Ce este și când se face analiza AMH?
În contextul analizelor pentru fertilitate, medicul poate recomanda evaluarea rezervei ovariene, cu ajutorul unui test de sânge denumit AMH. Iată care este semnificația acestuia, cum se efectuează și cum trebuie interpretate rezultatele.
- Ce este hormonul anti-Mullerian (AMH)?
- Rolul AMH în reglarea fertilității la femei
- Când se face analiza AMH?
- Interpretarea rezultatelor
- Întrebări frecvente
Ce este hormonul anti-Mullerian (AMH)?
Hormonul anti-Mullerian (AMH) este un hormon glicoproteic sintetizat în mod natural în organism, la nivelul ovarului. AMH este secretat de celulele granuloase ale foliculilor ovarieni preantrali și antrali, iar concentrația sa variază, pe parcursul ciclului menstrual. AMH este esențial pentru dezvoltarea foliculilor ovarieni și are un rol important în reglarea acestui proces. Un AMH scăzut determină maturizarea concomitentă a unui număr mai mare de foliculi primordiali, ceea ce duce la o epuizare prematură a foliculilor și la instalarea menopauzei precoce.
Dacă menstruația ta este neregulată sau dacă deja lipsește de ceva vreme, fără să se pună problema unei sarcini, descoperă mai multe despre ce este amenoreea, care sunt cauzele sale și cum se manifestă!
Principalele funcții pe care le îndeplinește hormonul anti-Mullerian în organism includ:
- Reglarea dezvoltării foliculilor ovarieni: AMH ajută la controlul numărului de foliculi care încep să se dezvolte în ovare;
- Determinarea rezervei ovariene: nivelul de AMH este folosit pentru analiza rezervei ovariene, adică numărul și calitatea ovulelor disponibile în ovar;
- Monitorizarea fertilității: măsurarea AMH poate fi utilă în contextul evaluării fertilității și al potențialului de răspuns la tratamentele pentru fertilizare in vitro.
Analiza nivelului de AMH este adesea utilizată în contextul medicinei reproductive, pentru a evalua rezerva ovariană a unei femei și pentru a anticipa răspunsul ovarian la tratamentele de fertilitate. Nivelul AMH poate varia în funcție de vârstă și de factorii genetici și poate fi influențat și de unele afecțiuni medicale, de pildă, sindromul ovarelor polichistice.
Totuși, AMH nu oferă o imagine completă asupra fertilității, iar interpretarea rezultatelor trebuie făcută în context clinic, de către un specialist, fertilitatea fiind rezultatul unui echilibru delicat, în care sunt implicați și alți hormoni ovarieni.
Ce este rezerva ovariană?
Rezerva ovariană se referă la cantitatea și calitatea ovulelor existente la nivelul ovarului, la un moment dat. Practic, este un indicator al stocului de ovule disponibile pentru fertilizare; o rezervă ovariană mare indică o probabilitate crescută de a obține o sarcină.
Rezerva ovariană scade în mod natural odată cu vârsta, dar procesul se accelerează după 35 de ani. Alți factori care pot influența rezerva ovariană sunt: nivelul hormonului anti-Mullerian, starea de sănătate a ovarelor, predispoziția genetică, expunerea la substanțe toxice sau tratamente medicale anterioare. Rezerva ovariană scăzută se asociază unui risc crescut de infertilitate.
Dacă bebe se lasă așteptat de mai mult de 6 - 12 luni, este un moment bun să iei măsuri: stabilește un control medical la un specialist în infertilitate, care te poate îndruma pentru a-ți îndeplini visul de a deveni mămică!
Rolul AMH în reglarea fertilității la femei
Am determinat ce înseamnă AMH, dar care sunt rolurile sale în organism și de ce este atât de importantă analiza AMH? Hormonul anti-Mullerian îndeplinește mai multe funcții în organism, printre care:
- Conservarea rezervei ovariene: AMH este produs de celulele granuloase ale foliculilor ovarieni preantrali și antrali. Valorile AMH pot oferi informații despre rezerva ovariană a unei paciente;
- Rol de reglaj: AMH contribuie la menținerea caracteristicilor reproductive feminine;
- Evaluarea răspunsului la tratamentele de fertilitate: variația valorilor hormonului AMH poate oferi informații despre modul în care ovarele răspund la tratamentele de fertilitate;
- Prognosticul fertilizării: o reducere a valorilor normale ale AMH poate indica o rezervă ovariană redusă și șanse reduse de concepție.
Când se face analiza AMH?
Dacă te întrebi: „Analiza AMH ce înseamnă?”, este foarte posibil să o fi regăsit în lista analizelor de sânge recomandate de către medicul specialist. Investigarea hormonului anti-Mullerian pentru valori normale sau anormale este recomandată de către medic, în următoarele scopuri:
- Evaluarea fertilității: dacă o femeie întâmpină dificultăți de concepție și se suspectează probleme legate de fertilitate, AMH poate oferi informații despre rezerva ovariană și despre potențialul răspuns ovarian la tratamentele de fertilitate;
- Planificarea tratamentelor de fertilitate: înainte de începerea tratamentelor de stimulare ovariană controlată, medicii pot solicita analiza AMH, pentru a ajusta protocolul de tratament, în funcție de rezerva ovariană;
- Evaluarea funcției ovarelor: în cazul unor afecțiuni medicale sau al unor tratamente care pot afecta funcția ovariană, determinarea AMH poate evalua eventualul impact al acestora;
- Diagnosticarea tulburărilor menstruale: atunci când o femeie prezintă tulburări menstruale sau absența ovulației, analiza AMH poate oferi informații despre starea sa ovariană;
- Determinarea vârstei ovariene: AMH permite estimarea „vârstei ovariene”, care oferă informații despre funcționarea ovariană în contextul vârstei biologice.
