Ureaplasma (Ureaplasma urealyticum): cauze, simptome, tratament

ureaplasma

Ureaplasma este un tip de bacterie care se găsește adesea la nivelul tractului urinar și al celui genital. Deși nu determină, în mod normal, simptome, infecția cu Ureaplasma poate contribui la infertilitate sau complicații legate de sarcină.
Bacteriile cunoscute sub denumirea de Ureaplasma urealyticum sau, pe scurt, Ureaplasma, fac parte din populația bacteriană epifită a organismului. În cele mai multe situații, ele trăiesc într-un echilibru cu alte microorganisme, fără a determina probleme. Totuși, uneori, bacteriile proliferează, ceea ce determină probleme de sănătate.

  • Ce este Ureaplasma urealyticum?
  • Ureaplasma transmitere
  • Infecția cu Ureaplasma - simptome
  • Ureaplasma pozitivă în sarcină și la nou-născut
  • Ureaplasma - diagnostic
  • Ureaplasma tratament
  • Ureaplasma spp - prevenție


Ce este Ureaplasma urealyticum (Mycoplasma hominis)?

Ureaplasma aparține unei clase de bacterii cunoscute ca micoplasme. Mycoplasma spp sunt printre cele mai mici organisme din categoria lor; ele se pot reproduce prin crearea unei copii identice.

Majoritatea persoanelor infectate cu Ureaplasma nici nu știu că sunt purtătoare ale infecției. Pe de altă parte, în anumit condiții, Ureaplasma poate deveni un organism oportunist, se poate înmulți exagerat și poate determina infecții. În asemenea cazuri, Ureaplasma afectează tractul genital feminin și masculin și determină infecții și probleme de fertilitate.

Ureaplasma transmitere

Dacă e să discutăm despre transmiterea Ureaplasma spp, aceasta se realizează prin contact sexual. De asemenea, Ureaplasma poate fi transmisă în anumite condiții de la mamă la făt în timpul sarcinii, însă nu este ceva ce se întâmplă frecvent.
Deși poate avea un impact important asupra sănătății individuale, Ureaplasma are un risc mult mai mic de a deveni dăunătoare, prin comparație cu alte infecții cu transmitere sexuală.

Infecția cu Ureaplasma - simptome

În mod normal, Ureaplasma nu determină simptome cât timp trăiește în echilibru cu alte specii bacteriene. Un sistem imunitar sănătos poate ține sub control numărul de bacterii, împiedicându-le să determine o infecție simptomatică. Totuși, există probleme de sănătate care se pot dezvolta pornind de la prezența Ureaplasma urealyticum în organism.

Vaginoza bacteriană

Infecția cu Ureaplasma pare să se asocieze, în primul rând, cu o creștere a pH-ului vaginal. În mod normal, pH-ul vaginal este unul acid, nefavorabil dezvoltării bacteriilor și având, așadar, rol protector împotriva infecțiilor. Atunci când pH-ul local crește, devenind chiar alcalin, bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în număr mare, așa cum se întâmplă în cazul Gardnerella vaginalis, specia care determină vaginoza bacteriană.
Cele mai comune simptome ale vaginozei bacteriene includ mâncărime locală, senzație de arsură în zona intimă, o secreție abundentă și/ sau cu miros neplăcut, durere sau alte forme de disconfort. Infecția cu Ureaplasma a fost asociată cu endometrita cronică și cu boala inflamatorie pelvină.

Infertilitatea

Infecția activă cu Ureaplasma poate determina infertilitate la femei. Aceasta apare atunci când bacteria călătorește către tractul genital superior, reprezentat de uter, trompe uterine și ovare. Infertilitatea tubară apare atunci când trompele uterine sunt blocate, împiedicând întâlnirea ovocitului cu spermatozoidul.

Ureaplasma la bărbați


Oligospermia

Unele studii au demonstrat că infecția cu Ureaplasma urealyticum se asociază cu oligospermie sau cu o calitate redusă a spermei. Ambele diagnostice pot afecta fertilitatea masculină și pot reduce șansele cuplului de a concepe pe cale naturală un bebeluș.


Prostatita

Prostatita este o inflamație a prostatei, care evoluează cu durere la urinare, urină tulbure sau cu sânge, dificultăți la urinare, durere în zona genitală și nevoia stringentă de a urina.


Uretrita

Ureaplasma poate determina uretrită la bărbați, o inflamație nespecifică a uretrei. Modul în care este implicată Ureaplasma la bărbați în acest proces rămâne încă neclar, căci bacteria a fost identificată și la persoanele sănătoase.
Simptomele uretritei determinate de Ureaplasma includ o secreție albicioasă observabilă pe glandul penisului, dificultăți la urinare, durere sau arsură la urinare, iritație sau prurit în zona glandului.



Ureaplasma pozitivă în sarcină și la nou-născut
Infecția cu Ureaplasma în sarcină poate avea consecințe importante asupra evoluției gestației și asupra nou-născutului.

