Acidul folic : Beneficii, deficitul de acid folic, doze recomandate


Acidul folic este o vitamină - de fapt, este una dintre cele mai importante vitamine, indispensabilă unui corp sănătos și unei vieți active și împlinite. Mai bine cunoscut pentru rolul pe care îl joacă aportul de acid folic în sarcină, acesta îndeplinește însă și multe alte funcții despre care vom discuta în continuare. De asemenea poți afla mai multe despre carența de acid folic și simptomele sale, cât și despre sursele alimentare și alternative de acid folic în sarcină și în afara ei..

  • Ce este acidul folic

  • Rolul acidului folic

  • Care este rolul acidului folic în alăptare

  • Simptomele deficitului de acid folic

  • Cauzele deficitului de acid folic

  • Doza recomandată de acid folic

  • Alimente care conțin acid folic

  • Contraindicații ale utilizării acidului folic

  • Întrebări frecvente

Ce este acidul folic (folat sau vitamina B9)

Acidul folic sau folatul este un nutrient esențial care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de menționat faptul că acidul folic reprezintă o formă sintetică a vitaminei B9 și nu se regăsește în mod natural în alimente, ci sub formă de supliment alimentar. Folatul este forma naturală a vitaminei B9. Totodată, după ce a ajuns în organism, acidul folic este transformat în vitamina B9 pentru a putea fi asimilat.

Acidul folic este necesar pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în producția de material genetic (ADN) și în alte funcții ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidraților, reglează funcționarea sistemului nervos și transformările proteinelor și lipidelor în organism.

Acidul folic în sarcină

Atunci când vine vorba despre vitamina B9 beneficiile cele mai cunoscute ale acesteia au legătură cu sarcina. Multe femei se întreabă dacă acidul folic te ajută să rămâi însărcinată dar nu acesta este motivul pentru care el le este recomandat viitoarelor mămici. Un aport adecvat de B9 vitamina naturală sau de sinteză este esențial pentru a preveni o serie de malformații congenitale care poartă denumirea de defecte de tub neural. O dezvoltare inadecvată a tubului neural poate avea consecințe extrem de grave pentru sănătatea viitorului bebeluș:

  • Spina bifida este o problemă de dezvoltare care lasă neprotejată o zonă a măduvei spinării, ceea ce poate determina tulburări neurologice serioase și un grad oarecare de dizabilitate;

  • Anencefalia reprezintă lipsa de dezvoltare a unei părți a creierului și craniului. Afecțiunea este incompatibilă cu viața.

Conform comunității științifice, gravidele au nevoie de un aport de 400 mcg acid folic în sarcina, zilnic, pentru o evoluție sănătoasă. Recomandarea este ca aportul suplimentar de acid folic să fie administrat începând cu o lună de preconcepție și în primul trimestru de sarcină.

Recomandarea de a lua acid folic încă din perioada de preconcepție nu se datorează vreunei legături dintre acidul folic și menstruația sau faptului că acidul folic ajută să rămâi însărcinată mai repede, ci se bazează pe observația că dezvoltarea tubului neural se produce în prima lună de sarcină, adesea prea devreme pentru ca viitoarea mămică să aibă timp să corecteze un eventual deficit de folați serici. 

Dacă te întrebi cate pastile de acid folic se iau pe zi, acest detaliu se va discuta cu medicul obstetrician, care îți va recomanda suplimentul și/sau doza pe care le consideră adecvate.

Programeaza o consultatie la unul dintre specialistii Nativia pentru o monitorizare atentă a evoluției sarcinii, astfel încât această perioadă specială din viața ta să se transforme în una dintre cele mai frumoase amintiri din viață.

Rolul acidului folic

Acidul folic este implicat într-o gamă foarte variată de procese metabolice, rolurile pe care le îndeplinește în organism fiind numeroase și complexe. În continuare, vom detalia despre rolul acidului folic în menținerea sănătății organismului.


Previne defectele congenitale

După cum am detaliat anterior, este important să iei acid folic în sarcină și înainte de concepție pentru a susține dezvoltarea corectă a structurilor esențiale ale sistemului nervos la viitorul bebeluș. Lipsa de acid folic în sarcină, tradusă printr-o carență mai mică sau mai mare, poate determina apariția defectelor de tub neural, cu un impact major asupra duratei și calității vieții viitorului bebeluș.

