Picioare umflate în sarcină - cauze și tratament
Sarcina este o perioadă importantă pentru orice femeie. Deși aduce multe sentimente pozitive, bucurie și iubire, aceasta se asociază și cu unele provocări, precum umflarea picioarelor. Această manifestare poate crea un disconfort semnificativ femeii însărcinate. Dacă și tu aștepți un bebeluș, dar sarcina vine și cu mici neplăceri, citește acest articol și află din ce cauză se umflă picioarele și cum poți preveni această manifestare.
- Cauza picioarelor umflate - de ce se umflă picioarele
- Simptome picioare umflate în sarcină
- Complicații picioare umflate
- Tratament pentru picioare umflate
- Preventie umflarea picioarelor
Cauza picioarelor umflate - de ce se umflă picioarele
Cele mai multe dintre femei se confruntă cu umflarea picioarelor în sarcină. Această manifestare apare ca urmare a modificărilor fiziologice care survin în sarcină. Așadar, este important de menționat că picioarele umflate în sarcină reprezintă o manifestare normală, nu reprezintă o patologie. Însă, aceasta necesită a fi gestionată eficient, pentru a reduce disconfortul creat.
Există mai multe mecanisme prin care apare edemul sau umflarea picioarelor. Dintre acestea, cele mai importante sunt:
- producerea unui volum mai mare de sânge;
- creșterea fluxului de sânge;
- circulația limfatică deficitară;
- presiunea generată de uter, care poate împiedica întoarcerea venoasă;
- relaxarea pereților venelor dată de creșterea concentrației hormonilor în sarcină.
În sarcină, sunt secretate cantități mai crescute de hormoni, precum estrogenul și progesteronul. Aceștia au următoarele acțiuni prin care facilitează formarea edemelor:
- produc vasodilatație;
- intervin în procesul de eliminare al apei din organism;
- favorizează retenția de apă.
Retenția de apă este o problemă destul de comună în rândul femeilor însărcinate. Află mai multe informații, citind articolul Retentia de apa in timpul sarcinii.
Pot exista și situații când apariția edemului este de natură patologică și necesită îngrijiri medicale în cea mai scurtă perioadă de timp. Printre aceste cauze ale edemului se află:
- preeclampsia;
- tromboza venoasă profundă;
- cardiomiopatia peripartum.
Preeclampsia
Preeclampsia este o afecțiune care apare în sarcină și ale cărei caracteristici principale sunt reprezentate de creșterea presiunii arteriale și eliminarea unui cantități crescute de proteine în urină. Aceasta duce la acumularea de fluid în țesuturi, ceea ce face să apară manifestări precum:
- mâini și picioare umflate;
- umflarea feței;
- creșterea în greutate.
Această afecțiune poate avea consecințe negative asupra evoluției normale a sarcinii. De aceea, necesită monitorizare din partea medicului ginecolog. În unele cazuri, pot apărea complicații severe atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Tromboza venoasă profundă
Această afecțiune se caracterizează prin formarea trombilor sanguini la nivelul vaselor profunde, în special de la nivelul membrelor inferioare. Riscul de formare a trombilor este mai crescut la femeile însărcinate, ca urmare a unei întoarceri venoase deficitare. Un alt factor de risc care poate agrava formarea trombilor este reprezentat de o mobilizare mai redusă, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, ca urmare a creșterii în volum a abdomenului.
Cardiomiopatia peripartum
Cele mai multe cazuri de caridiomiopatie peripartum apar în ultimul trimestru de sarcină sau după naștere. Aceasta este o afecțiune rară, care se manifestă prin următoarele simptome:
- edeme;
- dispnee (dificultăți de respirație);
- oboseală.
Când este urgent a merge la medic?
O creștere bruscă a dimensiunilor membrelor inferioare poate fi semnul preeclampsiei. Dacă te confrunți cu această situație, mergi cât mai repede la o consultație la medicul ginecolog. Acesta va recomanda investigațiile medicale potrivite pentru a determina care este cauza edemelor și tratamentul corespunzător, pentru ca tu și cel mic să fiți în siguranță.
Pentru a te bucura de o sarcină fără griji, pe parcursul căreia să fii monitorizată de către cei mai buni specialiști în domeniu, alege Nativia. Aici, vei găsi medici cu experiență și empatie, care vor fi alături de tine la fiecare pas și îți vor oferi cele mai bune sfaturi pentru a avea o sarcină sănătoasă.
Este important să mergi la medic în cel mai scurt timp, dacă te confrunți cu simptome, precum:
- apariția bruscă a edemelor la nivelul corpului;
- umflare accentuată;
- umflarea unui singur picior;
- edemele nu se remit dimineața;
- cefalee puternică (durere de cap);
- durere toracică;
- vărsături;
- hemoptizie (tuse cu sânge);
- febră.
Tratament pentru picioare
Administrarea tratamentului potrivit se face doar de către medic, în funcție de cauza care a condus la apariția edemului. În cazurile severe, umflarea picioarelor poate fi diminuată prin prescrierea medicamentelor, daca sunt produse de anumite patologii. Însă, de cele mai multe ori, medicul recomandă opțiuni nemedicamentoase.
Remedii naturiste pentru picioare
Elevarea (ridicarea) picioarelor
Ridicarea picioarelor este o tehnică ce permite reducerea edemului într-o perioadă mai scurtă de timp. Când picioarele se află deasupra trunchiului, întoarcerea venoasă este favorizată.
