Ce este ovulația? Cât durează ovulația?
Ovulația reprezintă un proces complex, caracterizat de eliberarea foliculului matur de la nivel ovarian. Aceasta poate fi influențată de mulți factori care produc dereglarea ciclului menstrual. Dacă dorești să rămâi însărcinată, este important să identifici momentul ovulației. Pentru aceasta, este necesar să realizezi teste specifice.
Citește acest articol și află mai multe despre ce este ovulația, care sunt semnele și simptomele specifice acestui proces și metodele eficiente pentru determinarea momentului ovulator.
- Ce este ovulația?
- Cum se produce ovulația?
- Ce se întâmplă după ovulație?
- Cum pot afla când sunt la ovulație?
- Cât durează ovulația?
- Simptomele ovulației
- Ce să faci pentru a crește șansele de fertilitate?
- Ce este anovulația?
Ce este ovulația?
Ovulația este un proces fiziologic, care debutează la jumătatea ciclului menstrual. La nivelul organismului apar modificări ale sintezei și secreției de hormoni, care determină apariția unui tablou clinic specific acestei perioade.
Durata procesului și manifestările specifice ovulației sunt diferite pentru fiecare femeie. Debutul poate fi influențat la rândul său de prezența unor factori, precum starea de oboseală, stresul, efortul fizic.
Cum se produce ovulația?
Procesul debutează în momentul în care hipotalamusul, localizat la nivel encefalic, secretă hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH). Acesta acționează la nivelul glandei pituitare, stimulând sinteza și secreția hormonului luteinizant (LH) și a hormonului foliculostimulant (FSH). În mod fiziologic, la nivelul ovarelor se găsește un număr de aproximativ 400.000 de foliculi ovarieni. Pe parcursul vieții, numărul acestora se diminuează semnificativ.
FSH-ul, sintetizat în intervalul dintre ziua 6 și 14, stimulează creșterea și dezvoltarea foliculilor. În intervalul dintre zilele 10-14, doar un folicul ajunge la maturizare completă. Ziua 14 a ciclului menstrual se remarcă prin creșterea bruscă a secreției de LH, care determină eliberarea foliculului matur de la nivel ovarian și migrarea spre trompa uterină. După această etapă, concentrația de progesteron crește, cu scopul de a stimula pregătirea uterului pentru sarcină.
Uterul, ovarele și trompele uterine reprezintă elemente esențiale ale sistemului reproducător feminin. Acesta are o organizare complexă, iar funcționarea sa este influențată de o multitudine de factori. De aceea, poate fi dificil să înțelegi cum funcționează. Descoperă care sunt elementele caracteristice ale acestuia din articolul Cum functioneaza sistemul reproducator feminin.
Ce se întâmplă după ovulație?
După terminarea ovulației, ovulul începe traversarea trompelor uterine. La acest nivel, dacă are loc concepția, adică se întâlnește cu spermatozoizii și începe fertilizarea. Ulterior, ovulul fecundat ajunge la nivelul uterului și se implantează la nivelul mucoasei.
Creșterea sintezei și secreției de estrogen și progesteron determină îngroșarea endometrului, cu scop în asigurarea nutrienților necesari. În acest timp, celulele încep să se dividă, formând principalele sisteme ale fătului (nervos, osos, cardio-vascular, muscular) și placenta.
Cum îmi dau seama dacă sunt însărcinată?
Dacă persoana de sex feminin a avut un contact sexual în perioada ovulație, riscul de a rămâne însărcinată este crescut. Cel mai frecvent semn este reprezentat de absența menstruației.
Aceasta este un proces fiziologic care se manifestă prin înlăturarea mucoasei de la nivelul uterului în absența fecundației. Menstruația durează aproximativ 2-7 zile și în timpul acesteia se pierd aproximativ 30-40 ml (mililitri) de sânge.
Cum pot afla când sunt la ovulație?
Există mai multe metode prin care poți determina dacă te afli în perioada fertilă. Unele dintre acestea au o precizie ridicată, în timp ce altele sunt metode empirice, care nu îți oferă rezultate precise.