Deși infertilitatea este o problemă care apare, de regulă, odată cu vârsta, e bine să știi care sunt câteva dintre cele mai comune mituri legate de fertilitate!
Procedura efectuării analizei AMH
Pentru efectuarea analizei AMH nu este necesară nicio pregătire prealabilă. Testul se poate efectua în orice moment al zilei și în orice zi a ciclului menstrual.
În centrul de recoltare, se va preleva o probă de sânge venos, care va fi analizată, ulterior, prin metode imunochimice.
Interpretarea rezultatelor
Interpretarea rezultatelor se efectuează în contextul medical al fiecărui pacient în parte.
Valorile normale ale AMH variază în funcție de vârstă, astfel:
- Femei 20-24 ani: 1.52 - 9.95 ng/ml;
- Femei 25-29 ani: 1.20 - 9.05 ng/ml;
- Femei 30-34 ani: 0.711 - 7.59 ng/ml;
- Femei 35 - 39 ani: 0.405 - 6.96 ng/ml;
- Femei 40 - 44 ani: 0.059 - 4.44 ng/ml;
- Femei 45 - 50 ani: 0.010 - 1.79 ng/ml.
Ce înseamnă AMH din perspectiva prognosticului pentru concepție?
AMH este unul dintre factorii care influențează fertilitatea și șansele de concepție. Prognosticul pentru concepție este evaluat întotdeauna în contextul istoricului medical familial al fiecărei paciente.
Deși AMH nu este un indicator direct al șanselor de concepție naturală, nivelurile sale pot oferi o perspectivă asupra potențialului reproductiv al unei femei. Vârsta și istoricul medical sunt alți factori importanți care trebuie avuți în vedere.
AMH orientează oportunitatea tratamentelor de stimulare ovariană în vederea obținerii unei sarcini. O femeie cu un AMH foarte mic va fi consiliată în mod corespunzător de un medic specialist în problemele de fertilitate.
Factori care pot afecta rezultatele
Există puțini factori care pot afecta rezultatele obținute la testul AMH. Cel mai important dintre aceștia este reprezentat de tratamentul cu doze mari de biotină (peste 5 mg/zi), motiv pentru care se recomandă ca prelevarea de sânge să se realizeze la minim 8 ore după administrarea ultimei doze.
Întrebări frecvente
Care sunt hormonii ovarieni implicați în fertilitate?
Hormonii ovarieni joacă un rol esențial în reglarea ciclului menstrual și menținerea sănătății reproductive la femei. Acești hormoni sunt responsabili de ovulație și de menținerea unui mediu propice pentru concepție.
Cei mai importanți hormoni ovarieni implicați în fertilitate sunt:
- Estrogenul;
- Progesteronul;
- Hormonii androgeni.
Există tratamente naturiste pentru creșterea rezervei ovariene?
Nu există tratamente naturiste pentru creșterea rezervei ovariene, dar un stil de viață sănătos poate avea un impact favorabil asupra funcției ovariene în general. O alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți în limite normale, evitarea fumatului și a consumului de alcool și gestionarea stresului au un impact pozitiv asupra întregului corp.
Vitamina D și AMH - există vreo legătură?
Vitamina D este implicată în numeroase procese metabolice; așadar, unele persoane se întreabă dacă între vitamina D și AMH există vreo legătură. Unele studii au sugerat că nivelurile scăzute de vitamina D ar putea fi asociate cu niveluri scăzute de AMH; alte cercetări nu au evidențiat nicio corelație semnificativă. Nu există un consens clar în rândul comunității științifice, cu privire la acest subiect.
Hormon anti-Mullerian scăzut - tratamentul este necesar?
Un AMH scăzut indică îmbătrânire ovariană, proces ireversibil care poate fi, totuși, încetinit. Tratamentul este recomandat de medic, dar un stil de viață sănătos și dieta mediteraneană par să contribuie la această încetinire.
Câte ovule are o femeie?
Dacă te întrebi câte ovule are o femeie, ei bine, acest număr este predeterminat din perioada dezvoltării embrionare. Numărul total de ovule este determinat în perioada concepției și este stabilit deja în momentul nașterii: este vorba despre 1 - 2 milioane de ovule. Odată cu intrarea la pubertate, numărul de ovule începe să scadă, astfel că, în momentul primei menstruații, o femeie are, în medie, 300.000 - 400.000 ovule. De-a lungul vieții fertile, 400 - 500 de ovule vor atinge stadiul ovulației și vor fi eliberate în timpul ciclului menstrual.
Determinarea valorilor hormonului anti-Mullerian este un instrument util în evaluarea stării de sănătate ovariană a unei femei și în personalizarea tratamentelor de stimulare ovariană. Totuși, trebuie să înțelegi foarte bine care sunt limitările acestei determinări și faptul că valorile sale nu sunt semnificative decât în contextul unei interpretări medicale de specialitate.
Surse:
https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/608824
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22681-anti-mullerian-hormone-test
https://medlineplus.gov/lab-tests/anti-mullerian-hormone-test/
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol scris de: Nativia
Data publicării: 15-02-2024
Data modificării: 15-02-2024