Cel mai important lucru din lume este ca bebelușul căruia îi dai viață să vină pe lume perfect sănătos. Afla mai multe despre malformatiile congenitale și cum pot fi ele prevenite sau tratate de la specialiștii Nativia.

Previne un tip de anemie

Analiza pentru acid folic nu este recomandată în mod uzual pe lista analizelor de rutină efectuate periodic, prin urmare este posibil ca o eventuală carență să fie identificată abia atunci când încep să se manifeste simptome de deficit de acid folic, de tipul anemiei megaloblastice. Administrarea unui supliment de acid folic și vitamina B12 poate contribui la prevenirea acestui tip de anemie sau, dacă e cazul, la tratarea lui. De asemenea, administrarea unui complex de fier cu acid folic poate combate anemia prin deficit de acid folic și anemia feriprivă.

Folații contribuie la sănătatea sistemului nervos

Atunci când vine vorba despre nivelul de acid folic analiza acestuia a demonstrat că valorile scăzute se asociază unei creșteri a riscului de apariție a demenței și a altor afecțiuni degenerative ale sistemului nervos. Pe de altă parte, unele studii au demonstrat o reducere a riscului și o întârziere a evoluției normale a bolii Alzheimer la pacienții care au primit un supliment de acid folic. Acidul folic din alimente și suplimentele de acid folic sunt utile în tratarea persoanelor care manifestă diverse deficiențe mentale.

Beneficiile acidului folic - tratarea unor tulburări de sănătate mintală

Pe lista cu beneficiile acidului folic se numără și efectul adjuvant în tratamentul unor probleme de natură psihică. Unele studii au demonstrat, de pildă, faptul că pacienții care suferă de depresie au niveluri scăzute de acid folic în sânge. Administrarea unui supliment de acid folic, în paralel cu medicația antidepresivă, a condus la o mai eficientă ameliorare a simptomelor și un mai bun control al bolii la acești pacienți. De asemenea, administrarea de fier cu acid folic are beneficii importante în compensarea alimentației dezechilibrate pe care o manifestă, adeseori, pacienții cu forme grave de depresie.

Reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

Dacă te întrebi la ce mai ajută acidul folic, ei bine administrarea de acid folic comprimate sau acid folic sirop reduce factorii de risc pentru boala cardiovasculară. Este vorba despre impactul pe care acidul folic îl are în ceea ce privește reglarea concentrației de homocisteină, prin accelerarea metabolizării acesteia. O concentrație crescută de homocisteină în sânge se asociază unui risc crescut de patologie cardiovasculară.

Are beneficii pentru pacienții care suferă de diabet

Se știe că vitaminele stimulează pofta de mâncare, așadar este normal să te întrebi dacă acidul folic îngrașă. Ei bine, nu există nici o dovadă științifică despre acest lucru, cât timp aportul caloric este unul adecvat, dar există dovezi că acidul folic natural și cel de sinteză contribuie la reglarea glicemiei și la diminuarea rezistenței la insulină. Vitamina B9 din alimente și din suplimente alimentare pare să fie eficientă, de asemenea, în prevenirea neuropatiei diabetice.

Reduce inflamația cronică

Studiul efectelor pe care le are administrarea acestei vitamine în preconcepție și în sarcină a demonstrat că acidul folic la gravide reduce markerii inflamatori, în special proteina C reactivă. Același efect a fost observat în administrarea de acid folic la copiii cu epilepsie.

Poate reduce efectele secundare ale medicamentelor

Dacă te întrebi pentru ce mai este bun acidul folic, să știi că s-a demonstrat că administrarea sa poate ameliora efectele secundare ale unor medicamente, de pildă ale metotrexatului, un imunoinhibitor prescris atât pacienților care au suferit un transplant de organe, cât și celor care suferă de unele afecțiuni autoimune, de pildă lupus sau poliartrită reumatoidă.