Riscuri ale infecției cu Ureaplasma în sarcină

Ureaplasma pozitivă în sarcină se poate asocia cu o serie de probleme precum:

  • Ruperea prematură a membranelor fetale, ceea ce conduce la pierderi de lichid amniotic și crește riscul de infecție;
  • Naștere prematură, ca urmare a infecției și a ruperii premature a membranelor;
  • Corioamniotită, reprezentată de o infecție a conținutului uterin în timpul sarcinii. Apare în general consecutiv rupturii premature a membranelor fetale, dar poate surveni și la femei care au membranele intacte, în cazuri rare;
S-a demonstrat că Ureaplasma este prezentă în tractul genital inferior la peste 80% dintre gravide, așadar, această bacterie este una comună. Care este legătura dintre ea și complicațiile sarcinii este un subiect în dezbatere pe care oamenii de știință încă încearcă să îl elucideze pe deplin.

Sarcina este o perioadă specială în viața fiecărei femei. Pregătește-te pentru una dintre cele mai frumoase aventuri ale vieții tale informându-te din surse corecte și bucură-te de susținerea unei echipe de medici competenți care să monitorizeze evolutia sarcinii și a bebelușului! 

Riscuri ale infecției cu Ureaplasma pentru nou-născut

Nou-născuții au un sistem imunitar mai slab dezvoltat decât adulții, astfel că o concentrație de Ureaplasma inofensivă pentru un adult se poate dovedi dăunător pentru ei. O infecție acută cu Ureaplasma la nou-născut poate determina complicații precum pneumonia, meningita sau sepsisul.
Pe de altă parte, infecția cronică determină un nivel ridicat de inflamație, care poate sta la baza displaziei bronhopulmonare. Aceasta este o afecțiune în care plămânii nu se maturizează așa cum ar trebui în timpul vieții intrauterine.

Totuși, aceste situații nu se întâlnesc frecvent în patologia neonatală, dar reprezintă posibile complicații. 

Există mai multe boli care se pot transmite de la mamă la făt în perioada sarcinii sau în momentul nașterii. Multe dintre investigațiile recomandate de către medici în timpul sarcinii au ca scop identificarea și prevenirea acestora. Iată în ce constă sindromul TORCH și cum îți poate afecta bebelușul!

Nu trebuie uitat că Ureaplasma este foarte răspândită în rândul adulților și de cele mai multe ori simpla sa prezență nu este suficientă pentru a determina o infecție. Ureaplasma are șanse mai mari să devină o problemă atunci când se înmulțește necontrolat sau când infectează prematurii.

Ureaplasma - diagnostic: teste Ureaplasma

Ureaplasma este dificil de cultivat în condiții de laborator, motiv pentru care testul Ureaplasma preferat este PCR. Acest test funcționează prin identificarea ADN-ului bacterian prezent în probele de fluide corporale. În funcție de fiecare caz, testul se poate efectua pe probe prelevate din vagin, cervix sau uter, probe de urină, probe de lichid amniotic sau pe probe de lichid cefalorahidian.

Ureaplasma tratament

Discuțiile despre Ureaplasma și tratamentul adecvat sunt destul de ample în comunitatea oamenilor de știință. Tratamentul pentru Ureaplasma este reprezentat de antibiotice, dar e bine de știut că numai unele clase de antibiotice sunt active împotriva acestei bacterii. Medicul va alege antibioticul potrivit ținând cont de starea de sănătate a pacientului, de eventuala prezență a unei sarcini, de vârstă și de alte criterii relevante.
Clasele de antibiotice active împotriva infecției cu Ureaplasma includ macrolidele, tetraciclinele și unele fluorochinolone.

Ureaplasma spp - prevenție

Ureaplasma este o infecție foarte comună și, de cele mai multe ori, nu determină niciun fel de probleme. Transmiterea sa poate fi prevenită prin aceleași metode prin care se previne transmiterea oricăror infecții sexuale: utilizarea metodelor contraceptive de barieră (prezervative), igienizarea temeinică a jucăriilor sexuale înainte și după utilizare și testare regulată pentru infecțiile cu transmitere sexuală.

Ureaplasma este doar una dintre afecțiunile cu transmitere sexuală care te pot afecta de-a lungul vieții. Descoperă informații de la specialiști despre contraceptie si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala!

Te poți proteja împotriva infecției cu Ureaplasma urealyticum și susținând imunitatea generală și locală a organismului. Asta înseamnă că igiena zonei genitale se va realiza numai la exterior, se va purta lenjerie curată și care permite pielii să respire, confecționată din fibre naturale, iar hainele murdare sau transpirate vor fi schimbate frecvent.

Deși există numeroase produse pentru igiena intimă, studiile au demonstrat că singurele care nu modifică pH-ul zonei intime sunt gelurile pe bază de acid lactic. În timpul igienei intime ar trebui să se evite frecarea acesteia cu diverse lufe sau folosirea săpunurilor agresive. Șervețelele pentru bebeluși, șervețelele umede, parfumurile, deodorantele și alte produse destinate altor zone de corp trebuie evitate.

Ureaplasma este o bacterie prezentă pe pielea majorității oamenilor. De cele mai multe ori, ea este inofensivă, dar în anumite situații, în care ajunge să colonizeze anumite părți ale corpului, poate determina infecții. La femeile însărcinate și la nou-născuți, infecția cu Ureaplasma urealyticum poate determina o serie de complicații serioase.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock

Surse:
  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7646542/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5734936/
  4. https://link.springer.com/article/10.1007/s43032-020-00399-w 


Articol scris de: Nativia

Articol revizuit de: Dr. Laura Mustață
Medic primar obstetrică-ginecologie

Dr. Laura Mustață

Data publicării: 27-05-2024
Data modificării: 27-05-2024