazăre, linte, fasole).
Proteinele sunt și ele importante în dieta femeii gravide, având un rol crucial în dezvoltarea fătului. Acestea se pot obține din carne, produse lactate, ouă, pește sau diverse legume.
În mod normal peștele este una din opțiunile sănătoase, însă, din cauza cantității de mercur depistata în peștele gras (macrou, somon) se recomandă să limitam consumul la 2 porții/săptămână. Este bine să evitați peștele oceanic, tot din cauza conținutului mare de mercur, ce poate afecta fătul. Conservele de ton pot fi consumate circa 4portii/săptămână sau 2 fripturi de ton proaspăt pe săptămână. Poți opta pentru crustacee precum creveții sau pește precum somonul, somnul, peștele Pollock sau peștele local (păstrăv, știucă, biban, doradă, șalău, șprot, etc.).
Ce alimente nu sunt recomandate în timpul sarcinii și trebuie evitate?
În primul rand trebuie să eviți alimentele ce ar putea fi alterate sau contaminate. Infecțiile bacterine și parazitare precum Listeria, Salmonella sau Toxoplasmoza pot afecta sarcina și fătul.
Pentru a reduce riscul de Listeria trebuie să eviți lactatele nepasteurizate cum ar fi brânză Camembert, Brie, Blue-cheese-ul sau brânză locala neprocesata. Variantele acceptate sunt brânzeturile din lapte pasteurizat. De asemenea, pateul și carnea crudă sau insuficient preparată termic, inclusiv mezelurile, dacă nu au fost preparate prin încălzire până la punctual de fierbere, trebuie evitate.
În ceea ce privește Salmonella, trebuie să eviți ouăle crude și derivate că: maioneza, cremele, sosurile, etc., precum și carnea de pui și crustaceele insuficient gătite.
În cazul reducerii riscului de Toxoplasmoza, igiena este esențială. Este foarte important să ne spălam pe mâini după ce grădinărim în curte sau punem mana, de exemplu, pe pământ sau chiar și pe mâncare, în casă. Fructele și legumele trebuie spălate foarte bine, curățate de coajă, iar carnea gătită bine.
Alte câteva recomandări privind ce ar trebui evitat în timpul sarcinii sunt alcoolul, cofeina în exces și anumite tipuri de ceai.
În cazul în care, vrei să afli mai multe despre alimentația din timpul sarcinii sau ai nevoie de ajutor privind acest subiect, ne poți contacta oricând folosind datele din secțiunea Contact.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Corina Gică
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 06-07-2020
Data modificării: 09-05-2023