Metoda calendarului
Ciclul menstrual are o durată de aproximativ 28 de zile. Ovulația debutează cu aproximativ 14 zile înainte de începerea următoarei perioade menstruale. Durata ciclului poate varia în funcție de mai mulți factori, dar aceasta poate fi urmărită prin intermediul aplicațiilor dedicate (calculator menstruație) sau a monitorizării cu ajutorul unui calendar.
Test de ovulație
Pentru determinarea momentului în care începe ovulația, poți efectua un test special conceput pentru măsurarea nivelului LH, cunoscut ca test de ovulație. Aceste teste pot fi făcute în confortul propriei case.
Ai nevoie de o probă de urină, de preferabil prima urină de dimineață, deoarece aceasta este mai concentrată și are o cantitate mai mare de LH. Dacă efectuezi testul pe parcursul zilei, este indicat să eviți consumul de lichide cu aproximativ 3-4 ore înainte de recoltare.
Metoda temperaturii bazale
O altă metodă pentru aflarea perioadei de ovulație este reprezentată de monitorizarea temperaturii. Pentru a obține rezultate fidele, măsurarea temperaturii se realizează imediat după trezire, de preferabil, la aceeași oră.
În perioada ovulației, vei observa creșterea temperaturii cu aproximativ 1℃. Este important de știut că măsurarea temperaturii nu este o metodă exactă, deoarece poate fi influențată de numeroși factori pe care nu îi poți controla. Cea mai potrivită metodă rămâne efectuarea unui test pentru determinarea de LH din urină.
Cât durează ovulația?
Ovulația prezintă o perioadă foarte scurtă de timp, de aproximativ 24 de ore. Cu toate acestea, fereastra (perioadă) fertilă, adică intervalul de timp în care o femeie poate rămâne însărcinată, este de aproximativ 5-7 zile. Aceasta include atât zilele dinainte, cât și după ziua ovulației, ca urmare a faptului că spermatozoizii au o durată de viață de aproximativ 3-5 zile.
Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, este important să determini cu exactitate momentul ovulației. Șansele ca ovulul să fie fecundat sunt mai crescute dacă actul sexual se produce în ziua de dinainte sau imediat după ovulație.
Simptomele ovulației
Manifestările ovulației pot varia în funcție de fiecare femeie. Există femei asimptomatice, dar și femei care știu cu exactitate când se produce ovulația.
Printre semnele și simptomele care pot apărea în perioada ovulației se află:
- durere de sâni;
- meteorism;
- durere pelvină și abdominală;
- secreții roșiatice (spotting la ovulație);
- creșterea apetitului sexual;
- creșterea intensității vizuale, gustative și olfactive;
- modificări ale apetitului;
- schimbări de dispoziție.
Ce să faci pentru a crește șansele de fertilitate?
Pentru a-ți crește șansele de fertilitate, este important să monitorizezi periodic ciclul menstrual. De asemenea, este important să institui un stil de viață sănătos și echilibrat atât ție, cât și partenerului de viață.
Printre recomandările utile pentru a crește șansele de fertilitate se regăsesc:
- evitarea excesului de zahăr și a alimentelor procesate;
- introducerea în dietă a nutrienților esențiali (fier, zinc, acid folic, vitamina D, vitamina C);
- menținerea unei greutăți optime (atât subponderabilitatea cât și supraponderabilitatea influențează negativ fertilitatea);
- reducerea stresului prin meditație, yoga sau activități de relaxare;
- realizarea de exerciții fizice regulate;
- evitarea efortului fizic excesiv, care perturbă echilibrul hormonal;
- realizarea consulturilor periodice la medicul ginecolog;
- evitarea consumului de tutun și alcool;
- reducerea consumului de cofeină;
- întreținerea de relații sexuale regulate (2-3 ori pe săptămână), cu precădere în apropierea zilelor fertile;
- întreruperea utilizării metodelor contraceptive;
- evitarea expunerii la substanțe toxice și chimice, care pot afecta fertilitatea.
Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, este important să mergi la un consult la medicul ginecolog. Acesta îți poate recomanda efectuarea anumitor analize și îți face recomandările potrivite pentru a-ți îndeplini visul de a deveni mămică. Optează pentru serviciile Nativia, unde vei descoperi specialiști cu experiență, care îți sunt alături pe parcursul fiecărei etape a sarcinii.
Ce este anovulația?