Contribuie la managementul insuficienței renale

În insuficiența renală, funcționarea deficitară a rinichilor se poate asocia cu o creștere a concentrației de homocisteină serică. În acest context, administrarea unui supliment de vitamine cu acid folic poate contribui la reducerea riscurilor de afectare cardiacă.

Care este rolul acidului folic în alăptare

Acidul folic nu ajută să rămâi însărcinată, dar contribuie la o sarcină sănătoasă. Acidul folic în alăptare continuă să fie important deoarece s-a demonstrat că pare a avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sistemului nervos al bebelușului.

Acidul folic în timpul sarcinii previne apariția defectelor de tub neural. Dar cât timp se ia acid folic în sarcină? Medicii recomandă continuarea administrării acidului folic inclusiv pe toată durata alăptării, pentru a preveni carența dezvoltată de mamă și pentru a asigura și bebelușului un aport corespunzător. Specialiștii au demonstrat că acidul folic este unul dintre nutrienții esențiali pentru dezvoltarea celui mic și pentru formarea conexiunilor neuronale după naștere.

Descopera importanta administrarii vitaminelor prenatale inclusiv în perioada de alăptare, astfel încât și corpul tău, și organismul bebelușului, să primească dozele optime din principalii nutrienți necesari pentru o viață sănătoasă.

Simptomele deficitului de acid folic

Deficitul de acid folic se manifestă astfel:

  • unul dintre principalele semne ale deficitului de acid folic este apariția anemiei megaloblastice, din cauza deficitului de globule roșii;

  • stări depresive (nivel ridicat de homocisteină);

  • apariția alergiilor;

  • slăbiciune musculară;

  • tulburări de memorie;

  • oboseală;

  • stări de iritabilitate;

  • respirație sacadată.

Aceste simptome pot să apară treptat și se agravează dacă nu sunt tratate la timp. 

Cauzele deficitului de acid folic

Cauzele acestui deficit pot fi:

  • alimentația dezechilibrată;

  • anumite boli - există unele afecțiuni care pot duce la absorbția deficitară de acid folic în organism (printre acestea se numără boala Crohn, afecțiunile renale sau boala celiacă, fumatul și alcoolismul);

  • unele medicamente - precum cele folosite pentru tratarea cancerului, epilepsiei sau poliartritei reumatoide; 

  • sarcina și perioada alăptării - în aceste perioade crește nevoia organismului de acid folic și vitamina B9.

Doza recomandată de acid folic

Doza zilnică recomandată pe grupe de vârstă este următoarea:

Categoria
Doza de acid folic/zi
0-6 luni
65 mcg
7-12 luni
80 mcg
1-3 ani
150 mcg
4-8 ani
200 mcg
9-13 ani
300 mcg
14-18 ani
400 mcg
Adulți
400 mcg
Sarcină
600 mcg
Alăptare
500 mcg


Când există posibilitatea unui exces de acid folic?

Deși este o vitamină și avem impresia că vitaminele nu pot fi decât bune, există și pentru acid folic contraindicații importante de care ar trebui să ții seama. Deși rare, pot exista reacții adverse la acid folic, traduse prin reacții de hipersensibilitate nu față de folatul în sine, ci mai probabil față de compușii prezenți în suplimentul administrat.

Acidul folic în exces apare ca urmare a administrării unor doze prea mari de suplimente de acid folic, pe o perioadă îndelungată de timp. Lista reacțiilor adverse în cazul unui exces include:

  • acumularea acidului folic în sânge;

  • slăbirea sistemului imunitar;

  • diminuarea funcțiilor cerebrale;

  • crampe abdominale, greață, diaree și alte probleme digestive;

  • stări de confuzie;

  • stări de iritabilitate;

  • creșterea riscului de infarct miocardic;

  • creșterea riscului de apariție a cancerului de plămâni și a cancerului de prostată.


Alimente care conțin acid folic

Există anumite alimente care conțin acid folic și care ar trebui incluse în dieta obișnuită a oricărei persoane, indiferent de vârstă, ca surse de acid folic naturale.

