i.php?p=11. Cele mai frecvente afectiuni

Cele mai frecvente afecțiuni genitale care necesită intervenții chirurgicale

Chisturile ovariene

Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului (organ genital feminin situat în pelvis, responsabil cu producerea de hormoni sexuali feminini și cu reproducerea umană). Ovocitele, în mod normal, se formează în mici spații pline cu lichid la nivelul ovarelor numite foliculi. Orice folicul ovarian mai mare de 2 centimetri poate fi numit – chist ovarian. Ele pot varia foarte mult în dimensiune (uneori pot fi de dimensiuni foarte mari) și în etiologie. Cele mai multe chisturi ovariene sunt de natura benignă (necanceroase).

Tratamentul chisturilor ovariene depinde foarte mult de vârstă pacientei, tipul de chist, dimensiunile acestuia precum și de simptome.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina chisturi mari, chisturi dermoide (care se operează intodeauna indiferent de dimensiuni) sau pentru a ne asigura că nu este prezentă o formă de cancer ovarian. Dacă credeți că aveți un chist ovarian, este important să vă evalueze un medic ginecolog. Pot fi făcute teste de sânge alături de ecografie transvaginală sau abdominală pentru a determina dacă tratamentul chirurgical este necesar. Tratamentul chirurgical se poate face laparoscopic (minim invaziv) sau clasic printr-o incizie longitudinală sau transversală la nivelul abdomenului inferior.

Cancerul ovarian

Cancerul ovarian este o tumoră malignă, care se dezoltă în ovare. În general, cancerul ovarian se declanșează atunci când, în ovare, celulele sănătoase suferă o mutație genetică. În mod obișnuit, celulele sănătoase cresc, se multiplică, au o viață și apoi mor. Transformarea lor în celule canceroase determină o multiplicare a acestora și transformarea lor într-o tumoră. Un rol important în tratamentul bolii îl constituie gradul extinderii afecțiunii, precum și starea de sănătate a pacientei în momentul în care vine la control.

Cu toate că, nu este însoțit de simptome specifice, decât în stadii avansate ale bolii, fiecare femeie trebuie să se prezinte la medicul ginecolog la primul simptom, sper exemplu la: dureri în abdomen, senzație permanentă de balonare, presiune abdominală, indigestie continuă, gaze, greață, modificări ale tranzitului intestinal, pierderea poftei de mâncare și scăderea neintenționată în greutate, dureri în zona lombară, sângerări vaginale, senzație permanentă de urinare.

Cea mai importantă metodă de tratament este intervenția chirurgicală, pentru a elimina ovarele și metastazele vizibile și chimoterapia. Pentru femeile cu cancer ovarian în stadiul întâi, intervenția chirurgicală implică eliminarea ovarului afectat și a trompei uterine, păstrând posibilitatea concepției.

Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină sau ectopică rezultă în urma implantării ovulului fecundat în altă parte decât în mucoasa uterină. El se poate implanta în ovare, cavitatea abdominală sau trompele uterine; cea din urmă reprezentând 95% dintre cazurile de sarcină ectopică (tubară). În cazul în care vă confruntați cu o sarcină ectopică este foarte posibil să prezentați sângerare vaginală de culoare maro închis, dureri abdominale, hemoragie internă, amețeală, leșin.

Tratamentul pentru acest diagnostic este chirurgical, medicul excizând sarcina (trofoblastul) din trompă. În cazurile grave, în care a avut loc o hemoragie masiva, va fi nevoie de extirparea trompei.




Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicolae Gică
Medic specialist obstetrică-ginecologie 
Asistent universitar
Doctor în științe medicale

Dr. Nicolae Gică

Data publicării: 07-07-2020
Data modificării: 09-05-2023