Anovulația este o afecțiune care se caracterizează prin lipsa eliberării foliculului matur de la nivelul ovarelor. În cazul acesteia, poți experimenta cicluri menstruale neregulate sau absența completă a menstruației (amenoree). Anovulația reprezintă o cauză frecventă a infertilității la femei.
Printre factorii care contribuie la apariția anovulației se regăsesc:
- stresul;
- exercițiile fizice intense;
- sindromul ovarelor polichistice (SOP);
- afecțiunile tiroidiene;
- hiperprolactinemia;
- diabetul necontrolat;
- tulburările de alimentație;
- contraceptivele hormonale;
- medicația utilizată în tratamentul cancerului.
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune ce poate afecta femeile de toate vârstele. Acesta se caracterizează prin prezența unor chisturi de mici dimensiuni ce apar la nivelul ovarelor. Află mai multe despre această patologie, de ce apare și ce ai de făcut dacă te confrunți cu acest sindrom din articolul Sindromul ovarelor polichistice: cauze, simptome si complicatii.
Simptome anovulație
Tabloul clinic specific anovulație este complex. Printre semnele și simptomele specifice se regăsesc:
- cicluri menstruale neregulate;
- menoragie (sângerări abundente);
- hipomenoree (sângerare în cantități reduse);
- amenoree (absența menstruației);
- lipsa simptomelor ovulatorii;
- sângerări intermenstruale;
- dificultate de a obține o sarcină;
- scăderea libidoului.
Amenoreea este dată în special de tulburările secreției hormonilor sexuali. Aceasta se caracterizează prin lipsa menstruației, dar și a ovulației. Te confrunți și tu cu amenoreea? Citește articolul Amenoreea: totul despre lipsa menstruatiei și află care sunt cauzele apariției acestei stări medicale.
Anovulația este însoțită frecvent de prezența dezechilibrelor hormonale. Acestea pot fi observate prin:
- acnee severă;
- hirsutism (creșterea excesivă a părului corporal sau facial);
- creștere inexplicabilă în greutate;
- subțierea părului;
- alopecie (căderea părului).
Anovulație diagnostic
Dacă prezinți semne și simptome specifice anovulației, este recomandat să efectuezi o vizită la medicul ginecolog. În cadrul acesteia, se va realiza anamneza, care cuprinde întrebări despre:
- debutul simptomatologie;
- durată;
- antecedentele medicale personale;
- istoricul medical familial (antecedentele heredocolaterale);
- calendarul ciclului menstrual;
- consumul de alcool;
- fumat.
Medicul va realiza examenul clinic al pacientei. De asemenea, acesta poate recomanda următoarele investigații:
- dozarea prolactinei, progesteronului, estradiol, LH, FSH și a hormonilor tiroidieni;
- ecografia pelvină.
Tratamentul anovulației
Tratamentul anovulației este complex și cuprinde atât modificări ale stilului de viață, cât și instituirea medicației adecvate. Printre recomandările sanogene ale medicului se regăsesc:
- evitarea exercițiilor fizice intense;
- reducerea stresului;
- menținerea unei greutăți optime.
Planul de tratament poate cuprinde:
- tratarea afecțiunilor cronice (patologii tiroidiene, hiperprolactinemie);
- medicație pentru inducerea ovulației;
- terapia hormonală.
Ovulația este un proces fiziologic complex, dirijat prin intermediul schimbărilor hormonale care au loc în organism. Aceasta se manifestă prin eliberarea foliculului matur de la nivelul ovarelor și direcționarea sa spre trompele uterine. Ovulația debutează la mijlocul ciclului menstrual, aproximativ în ziua 14. Pe parcursul acesteia poți remarca semne și simptome specifice ovulației. Determinarea perioadei de ovulație se realizează prin metode precum dozarea LH și monitorizarea temperaturii corporale. Identificarea momentului ovulației contribuie la un planning familial optim.
Sursa foto: Nativia
Bibliografie:
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23439-ovulation, accesat la data 08.07.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/ovulation-signs/faq-20058000, accesat la data 08.07.2024;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-ovulation, accesat la data 08.07.2024;
- www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870, accesat la data 08.07.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/baby/healthtool-ovulation-calculator, accesat la data 08.07.2024.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Ruxandra Cigăran
Medic primar obstetrică-ginecologie
Data publicării: 02-08-2024
Data modificării: 02-08-2024