Surse de acid folic de origine vegetală

Alimentele bogate în acid folic, de origine vegetală, sunt:

  • linte;

  • năut;

  • broccoli;

  • sparanghel;

  • varză și varză de Bruxelles;

  • conopidă;

  • mazăre;

  • spanac;

  • avocado;

  • anghinare;

  • fasole;

  • citrice;

  • semințe de floarea soarelui;

Surse de acid folic de origine animală

Alimentele cu acid folic de origine animală sunt:

  • ficat;

  • gălbenuș;

  • carne de pasăre;

  • lactate.

Există și alimente care sunt îmbogățite cu acid folic tocmai pentru a suplini deficitul din organism. Acestea sunt pâinea, cerealele, făina, mălaiul, batoanele proteice sau orezul.

Contraindicații ale utilizării acidului folic

Există și exces de acid folic care poate să dea efecte secundare. Utilizarea unei cantități ridicate de acid folic nu are însă efecte secundare serioase. Uneori, pot să apară dureri la nivelul stomacului. De asemenea, acidul folic este hidrosolubil, ceea ce înseamnă că excesul va fi eliminat în mod natural prin urină.

Persoanele care urmează un tratament de dializă ar trebui să evite suplimentele pe bază de acid folic.

Persoanele care sunt predispuse la alergii pot dezvolta o reacție alergică la suplimentele cu acid folic. Simptomele reacției alergice pot fi iritații ale pielii, mâncărimi, roșeață sau dificultăți de respirație. În ceea ce privește acidul folic reacții adverse de hipersensibilitate sunt rare.

Se recomandă ca înainte de a iniția suplimentarea cu acid folic să beneficieze de o discuție cu medicul dvs și în special, femeile care se pregătesc de a concepe să efectueze un control de rutină la medicul ginecolog pentru a primi informațiile necesare prevenției eventualelor probleme în perioada preconcepțională și a sarcinii viitoare. 

Întrebări frecvente

Când se ia acidul folic dimineața sau seara?

Ca și în cazul altor vitamine, cea mai bună opțiune este administrarea acidului folic dimineața.

Nu am luat acid folic în sarcină, mai are rost să iau în alăptare?

Administrarea de acid folic în sarcină și preconcepție este importantă pentru prevenirea apariției defectelor de tub neural. Chiar dacă nu ai luat acid folic în sarcină, administrarea sa în perioada alăptării poate avea efecte benefice asupra ta și a bebelușului.

Are rost administrarea de acid folic la bărbați?

Făcând abstracție de rolul său legat de perioada sarcinii, acidul folic este implicat într-o serie de procese metabolice esențiale. Administrarea de acid folic la bărbați este utilă pentru menținerea unei bune stări de sănătate.

Acidul folic ajută la fertilitate?

Este exagerat să afirmăm că acidul folic ajută la fertilitate sau că ar trebui să iei acid folic pentru a rămâne însărcinată. Pe de altă parte, dacă luăm în calcul faptul că, de multe ori, organismul știe cum să elimine o sarcină neviabilă, putem spune, datorită rolului în prevenirea defectelor de tub neural, că acidul folic ajută să rămâi însărcinată odată ce fecundația s-a produs deja.

Nu ezita să te programezi pe tine sau pe cineva drag, la un consult de specialitate in cadrul Nativia, accesând acest link.


Sursa foto: Shutterstock 


Bibliografie:

  1. https://www.nhs.uk/medicines/folic-acid/pregnancy-breastfeeding-and-fertility-while-taking-folic-acid/#:~:text=It's%20OK%20to%20take%20folic,small%20to%20harm%20your%20baby.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582717/
  3. https://academic.oup.com/ajcn/article/105/5/1101/4633973
  4. https://www.healthypregnancy.com/the-importance-of-folic-acid-while-breastfeeding/
  5. https://www2.hse.ie/conditions/folic-acid/
  6. https://www.health.govt.nz/your-health/pregnancy-and-kids/pregnancy/helpful-advice-during-pregnancy/folic-acid-iodine-and-vitamin-d
  7. https://link.springer.com/article/10.1023/A:1026388522182
  8. https://www.nidirect.gov.uk/articles/folic-acid 


Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie

Dr. Nicoleta Gana

Data publicării: 21-07-2023
Data modificării: 21-07-2023