Activitatea fizică
Efectuarea exercițiilor fizice este esențială pentru stimularea circulației și pentru favorizarea întoarcerii venoase. Pentru o femeie însărcinată, multe activități fizice pot fi dificil de realizat. De aceea, plimbările în aer liber sunt o opțiune ușor de realizat. În plus, poți opta și pentru ședințe de yoga sau pilates. În cadrul acestora vei efectua mișcări lente, care îți vor stimula circulația, dar fără a obosi sau a simți vreun disconfort. Întreabă medicul care este cea mai potrivită activitate pentru tine.
Utilizarea ciorapilor de compresie
Rolul ciorapilor de compresie este de a preveni formarea edemelor. Aceștia se poartă încă de dimineață, de la începerea activităților, până la sfârșitul zilei. Pentru a alege perechea potrivită pentru tine, vorbește cu medicul și află care este gradul de compresie de care ai nevoie.
Hidratarea optimă
Deși poate ai crede că prezența edemelor poate fi redusă printr-un aport scăzut de lichide, află că nu este așa. Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru a preveni apariția picioarelor umflate. Însă, este de preferat a evita:
- băuturile cu conținut crescut de cofeină (cafea, ceai verde, ceai negru);
- băuturile dulci.
Poți obține un gust bun al apei prin infuzarea apei cu legume sau fructe. Astfel, poți adăuga:
- castravete;
- portocală;
- fructe de pădure;
- lămâie;
- mentă.
Reducerea cantității de sare consumată
Un consum crescut de sare favorizează retenția de apă și formarea edemelor. Evită alimentele semipreparate, deoarece acestea au un conținut ridicat de sare. Pentru a da un gust delicios mâncării atunci când gătești, utilizează cât mai multe condimente în locul sării. Însă, fii atentă să întrebi înainte medicul dacă ai vreo restricție alimentară.
Creșterea aportului de potasiu
În unele situații, prezența edemelor la picioare poate fi cauzată de lipsa de potasiu. Acest element este esențial pentru menținerea echilibrului hidroelectrolitic. Pentru a te asigura că ai un aport optim, introdu în dieta ta mai multe alimente care au concentrații crescute de potasiu. Printre sursele de potasiu se află:
- bananele;
- cartofii;
- cartofii dulci;
- fasolea;
- lintea;
- spanacul;
- morcovii;
- sfecla roșie;
- prunele;
- portocalele;
- rodiile;
- iaurtul;
- somonul.
Cele mai multe dintre preparate care conțin vitamine prenatale, dar și suplimentele specifice sarcinii au un conținut crescut de potasiu. Așadar, nu lua alte suplimente decât cele indicate de către medic.
O înțelegere mai bună asupra rolului vitaminelor prenatale și modului acestora de administrare, vei dobândi citind articolul Vitaminele prenatale: de ce sunt importante.
Purtarea unei perechi comode de pantofi
Încălțăminte comodă reprezintă un element esențial pentru reducerea edemelor. Alege încălțăminte care să nu te strângă sau să-ți provoace bătături. Este important să iei în considerare faptul că, în timpul sarcinii, picioarele pot să își mărească dimensiunea, ca urmare a producției crescute de țesut conjunctiv. Astfel, poate fi necesară achiziționarea unor noi perechi de pantofi. Unele femei pot reveni la dimensiunea inițială a piciorului, dar cele mai multe vor purta și după sarcină încălțăminte cu o jumătate sau un număr mai mare.
Dormitul pe partea stângă
Poziția laterală de somn elimină presiunea exercitată de uter asupra venelor. Astfel, sângele se întoarce mai ușor la inimă, iar umflarea picioarelor se diminuează.
Somnul în sarcină poate reprezenta o provocare. Tocmai de aceea, specialiștii Nativia au pregătit un articol special pentru tine, care să te ajute să ai un somn odihnitor. Citește articolul Pozitii de somn in sarcina și află tot ce ai nevoie să știi.
Prevenție umflarea picioarelor
Există situații când apariția picioarelor umflate este inevitabilă. Însă, este important de menționat că această manifestare poate fi prevenită. Unele dintre metodele prin care prevenția este posibilă sunt reprezentate de:
- evitarea poziției ortostatice (statul în picioare) pentru perioade lungi de timp;
- evitarea menținerii aceleiași poziții pentru mult timp;
- purtarea hainelor comode, care să nu creeze compresie;
- menținerea unei greutăți adecvate vârstei gestaționale.
Picioarele umflate în sarcină reprezintă o provocare pentru multe femei. Există o multitudine de cauze pentru care o femeie însărcinată poate dezvolta edeme la nivelul picioarelor: schimbările hormonale, creșterea volumului uterin sau reducerea întoarcerii venoase. Poți preveni umflarea picioarelor prin odihnă, evitarea ortostatismului, ridicarea picioarelor sau purtarea ciorapilor compresivi. Vorbește cu medicul ginecolog și află sunt cele mai potrivite remedii pentru a preveni și reduce edemele. Mergi la un consult și beneficiază de un tratament personalizat. O abordare atentă asigură o sarcină ușoară pentru mamă și o evoluție sănătoasă pentru făt.
Sursa foto: Shutterstock
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/swollen-ankles-feet-and-fingers/, accesat la data 14.01.2023;
- utswmed.org, https://utswmed.org/medblog/swollen-feet-during-pregnancy/, accesat la data 14.01.2023;
- www.msdmanuals.com, https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/symptoms-during-pregnancy/swelling-during-late-pregnancy, accesat la data 14.01.2023;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/pregnancy/swollen-feet-during-pregnancy#remedies, accesat la data 14.01.2023;
- www.mayoclinic.org,https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/swelling-during-pregnancy/faq-20058467, accesat la data 14.01.2023;
- www.pregnancybirthbaby.org.au, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/swelling-during-pregnancy, accesat la data 14.01.2023.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Simona Duță
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 14-02-2024
Data modificării: 14-02-2024